Передплата 2024 «Добрий господар»

Синя хвороба

У Львові відбувся тату-фестиваль, на який з’їхалиcя майстри зі всієї України.

У Львівському палаці мистецтв відбувся міжнародний фестиваль натільного живопису Tattoo Fest. На мистецький захід з’їхалися майстри художнього розпису зі всієї України. Цьогорічна “фішка” - тату з кіногероями фільмів жахів та відомими музикантами. Зізнаюсь, скептично ставлюся до розмальовування тіла. Тому почувалася чужою на цьому “святі життя”.

... На спеціальній кушетці лежить чоловік. Майстер “чаклує” над малюнком на його нозі. “Ви фільм “Книга Ілая” бачили? Так от — це персонаж з цього фільму”, - розповідає Володимир з Одеси. У чоловіка ще є величезний ангел на спині. Майстер згадує свою першу роботу — дракончика, якого “набив” своєму другу. “Згодом навчався у тату-студії у Геннадія Попова. Це один з перших майстрів в Одесі”, - каже. Коштує таке тату “в районі” 300 доларів, але цього разу майстер робить його безкоштовно. Володимир виконує роль “моделі”. Через те, що клієнт з дороги втомлений, ногу йому знеболили.

Юлія Дубровська з Харкова за фахом економіст. Чоловік навчив її художнього ремесла і змусив розмальовувати людські тіла. У самої дівчини на тілі немає тату. Чому? “Тому що це боляче!” - усміхається. Юля якраз малювала дівчину з пістолетом. Наталя - майстер з манікюру, зціпивши зуби, терпить біль... Рука жінки також уся в татуюванні. “У будь-якому тату має бути емоція: радість, смуток, сміх, плач, - каже Юля. - Тоді таке татуювання буде чіпляти. Для мене це - мистецтво”. У Харкові малюнок на тілі коштує від 200 грн. до 200 доларів (залежить від складності малюнка).

Львівський майстер малює на нозі у тендітної дівчини закохану парочку у палкому поцілунку. Вона “спокійна, як удав”. На запитання, чи не набридне їй цей малюнок через років десять, упевнено каже: “Ні. Треба обрати хороший рисунок, щоб потім не шкодувати”. Цікавий ескіз “витягнув” з Інтернету ще один тату-майстер: усміхнена дівчина з мандарином. Народ, який юрмився навколо, насолоджувався позитивною арт-роботою.

Олег з Харкова розлігся на столі. Скоро на його нозі з’явиться череп з вороною. Вартість такого шедевра — 1500 грн. Малюнок великий. Майстер робить його “на халяву”. “Якщо прийде людина, яка хоче зробити татуювання, але вагається?”. “Тоді не роблю, - каже Стас.- Відправляю за наклейками” (сміється. - Авт.). “Вам зручно на столі?” - питаю в Олега. Він теж тату-майстер. “Нормально”. “Це у вас не перше тату?”. “Ні, тут у всіх синя хвороба” (усміхається. - Авт.). “У такий спосіб хочете, щоб на вас звертали увагу?”. “Якби я цього хотів, то лежав би голий” (сміється. - Авт.).

Любов до татуювання народилася в Олега в армії. Малюнок зробив “кустарним способом”: саморобною машинкою, заточеною струною та чорнилом від принтера. Чоловік розповідає, була у нього одна клієнтка: попросила зробити їй портрет коханого чоловіка. Коли з ним посварилася, принесла фото іншого і теж його “набила”. Коли і з тим не склалося, намалював їй третього... “Відмовити від такого кроку закохану людину неможливо”, - каже Олег. Портрет дружини або чоловіка замовляють часто. Полюбляють “набивати” на тілі домашніх улюбленців.

Фото автора

Схожі новини