Передплата 2024 «Добрий господар»

98 тисяч гривень на місяць зароблятиме керівник Національної поліції

Поліцейські детективи та оперативники отримуватимуть у 25 разів менше.

Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою передбачені посадові оклади та надбавки за звання українським поліцейським. Офіцери Національної поліції, скажімо, з карного розшуку, передбачено цим документом, будуть отримувати зарплату значно меншу від зарплати співробітників патрульної поліції, проте вищу від середньої зарплати пересічного українця.

Вражає затверджена Кабміном зарплата керівництва Національної поліції. “Розмір грошового забезпечення голови Національної поліції України, із зарахуванням усіх основних і додаткових видів забезпечення, - прокоментували постанову Кабміну в департаменті комунікацій МВС, - становитиме 98 тисяч гривень”. Керівник новоствореного Національного антикорупційного бюро, нагадаємо, отримує на руки близько 60 тисяч гривень на місяць.

Почувши про зарплату голови найчисленнішої правоохоронної структури, переконаний, піднімуть галас інші представники влади. Високими зарплатами керівника поліції будуть обурюватися ті ж народні депутати, які отримують близько шести тисяч гривень на місяць.

Суттєво відрізнятимуться від зарплат решти держслужбовців і заробітки інших керівників поліції. “Заступники голови Національної поліції, - повідомили в МВС, - зароблятимуть 70 тисяч гривень, керівники структурних підрозділів апарату та територіальних органів Національної поліції (обласних управлінь. - Авт.) - в середньому 30 тисяч гривень.

Постановою Кабміну передбачено зростання зарплат і пересічних поліцейських. Зокрема, передбачено збільшення розмірів посадових окладів у два-три рази, а окладів за спеціальними званнями - в 12-18 разів. “Посадовий оклад поліцейського, - розтлумачили у прес-службі МВС, - становить 1700 гривень (посадовий оклад міліціонера становив 500 гривень). Сержант поліції матиме за звання 800 гривень (сержант міліції отримував “за лички” 45 гривень)”.

Скільки отримуватиме на руки, скажімо, капітан поліції - оперативник карного розшуку чи дільничний? “Зранку рахуємо, - зізнався товариш, який служить в одному з райвідділів поліції. - Сьогодні оклад капітана поліції становитиме 1800 гривень, майора - дві тисячі. Отож за новими розрахунками буду отримувати на руки “чистими” близько чотирьох тисяч гривень”. Постановою Кабміну, щоправда, передбачено запровадження надбавок у розмірі до ста відсотків від посадового окладу “за специфічні умови проход­ження служби, успішні проходження атестації, високу оцінку ділових, професійних, особистих якостей”. Та ці надбавки, переконані досвідчені служаки, виплачуватимуть як сьогоднішні премії: є гроші в бюджеті - дадуть. Немає - переб’єтесь.

Чи не обурюватиме “рядового” поліцейського те, що отримуватиме за свою нелегку службу в 25 разів менше від головного шефа? Якщо й обурюватиме, то вчорашнім міліціонерам варто нагадати, що всі роки незалежності України кожен начальник обласного управління міліції мусив збирати з підлеглих гроші в “общак”, які згодом передавалися через треті руки міністрам внутрішніх справ та їхнім заступникам. Існував навіть міліцейський прейскурант вартості посад. Крісло начальника райвідділу міліції у Львові, наприклад, коштувало близько 40 тисяч доларів. Офіцери міліції мусили платити “нагору” й відповідні суми за отримання кожної нової зірки на погони. Сподіватимемося, що керівник Національної поліції, маючи гідну зарплату, з підлеглих “общак” не збиратиме.

До речі, зарплата рядового поліцейського в США становить близько восьми тисяч доларів на місяць. Тобто навіть рядові американські “копи” отримували більше від головного поліцейського України.

Чи не відчуватимуть чорну заздрість до поліцейських через “високі” зарплати пересічні українці? Риторичне запитання. Урядовці обіцяють, що мінімальна зарплата в Україні наступного року становитиме 1378 гривень на місяць (зараз вона становить 1218 грн.), середня - близько 4 800 гривень (зараз 4042 грн.).

Схожі новини