Передплата 2024 ВЗ

Злочинці обчистили готельний номер — винесли навіть чіпси з міні-бару

Останнім часом Львів став не надто безпечним для туристів.

Туризм Львова набирає обертів. Окрім архітектурних принад, гостей магнітом притягують культурні та гастрономічні заходи, які вже стали візитною карткою, — Свято шоколаду, Свято сиру і вина, Різдвяні та Великодні свята, Форум книговидавців, Alfa jazz fest. А там, де багато туристів, завжди “ошиваються” злодії та аферисти. До редакції “ВЗ” звернулися туристи з Києва, які розповіли невтішні факти відпочинку у Львові, — їхні готельні номери пограбували зловмисники. Молоді люди зупинилися у готелі “Рудольфо”, що у самому центрі Львова.

Поки хлопці гуляли містом, зловмисники проникли в їхній готельний номер через вікно. Викрали мобільний телефон, планшет, гроші. Навіть міні-бар у холодильнику вичистили. Звідти поцупили не лише напої, а й... чіпси.

Жертвою готельних крадіїв також став і житель Лондона 25-річний Рой Шарф. У Львові Рой має кохану дівчину Діану, яка, власне, і розповіла нам прикру історію. Хлопець приїхав до Львова на фестиваль Alfa jazz fest. Зупинився у готелі “Рудольфо”. Розкішний готельний номер у Львові площею 55 квадратних метрів забронював за місяць до поїздки через Інтернет. До речі, перед візитом до Львова колежанки Діани спробували відрадити Роя від цього готелю, бо раніше там пограбували їхніх друзів. Але номер вже був заброньований і оплачений. “Ми пішли у своїх справах, про всяк випадок залишили в номері світло увімкненим, - каже Діана. - Коли повернулися, Рой побачив, що зник Іpad та гаманець від Louis Vuitton. Грошей не було шкода, але гаманець — дорогий. Виявилося, що зловмисники проникли в номер через вікно. Але зломів не було”.

Рой був вкрай розчарований бездіяльністю правоохоронців, які лише, на його думку, формально провели слідчі дії. А ще - “реакцією” готельєрів. Один із співвласників готелю лише вибачився, сказав, що йому прикро за інцидент.

“Якби таке сталося у Лондоні, готельєри відшкодували б повну вартість проживання. А львівський готель запропонував Рою картку з 10-відсотковою знижкою на проживання, - обурюється Діана. - Невже керівництво чи власники готелю думають, що після такого інциденту Рой захоче коли-небудь у них поселитися?!”.

Працівники готелю “Рудольфо” неохоче спілкуються про випадки пограбування їхніх гостей. Мовляв, крадіжки трапляються у багатьох готелях міста, і від цього ніхто не застрахований. Заступник генерального менеджера готелю (жінка відмовилася представитися. - Авт.) лише сухо зауважила, що за цим фактом триває слідство.

Нагадаємо, востаннє гучний скандал щодо пограбування в готелях виник під час Євро-2012. Тоді жертвою став італієць, який скористався послугами повій. Після надання сексуальних послуг в іноземця вкрали гроші. Як виявилося згодом, повії були неповнолітніми...

Керівник відділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області Світлана Добровольська розповіла “ВЗ”, що крадіжки в готелях Львова — поодинокі випадки. “Не пригадую, щоб останнім часом в якихось готелях когось грабували, - каже речниця львівського МВС. - Як правило, такі заклади “начинені” системою безпеки — сигналізацією, камерами відеоспостереження”.

Правоохоронці Львова кажуть, що зараз на туристів, особливо іноземних, чатують кишенькові злодії. У групу ризику потрапляють насамперед нетверезі туристи. В них крадуть гроші, цінні речі, документи.

Заступник гендиректора одного з чотиризіркових готелів Львова пані Анастасія пригадує, що на Новий рік в одному з готелів міста в гостя поцупили норкову шубу. “Раджу гостям зберігати цінні речі у сейфі, - наголошує пані Анастасія. - Послуга безкоштовна. Міні-сейфи є в кожному номері. Якщо ні — треба попросити на рецепції”.

За її словами, готельєри Львова співпрацюють між собою — повідомляють одне одному про гостей, які крали речі з чужих номерів чи проводили інші афери. Наприклад, розраховувалися “лівою” карткою.

Виконавчий директор Львівського туристичного альянсу Марта Науменко зауважила, що останнім часом Львів справді став не надто безпечним для туристів, зокрема тих, які мешкають у готелях. У місті живуть чимало переселенців зі сходу та півдня України, частина яких не має роботи. “Готельєри мають бути пильнішими, бо факти крадіжок завдають шкоди репутації готелю та Львову як туристичному місту, - вважає пані Марта. - Служби безпеки в готелях мають працювати активніше, має бути достатньо камер відеоспостереження”.