Передплата 2024 ВЗ

«Кому має бути добре — нам чи чиновникам?»

Хворі на хронічну ниркову недостатність пікетували Львівську обладміністрацію.

Хворі, у яких відмовили нирки, вкотре пікетували Львівську облраду. Пацієнти гемодіалізного відділення у Новояворівській лікарні відмовляються лягати на апарати очистки крові, які постачає компанія «Медикалгруп». Хворі пов’язують її з оточенням Віктора Януковича (про це також неодноразово писали українські ЗМІ). Вимагають поставити машини фірми «Фрезеніус», які компанія передала хворим безкоштовно (як гуманітарну допомогу). Переконують: ці апарати краще чистять кров. За поганої чистки організм «забивається» азотистими шлаками, а це загрожує життю хворих.

«Шість сучасних апаратів штучної нирки, які нам подарував «Фрезеніус», стоять у коридорі гемодіалізного відділення Львівської обласної клінічної лікарні. З них навіть плівку не зняли, — каже президент Благодійного фонду «Асоціація життя» Ірина Куцьо, яка також є гемодіалізною хворою. — Пацієнти з Новояворівська (всі — інваліди І групи) у такий холод добираються до Львова двома маршрутками, бо тільки тут є змога пройти нормальну процедуру очистки. І так — тричі на тиждень. Натомість апарати, які постачає фірма «Медикалгруп», — дешеві і морально застарілі. Вони навіть не були прийняті на баланс обласної клінічної лікарні (перебувають на балансі Департаменту охорони здоров’я ЛОДА. — Авт.), тож продовжують припадати пилом. За п’ять місяців на них не було проведено жодного сеансу гемодіалізу. А знаєте, чому? Бо там система очистки води розрахована на... чистку питної води для відвідувачів кафе, барів і ресторанів! У мене є відповідні документи, які підтверджують цей факт. Але цю воду не п’ємо. Цю воду вводять нам у вену, тобто вона потрапляє безпосередньо у кров. 29 вересня «Медикалгруп» ще й тендер виграла — будуть постачати витратні матеріали до машин, які не працюють. Платники податки заплатили за це 1 млн. 800 тис. гривень!»

Чиновники ЛОДА на ці звинувачення відповідають однаково: «Окремі активісти лобіюють інтереси однієї фірми. Не допустимо монополії на ринку». «Як не допустите, якщо вже допустили? — обурюється пані Ірина. — Монополіст у нас один. І це — «Медикалгруп»!» «Машини «Фрезеніуса» стоять в обласній лікарні. Хочете, щоб стояли ще й у районній?» — апелюють чиновники. Хворі пояснюють: не мають нічого проти апаратів інших фірм, але вони повинні бути якісними.

Очільник ЛОДА Олег Синютка пообіцяв, що буде створено незалежну комісію для перевірки озвучених фактів. А наступного тижня обладміністрація організує зустріч представників трьох фірм, які постачають обладнання для проведення гемодіалізу і витратні матеріали до нього («Фрезеніус», «Медикалгруп» і «Гамбро»), з хворими, які потребують замісної терапії.

Схожі новини