Передплата 2024 ВЗ

Будиночок із видом на трасу

Люди, які живуть на вулицях з двостороннім рухом, вдихають щодня... понад 200 шкідливих речовин!

Будинок, у якому мешкаєте чи працюєте, розташований на вулиці, по якій автівки шурують цілодобово у дві смуги? Або (що гірше) взагалі стоїть на перехресті? У майбутньому у вас можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям.

«Із загальної кількості автомобільних викидів тільки чверть залишається на дорожньому полотні — решта осідає на прилеглій території. А це — понад 200 шкідливих речовин, зокрема канцерогенних, які здатні викликати ракові захворювання (оксид вуглецю, оксиди азоту, алкени, алкадієни, циклани, бензапірен, альдегіди тощо), - каже лікар вищої категорії відділення організації досліджень міського відділення обласного лабораторного центру Держсан­епідслужби України Світлана Грицюк. - Абсорбує весь цей “букет” сажа, продукт неповного згорання вуглеводів, яка також шкодить легеням (частинки, розмір яких - менше п’яти мікрон, не відфільтровуються у верхніх дихальних шляхах. - Авт.)”.

При контакті газових викидів із сонячним світлом виникає фотохімічна реакція, внаслідок чого утворюються пероксиди, озон, бензапірен, азоту діоксид та інші сполуки, які зумовлюють появу токсичних смогів і кислотних дощів.

“Хочу повідомити погану новину тим, хто живе неподалік залізничних колій. Вважається, що дизельні двигуни є більш екологічно чистими порівняно з карбюраторними. Це — міф, - переконує Світлана Грицюк. - Дизельні двигуни викидають багато сажі, яка містить канцерогенні речовини та мікроелементи, викид яких в атмосферу просто неприпустимий. Уявіть, скільки цих речовин потрапляє у наше повітря, якщо більшість потягів, які дістались нам у спадок від Радянського Союзу, оснащені саме такими двигунами!”

Найпоширенішими забруднювачами міст (особливо промислових центрів) є завислі речовини. Вони змішуються з газами атмосфери, частками попелу і пилу, найдрібнішими краплинками рідин та утворюють аерозолі і тумани, які зависають над населеними пунктами. Найвищі концентрації монооксиду вуглецю і вуглеводнів фіксуються у години інтенсивного руху автотранспорту.

Дорожні покриття і автомобільні шини стираються, продукти зносу змішуються з твердими частинками відпрацьованих газів. Найбільше таких викидів скупчується на відстані 7-15 м від краю проїжджої частини. Через 25 м концентрація зменшується вдвічі, а через 100 - наближається до норми.

Найбільш поширеним і найтоксичнішим із транспортних викидів є свинець. За рік легковий автомобіль викидає в атмосферу до 1 кг свинцю. У місцях інтенсивного руху автотранспорту на поверхні ґрунту вміст свинцю може перевищувати норму у п’ять разів!

Як це все впливає на наше здоров’я? “Систематичне вдихання продуктів фотохімічних перетворень призводить до патологічних змін у внутрішніх органах і центральній нервовій системі, - каже лікар. - Пилові частинки і подразнювальні газоподібні домішки у повітрі спричинюють запалення слизових дихальних шляхів. Ось чому люди, які живуть у містах, набагато частіше хворіють на ларингіти, трахеїти, бронхіти і пневмонію”.

Де краще не купувати квартиру?

- якщо будинок стоїть на перехресті з інтенсивним рухом (водії змушені змінювати швидкість, автівки працюють на холостому ходу);

- поблизу залізничних колій;

- на вулиці з двостороннім рухом;

- біля автозаправних станцій, автопарків, авторемонтних майстерень, станцій технічного обслуговування.

Якщо немає змоги змінити місце проживання:

- посадіть біля будинку якомога більше дерев (не плодових). Найкраще — березу, клен, акацію, каштан;

- щодня проводьте у помешканні вологе прибирання;

- якщо є фінансова можливість, поставте нові сучасні вікна (але обирайте якісні склопакети), придбайте зволожувач повітря;

- коли хочете провітрити квартиру, відчиняйте вікна з протилежного боку будинку;

- улітку завішуйте вікна вологою марлею — вона і вихлопні гази затримає, і москітів у дім не впустить. Але її не бажано прати. Використали — викинули;

- пожалійте легені — кидайте курити.

А тим часом...

З 1 січня 2016 року в Україну заборонять ввозити з-за кордону автомобілі, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5. Це — одна із вимог країн ЄС, з якими Україна підписала угоду. Стандарт Євро-5 був введений у Європі

1 вересня 2009 року. Відповідно, під заборону потрапляють всі автомобілі попередніх років випуску.

Схожі новини