Передплата 2024 «Добрий господар»

Політичне хамство «світочів культури»

Про невихованого хореографа-танцюриста Яму і таку ж його колегу Денисову.

Відомий хореограф Влад Яма, який заробив авторитет у телеаудиторії танцювальними па і вишуканими манерами, вважає себе висококультурною, інтелігентною людиною. Так до недавнього часу думали і ми. Однак його поведінка на одному з останніх відборів конкурсу “Танцюють всі!” розвіяла ці ілюзії.

На кастинг приїхала 20-річна білоруська студентка Наталка Бєлазьорава. Гарно танцювала, на сцені випромінювала позитив. Але не це найбільше привернуло увагу суддів Костянтина Топільченка, Тетяни Денисової, Влада Ями. Арбітрів неприємно вразила... білоруська мова, якою спілкувалася конкурсантка. Метри танцю спочатку виглядали заскоченими, а потім почали відверто глузувати з Наталки. Хіхікали перед камерами, перешіптувалися, кидали недоречні репліки, демонструючи зневагу до мови майже 10-мільйонного народу. Своїм хамством заохочували до такої ж неадекватної реакції зал...

Наталка трималася гідно. Гостя з Мінська сказала, що не збагне, чому німці можуть розмовляти німецькою мовою, сусіди-поляки — польською, а білоруси змушені послуговуватися іноземною. На конкурсі розмовляла рідною мовою і попросила суддів спілкуватися з нею українською — без проблем зрозуміє її. Після цих слів Топільченко почав натужно згадувати “солов’їну”, а Денисова з Ямою і далі зверхньо спостерігали за білорусько-українським діалогом колеги і конкурсантки, запитували одне в одного: “Що відбувається?”.

Шкода, що у глядацькому залі не знайшлося того, хто поставив би на місце Яму і Денисову. Цікаво, чи відреагує на їхню неадекватну поведінку білоруське посольство в Україні?

А от громадськість України уже зреагувала на хіхоньки-хахоньки Ями-Денисової. Відомий український актор, сценарист, телеведучий Сашко Лірник обурюється: “Скільки ще в незалежній Україні, під час війни з Росією, телеефір буде заповнений ведучими, які тупо не розмовляють, а головне - не хочуть розмовляти українською мовою? Для чого нам передачі, в яких ведучі фактично примушують українців переходити на російську мову? Підкреслено і вперто. Одна із основних цілей російської агресії - це саме зросійщення України. А взагалі-то ця ціль — основна”.

А тим часом...

Тисячі українців через соціальні мережі висловили підтримку конкурсантці з Білорусі, просили у неї пробачення за хамську поведінку суддів. У відповідь Наталка написала: “Дарагія любімыя браты-суседзі з Украіны! Хачу публічна падзякаваць вам за вашую падтрымку, за ўсе вашыя паведамленьні! Мне вельмі прыемна, што вы неабыякавыя да Беларусі і да мяне як да прадстаўніка сваёй краіны на тэлешоў «Танцують всі». Я вельмі ганаруся вамі, што вы пішаце мне лісты з просьбай прабачыць суддзям. Але я проста хачу, каб вы ведалі, што я вас таксама вельмі люблю і на суддзяў не крыўдую, бо я ведаю, што сапраўдныя ўкраінцы маюць гонар, і гэта вы яшчэ раз пацьвердзілі сваёй падтрымкай! Дзякуй вам! Слава Украіні!”

Коментар для «ВЗ»

Святослав ЛІТИНСЬКИЙ, викладач Львівського національного університету ім. І. Франка, громадський активіст (виграв десяток судових позовів проти чиновників і фірм, які зневажали державну мову в Україні)

Лише 28% всього телевізійного контенту йде українською мовою - і це пряма дискримінація українців. У такий же спосіб Радянський Союз намагався позбавити українців рідної мови та ідентичності. Наслідки цього ми бачимо і на прикладі ексцесу під час конкурсу “Танцюють всі!”.

Потрібно давати відсіч таким діям... Маємо приклад Польщі: осіб, які в радіоефірі насміхалися з українських заробітчан, було звільнено. У нашому випадку це було б мінімально можливим рішенням. Вважаю, і Білорусь має вимагати (у формі дипломатичного звернення) покарання для ведучих, які своєю поведінкою образили білоруську мову.

Схожі новини