Передплата 2024 «Добра кухня»

«Навіщо показувати пам’ятник Шептицькому догори ногами?..»

Скульптори і художники навідріз відмовляються відчинити двері цеху, де виготовляють монумент Митрополиту.

Хоча пам’ятник Митрополиту Андрею Шептицькому урочисто планують відкрити 29 липня, та в деяких експертів закрадаються сумніви — чи встигнуть? На Святоюрській площі — непочатий край роботи... Там встановлюють бетонні блоки, готують площу до замощення. Підрядник робіт — турецька фірма “Онур”, замовник — ЛКП “Львівавтодор”.

Директор ЛКП “Львівавтодор” Олег Береза запевнив, що у графіки впишуться. Єдина проблема, мовляв, будівельним роботам заважають громадські активісти, які час від часу кидаються під... техніку. Адже триває гучний конфлікт щодо вирубування у сквері дерев...

У п’ятницю, 24 липня (менш ніж за тиждень до відкриття пам’ятника), у НУ “Львівська політехніка” відбудеться художній благодійний аукціон, на якому збиратимуть кошти для спорудження монумента Митрополиту Андрею Шептицькому. Ідею аукціону подав відомий художник, професор Львівської націо­нальної академії мистецтв Любомир Медвідь. Задум підтримали громадська рада проекту, благодійний фонд “Святий Юр” та Національний університет “Львівська політехніка”.

Свої роботи вже зголосилися надати на аукціон лауреат Шевченківської премії Любомир Медвідь, український художник Михайло Демцю, художник-експресіоніст Володимир Риботицький, заслужений художник України, дійсний член Академічного Сенату Міжнародної Академії Сучасного Мистецтва Борис Буряк, заслужений художник України Микола Шимчук, член Національної академії мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Андрій Бокотей, заслужений діяч мистецтв України, володар гран-прі Міжнародного салону мистецтв у Ліоні (Франція) Віктор Москалюк, народний художник України Микола Андрущенко, заслужений фотограф України Василь Пилип’юк. Крім картин, на аукціоні можна буде придбати об’ємно-просторові вироби зі скла, кераміки, художні фотографії.

Проект пам’ятника та облаштування площі витягнули з міської скарбниці космічну суму — 32 мільйони гривень. Для порівняння, на усі заклади культури Львова цього року виділено шість мільйонів. До слова, у церкві Св. Юра вже рік збирають гроші на пам’ятник. Цифри розпалили жваві дискусії: чи доцільно зводити настільки дорогий пам’ятник в умовах війни?.. І навіщо ще організовувати благодійний аукціон? Невже коштів на пам’ятник таки бракує?

Голова громадської ради “Святий Юр” Валерій Калинюк пролив світло на фінансове питання: “Церква збирає гроші на сам постамент, а площу облаштовують за бюджетні кошти міста. На пам’ятник нам потрібно орієнтовно 3,5 мільйона гривень, уже назбирали півмільйона”.

Минулого тижня група архітекторів, яка працювала над проектом пам’ятника, запевнила “ВЗ”, що монумент готовий, очікує на монтаж на площі. Однак показати робочий процес з фабрики, де він зберігається, навідріз відмовляються. Художник Микола Посікіра, який працює над монументом, розповів “ВЗ”, що нема на що дивитися... Мовляв, у цеху багато пилу, шуму і сам пам’ятник стоїть догори дригом. “З вами не захоче ніхто спілкуватися на цю тему, бо усі майстри дуже зайняті! Пам’ятник буде готовий для показу в другій половині тижня”, - зазначив художник.

“Виготовлення бронзової фігури перебуває на завершальному етапі відлиття та формування”, - повідомив “ВЗ” представник громадської ради “Святий Юр” Григорій Брунець.

Олег Береза додав: “Пам’ятник Шептицькому плануємо монтувати на площі наприкінці цього тижня. Зараз будівельники працюють над променадною зоною площі, виготовляють п’єдестал для монумента”.

А тим часом...

Папа Римський Франциск прийняв декрет про визнання героїчних чеснот греко-католицького митрополита Львівського Андрія Шептицького. Це стало важливим кроком у процесі його беатифікації. Спроби беатифікувати митрополита Шептицького були ще у 1958 році, однак першу заяву Ватикан відхилив. Пізніше процес беатифікації (зарахування до блаженних, це перший етап канонізації) був знову відкритий, його підтримував Папа Римський Іван Павло II.

Схожі новини