Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Викрадені автомобілі знову почали повертати за викуп

Повернення забутого злочину свідчить про низьку довіру населення до правоохоронців.

Лише на перший погляд здається, що викраденням автомобілів займаються злодії-одинаки. Буває, звичайно, що автівку викрадають якісь шмаркачі, щоб на ній покататися та кинути десь на дорозі. “Солідні” злодії, які спеціалізуються на автовикраденнях, об’єднуються в справжні кооперативи, де кожен “працівник” відповідає за свою ділянку “роботи”.

В автозлодіїв є своя “розвідка”, яка шукає на вулицях міст дорогі автомобілі. Престижні іномарки досить часто крадуть під конкретне замовлення клієнта, який бажає придбати машину певної марки та кольору. Далі “до роботи” підключається професійний злодій, який має спеціальну апаратуру для відключення протиугонних систем.

Викрадений автомобіль відганяють у “відстійник”, де майстри перебивають номери двигуна та агрегатів машини. Після цього на викрадену машину готують нові документи, згодом автомобіль продається десь подалі від регіону, де його викрали.

На початку двохтисячних років чимало автозлодіїв, щоб не “заморочуватися” певними процедурами, необхідними для продажу краденої машини, воліли повертати їх власникам за викуп. Цей вид злочину став можливим через те, що населення тоді втратило довіру до правоохоронців. Більшість автовласників, автомобілі яких викрадали, воліли викуповувати свої машини у злодіїв, навіть не звертаючись по допомогу до міліції. Сьогодні, доводить життя, рівень довіри до професійності правоохоронців знову значно впав. І чимало злодіїв знову почали повертати викрадені автомобілі за викуп. Жертвою таких зловмисників став і житель Тернополя, який залишив свій “БМВ” на ніч у подвір’ї будинку.

Першим про викрадення автомобіля дізнався батько автовласника, бо саме на нього був зареєстрований “БМВ”. На мобільний цього чоловіка зателефонував невідомий, який зізнався, що викрав машину, проте може повернути її за викуп. Чоловік зв’язався зі своїм сином, і подальші перемовини зі злодіями вів фактичний власник автомобіля.

Спочатку злодії наказали власникові викраденого “БМВ” перекинути тисячу гривень на вказаний ними банківський рахунок. Коли потерпілий виконав цю умову, йому повідомили місце, де лежали документи на автомобіль. Після цього зловмисники наказали перерахувати на банківський рахунок викуп - чотири тисячі гривень. Автовласник виконав цю умову, після чого у вказаному злодія­ми місці знайшов свій ”БМВ” цілим і неушкодженим.

Правоохоронці, повідомили в секторі комунікації УНП (управління Національної поліції) у Тернопільській області, вже встановили, звідки злодії телефонували потерпілому, вимагаючи викуп та де знімали переказані ним гроші. Проводяться подальші оперативні заходи для затримання зловмисників.

Колаж Ігоря НЕСТЮКА

Схожі новини