Передплата 2024 «Добрий господар»

Ста гривень на книжку достатньо?

Чи по кишені львів’янам купівля художньої літератури – досліджував кореспондент «ВЗ».

У часи, коли все дорожчає і людям доводиться хвилюватись про те, що їстимуть завтра, далеко не кожен дозволяє собі витрачати великі суми на поживу духовну. Хоч букіністичні магазини й розкладки не втрачають напливу відвідувачів, багато хто з них йде геть із порожніми руками... «Я, — каже студентка Злата, — наприклад, витрачаю на літературу не більше ста гривень на місяць. Купую книжки з образотворчого мистецтва та хореографії, які мені потрібні для роботи».

Йду до книгарні «Є». В кишені лежать ті самі сто гривень, про які говорила Злата. Заходячи до приміщення магазину, сподіваюсь купити щось із класичної літератури. Перше, що кидається у вічі, — щільність клієнтури. Людей справді багато, але переважна більшість лише неспішно прогулюється залами і роздивляється.

Класика виявилась не такою дорогою, як очікувалось. Збірку романів Ремарка можна купити за вісімдесят гривень, збірку Григорія Квітки-Основ’яненка — за двадцять.

За словами консультантів, найбільшим попитом серед читачів користуються саме художні твори, переважно зарубіжних авторів. А найдорожчою виявилась іншомовна література. Наприклад, за автобіографію відомого музиканта Оззі Озборна мовою оригіналу книгарня просить понад триста гривень. Серед найдешевших книжок можна виділити дитячу та юнацьку літературу, а також книги релігійного змісту (трап­ляються книжки і за 20-30 гривень).

Тим, кому фінанси не дозволяють нажити літературних новинок, допоможе буккросинг. Розкладки з безкоштовною літературою є у книгарні. Прочитавши таку книгу, залишати її на своїй полиці не можна — треба відпустити чтиво у вільне плавання.

Наступний пункт призначення — у народі “Попрошайка”, — напевно, найвідоміший букіністичний ринок у Львові. Базарчик біля пам’ятника Івану Федорову набув відомості, в першу чергу, за дуже приємну вартість літератури. Проте економічна ситуація країни не обійшла і його — ціни скачуть вгору. Новинок тут не так багато, натомість може трапитись щось раритетне, чого в магазинах вже давно годі й шукати. От і я прийшов за рідкісною книжкою. Мене цікавить творчість англійської письменниці Марії Кореллі. Ціна за книгу кусюча — сто гривень, але чоловік обіцяє зробити невелику знижку, якщо прийду нас­тупного дня, адже зараз примірника на руках не має.

Між торгами продавець розповідає, що тут встановлюють свою націнку, узгодженої загальної системи немає. Альбом з роботами Босха коштує сорок п’ять гривень (у будь-якій книгарні така книга коштувала б набагато дорожче). Найдешевше, що вдалось знайти, — частково зіпсований вогнем роман «Камо Грядеши» Генріка Сенкевича за п’ять гривень. Поряд лежав такий самий, але без слідів вогню — двадцять гривень.

У пішохідному переході, що на перетині площі Міцкевича й вул. Галицької, розташований ще один ряд магазинів, де можна придбати літературу. В одній із крамничок привітний продавець Андрій поділився секретами свого бізнесу: «Я живу з того, що закуповую книжки у видавництв за гуртовими цінами. Подекуди доводиться й скидати ціну, адже зараз зацікавлення книгами різко впало із цим подорожчанням. Товар застоюється, на полицях немає місця, аби поставити щось нове… Зараз майже жоден видавець не забирає свої примірники назад. Це виняткові випадки, тож доводиться робити знижки». Два великі томи творів Ніцше (продаються разом) коштують тут 150 гривень, ще одна збірка філософа у м’якій обкладинці — 35 гривень.

Дешеву літературу купити можна. А ціна залежить від того, наскільки популярною є книга, що припала вам до душі, місце її продажу, видавництво та обкладинка (м’яка чи тверда).

Схожі новини