Передплата 2024 «Добра кухня»

Для призначення субсидії вказуєте доходи за 2014 рік. Навіть якщо у 2015-му вас звільнили з роботи...

  • 23.04.2015, 00:18
  • 40.4K

Практично кожна сім’я у квітні отримала бланки заяви та декларації на оформлення субсидій. Хоча порядок оформлення субсидій і спрощений, розібратись, як правильно заповнювати ці документи, виявилось не так уже й легко.

Які доходи вказувати у декларації Чи враховувати дані осіб, які зареєстровані у помешканні, але фактично не проживають уже багато років, і навпаки — не зареєстровані, але живуть і сплачують комунальні послуги На ці та інші питання під час прямої лінії “ВЗ” відповідала заступник начальника департаменту соціального захисту населення Оксана Яковець (на фото).

— Скажіть, будь ласка, коли треба подавати заяву на оформлення субсидії

— Спрощений порядок надання субсидій набуває чинності з травня. Якщо ви хочете субсидію за спрощеним порядком, то у заяві треба вказати травневу дату. Зрештою, звернутись за призначенням субсидії можна і в червні, і у вересні чи навіть у листопаді — обмежень у часі нема. На відміну від старого порядку, з травня субсидії призначатимуть уже не на шість місяців, а на рік.

— Чи може за субсидіями звертатись людина, яка офіційно не зареєстрована на роботі

— Якщо у сім’ї є людина працездатного віку, яка не може задекларувати свої доходи, то ми таку сім’ю також розглядаємо. Але у графі “дохід” ставимо 1218 гривень у розрахунку на місяць.

— У мене питання з приводу заповнення графи “доходи” у декларації. Це треба вказати доходи за 2014 рік

— Так. За календарний 2014 рік. Вказуєте усі види доходів, які ви та члени вашої родини отримали у минулому році. Якщо це зарплата, то вказуєте не за місяць, а однією загальною сумою за рік.

— Але мій чоловік вийшов на пенсію з 1 січня 2015 року. Відповідно його доходи зменшились на цілу його зарплату...

— На жаль, це не має значення. Маємо роз’яснення Мінсоцполітики, за яким, якщо особа звертається за призначенням субсидії пізніше, ніж у першому кварталі (тобто у квітні і далі), беремо дохід за дванадцять місяців попереднього року. Мусимо виконувати норму законодавства, а не оцінювати, справедливо це чи ні.

— Я “дитина війни”. Маю 25% пільгу з оплати житлово-комунальних послуг. Чи можу я претендувати на субсидію

— Можете, але при визначенні субсидії до доходу буде враховуватись грошовий еквівалент вашої пільги. Довідки збирати не треба, ми самі подивимось ці дані.

— Добрий день, чула, що в декларації треба вказувати чистий дохід. Але на роботі у бухгалтерії сказали, що не враховується тільки податок з доходів фізичних осіб. Все решта — профспілкові, єдиний соціальний внесок, військовий збір — враховується.

— Так, вказується заробітна плата за мінусом податку з доходів фізичних осіб. Всі інші утримання враховуються у дохід.

— Христос Воскрес! Скажіть, будь ласка, чи матеріальна допомога має бути включена до доходів

— Якщо матеріальна допомога оподатковується, то її треба вказувати у доходах. Якщо це одноразова матеріальна допомога, яка не підлягає оподаткуванню, то її декларувати не потрібно.

— Чи є якась межа доходу, з яким можна претендувати на субсидії

— Такої межі немає. Це залежить від співвідношення вашого доходу та сум, які треба сплатити за житлово-комунальні послуги. У будь-якому разі ви можете подати заяву та декларацію на призначення субсидій. Управління соцзахисту має десять днів на опрацювання даних, які ви подали. Якщо визначать, що ви маєте право на субсидію, вас повідомлять, що вам призначили субсидію у такому-то розмірі. Якщо визначать, що права на субсидію ви не маєте, то прийде повідомлення, що субсидія вам не належиться.

— У мене зареєстрована дочка, яка зі мною не проживає з 94-го року. Наскільки мені відомо, навпроти тої графи треба просто вказати, що не проживає, а потім комісія може перевірити, живе вона чи ні.

— Ні. Ви повинні задекларувати доходи усіх осіб, які зареєстровані на вашій житловій площі. При призначенні субсидій враховують дані осіб, які зареєстровані, а не тих, які фактично проживають.

— Я працюю і маю пенсію, зрозуміло, не можу отримати субсидію. Але якщо розрахуюсь з роботи, то зможу претендувати на субсидію у цьому році, оскільки треба подавати декларацію за 2014 рік, а в мене там зарплата і пенсія

— З чого ви взяли, що не можете претендувати на субсидії, якщо у вас є зарплата і пенсія Такого обмеження немає. Все залежить від розміру зарплати і пенсії та сумарної оплати за комунальні послуги. Скільки ви отримуєте зарплати і пенсії разом

— 2400 гривень. 1400 гривень зарплати та 1049 гривень пенсії.

— Це зовсім небагато. Скільки ви заплатили за комунальні послуги, скажімо, у березні

— 635 гривень. Це разом зі світлом, кабельним і телефоном.

— Найбільша частка оплати — за тепло. Тому вам не конче вже зараз подавати заяву на субсидію. Можете подати декларацію влітку, а можете в жовтні — коли включать центральне опалення і рахунки будуть значно вищі. Але для себе можете розрахувати розмір обов’язкової частки. Якщо в середньому ви отримували 2449 гривень, розділити їх на 1176 (це середній прожитковий мінімум). Отриману суму розділіть на два і помножте на 15%. Виходить, що обов’язковий платіж для вас — 15,6% від вашого доходу. Тобто ваша обов’язкова частка — 382 гривні. Отже, ви платите самостійно 382 гривні, а на все решту буде субсидія. Але субсидія надається лише на житлово-комунальні послуги: вода, опалення, тепло, світло, кварт­плата. Кабельне телебачення, телефон, Інтернет туди не входять.

— Я не власник квартири, але живу тут з 99-го року і оплачую комунальні послуги. Усі рахунки відкриті на мене. Чи можу я оформити субсидію

— Ви можете оформити на себе, оскільки з 1 травня передбачено, що за субсидією може звернутись і не власник житла, а особа, на яку відкриті особові рахунки в організаціях-надавачах послуг.

— Я маю депозит у “Дельтабанку”. До березня отримувала відсотки. Тепер відсотків нема. Що я маю написати у декларації

— У декларації записуєте усі доходи, які отримували у 2014 році, в тому числі і дивіденди.

— Моїй дочці подарували машину — вона її не купувала. Чи це вказувати у декларації

— Дочка сплачувала якісь податки

— Очевидно.

— Якщо вона отримала цю машину у свою власність і сплатила податки, це треба задекларувати, хоч це і не покупка.

— Моя онука прописана у нас, але живе у Польщі — навчається там. Як мені заповнювати декларацію

— Якщо вона студентка і не має жодного грошового забезпечення, то ви ніяк не реєструєте її доходів. Ми маємо додаткове роз’яснення щодо студентів денної форми навчання вищих навчальних закладів, які не мають доходів. Ми їхні доходи не рахуємо. Це стосується і осіб, призваних на строкову військову службу. Можете зазначити у декларації, що вона студентка. Якщо ж людина, скажімо, працює за кордоном, але ви не можете задекларувати її доходів, тоді ми враховуємо дохід на рівні 1218 гривень на місяць.

— Чи потрібно мені подавати заяву на оформлення субсидії з 1 травня, якщо зараз у мене є субсидія

— Тим, кому була призначена субсидія на опалювальний сезон 2014-15 року, субсидія буде призначатись без вашого звернення.

— Але там був поданий дохід за шість місяців, а тепер треба подавати за дванадцять. І тоді був нарахований дохід, а тепер чистий...

— Орган соцзахисту зробить запит у Державну фіскальну службу, і ми цю інформацію отримаємо без вашого звернення.

— Я пенсіонерка. У мене в квартирі прописаний онук, який не працює. Чи можу я отримати субсидію

— Можете. Декларуйте свої доходи, і будемо визначати ваше право на субсидію.

— Дочка отримувала допомогу на дитину 130 гривень. Ще вона отримувала разову допомогу при народженні дитини, але її виплата була розбита на два роки. Вона враховується в дохід

— Так, враховується. Її треба вказати у декларації.

— З нами ще живе зять, але він прописаний у мами. Його доходи будуть враховуватись при призначенні нам субсидії

— Ні, не будуть. Якщо заяву подаватиме його мама, то вона змушена буде декларувати його дохід, адже він там зареєстрований.

— Але ж потім можуть сказати, що моя дочка з дитиною не могли жити на 130 гривень на місяць.

— Не хвилюйтесь. А як живуть ті, хто не працює роками

— А як можу знати точну суму пенсії за рік Треба звертатись у Пенсійний фонд

— Візьміть довідку з Пенсійного фонду, бо там були індексації, перерахунки — тільки так знатимете точну суму. Але нам цю довідку подавати не треба. Це суто для вас, аби ви не помилились з сумою, яку вказуватимете у декларації.

— Я ще маю депозит у банку. Але впродовж минулого року я його кілька разів переоформляла — то на місяць, то на три. Тобто сума постійно змінювалась. Як я можу знати, скільки відсотків в сумі набігло за рік

— Можете підійти в банк, і вони вам дадуть довідку про суму нарахованих у 2014 році відсотків по депозитах.

— У нас в будинку зареєстровано семеро осіб. А у заяві і декларації є лише по шість рядочків. Куди вписувати сьомого

— У такому разі вписуйте на окремому аркуші, прикріпленому до декларації.

— Чи впливає на призначення субсидії наявність дачі

— Ні. Дача — це не житлова нерухомість.

— Якщо надходив грошовий переказ з-за кордону на конкретну особу, чи вказувати його у декларації

— Грошові перекази не підлягають оподаткуванню, а відтак формально до доходу не належать.

— Я багатодітна мама, маю пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Чи мені вигідніше робити субсидію Як я вироблю субсидію, то в мене ті пільги заберуть

— Ніхто у вас пільг не забере. Субсидія надається з урахуванням пільг. Тобто при визначенні права на субсидію враховуватиметься грошовий еквівалент пільг. Ви ж оплачуєте лише 50% комунальних послуг.

— Чи є сенс подавати заявку на субсидію, якщо площа будинку перевищує площу, яка є за нормативами

— Ви можете подати заявку на субсидію. Але субсидія надається лише в межах норм споживання. Все, що перевищує норми споживання, маєте оплачувати самостійно. Норми споживання на електроенергію, газ, водопостачання, житлову площу затверджені Кабінетом Міністрів.

Записала Зіновія ВОРОНОВИЧ.

Фото Мирона МАСЛЮКА.

Схожі новини