Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У сусідів» не знайшлося спільної мови зі сусідами...

Після двох місяців роботи соціальна кав’ярня «У сусідів», що на площі Св. Теодора у Львові, збирається переїжджати. Заклад, в якому проводять лекції, кінопокази, концерти та майстер-класи, витісняють місцеві мешканці.

З відкриттям кав’ярні площа Св. Теодора змінилась. Замість засміченого та заставленого автівками пустиря виникли місця для сидіння, смітники, сцена і місце, де можна випити холодної кави. Але співорганізатор проекту Анна Хвиль написала у Facebook, що до кафе майже щодня приходить міліція. Останнього разу вони «описали» 30 пачок морозива «Хмаринка», яке нібито зберігалось у поганих умовах. «Усі зґвалтування і акти домашнього насилля у районі розслідувані. Залишилася афера року - морозиво «Хмаринка», - з іронією написала Анна.

Від початку кафе мало багато бюрократичних проблем. Співорганізатор Оксана Усачова каже, що вони хотіли зареєструватись як фізична особа-підприємець, але отримали відмову. Довелось обмежитись дозволом на проведення тривалої акції з правом продажу товарів. Ставила палиці у колеса і санепідемстанція. На думку Оксани, чиновники чекали на хабар. Дівчина також скаржиться на відсутність законів, які б регулювали «вуличну їжу».

Окрім труднощів з реєстрацією, дівчата зіткнулись зі спротивом місцевих мешканців. Частина сусідів раділа ініціативі - приходили на зустрічі, приносили на продаж власну випічку. Частина - навпаки. Мешканці сусідніх будинків не раз писали скарги і викликали міліцію. Серед претензій — витоптані газони, продаж міцних алкогольних напоїв (нічого міцнішого за сидр у кафе не продають), шум у пізню годину (заклад закривається о 22.00).

Допомогти проекту порозумітись зі сусідами спробувала начальник управління культури ЛМР Ірина Магдиш. За її посередництва склали мирний меморандум, де власниці кав’ярні обіцяли в кінці сезону відновити газон на площі та залишити її в повному порядку. Але за кілька днів ініціативна група мешканців, яка брала участь у перемовинах, відмовилась підписувати документ.

«Ми підтримали цей проект у його культурній складовій як елемент оновлення Підзамча і соціальної роботи з мешканцями. Із другим дівчата не впоралися», - пояснює Ірина Магдиш. Вона каже, якщо власники кафе і мешканці сусідніх будинків не домовляться, то першим доведеться піти з площі. Управління культури готове підтримувати проект соціального кафе, але за умови, якщо будуть хороші стосунки з місцевими мешканцями.

Дозвіл на діяльність, який отримало «У сусідів», збігає

17 жовтня. Але дівчата кажуть, що не хочуть чекати і готові вже переїхати. За їхніми словами, вони активно шукають нове місце, де зможуть продовжити свою справу.

Схожі новини