Передплата 2024 «Добрий господар»

Божественний лик Ісуса на хустині

До Львова привезли унікальну реліквію, яка зберігається у Ватикані. До неї вишикувалась довжелезна черга

До Львова з Ватикану привезли унікальну реліквію — оригінал Нерукотворного образа Ісуса Христа — «Хустку Абгара». Побачити святиню можна у соборі Святого Юра до 15 лютого. За словами Глави УГКЦ, Блаженнійшого Святослава, який разом з владиками Священного Синоду УГКЦ брав участь в урочистому відкритті образа, ця подія є незбагненним Божим промислом і великим знаком надії. «Молімося за Україну, за тих, хто постраждав і залишився без дому, за поранених і тих, хто в полоні, хто вмирає з голоду і холоду...» — наголосив Блаженнійший Святослав. Побувала у церкві Юра і бачила святиню журналіст «ВЗ».

Зі самого ранку біля собору багато людей. У перший день черга вишикувалася аж до управління залізниці. Учора люди стояли вздовж усієї стіни церкви. У ці важкі для України дні усі моляться і просять у Бога миру... Вдивляюсь в обличчя людей — хтось читає молитовник, дехто стоїть мовчки, опустивши голову... Люди готові годинами стояти у черзі, аби тільки побачити унікальну святиню (двері храму відчинені від 7.00 до 23.00). Запитую про враження від побаченого у старших жіночок, які вийшли з церкви. «Свої відчуття не можу описати словами, — сказала журналісту «ВЗ» схвильована пані Марія. — Таке враження, що перемістилася у ті часи, коли жив Ісус Христос. І на душі стало легше».

Пані Галина, яка стояла «у хвості» черги, розповіла: «Йду подякувати Ісусу Христу за все, що маю. Вірю, що Ісус зцілив мого чоловіка. Він переніс онкологічну хворобу. Думала, що його поховаю. Священик висповідав чоловіка, зробив оливопомазання... Цю процедуру людині проводять перед смертю. Чоловік за час хвороби помітно схуд, аж тут почав набирати вагу. Пішов на поправку. Вже ходить на роботу»... На очі жінки навертаються сльози. Після паузи додає: «Чоловікові приснився сон — церква з блакитним куполом, рожеві хмари і легкий вітерець. Отець мене запевнив, святий дух подіяв на нього, і він зцілився...».

Пробираюся ближче до унікального образа. Він схований під склом. Є тут охорона. Люди прикладають до скла образочки. Моляться... Вперше за сто років Нерукотворний образ Христа залишив Ватикан... Канцлер Львівської архієпархії УГКЦ о. Сергій Ковальчук розповів: «Хустка Абгара — це шматок матерії із зображенням Христа, наклеєний на кедрову дошку. Реліквія зберігається в особистій захристії Папи Римського. Привезти в Україну образ планували з 2012 року, і саме зараз, у такий непростий час, це вдалося».

За словами отця, побачити реліквію можна буде тільки в соборі Святого Юра — такою є умова угоди. «Не маємо права перевозити цей образ деінде. До Львова прибув представник Ватикану, який контролює увесь процес перевезення та встановлення реліквії», — додав о. Сергій Ковальчук.

Помилково з’явилася інформація, що до Львова привезуть «Хустку св. Вероніки». Священик пояснив різницю між цими двома образами. «Хустка св. Вероніки» і «Хустка Абгара» — схожі реліквії, і тому їх часто плутають чи навіть ототожнюють. За переказом, цар Едесси Абгар хворів на проказу і, почувши про чудотворну силу Всевишнього, скерував до Ісуса посланців із проханням приїхати до Едесси і зцілити його. Ісус не поїхав до царя, але написав йому лист і передав хустку з відбитком свого обличчя. Коли цар побачив Божественний лик Ісуса на хустині, зцілився від хвороби...».