Передплата 2024 ВЗ

Ніно Баселле: «Пиво не має бути нудним»

Вперше до Львова завітав відомий пивовар Європи, засновник бельгійської пивоварні “Де Ранке” Ніно Баселле

Його називають “рок-зіркою пивоваріння”. Ніно варить справжнє пиво з натуральних компонентів, використовує бельгійські екологічні хмелі, дотримується кожного пункту технологічного процесу. Це пиво, яке йому хочеться пити самому, і пан Ніно вчить інших, як правильно варити. Ніно Баселле приїхав до міста Лева, щоб, зокрема, завітати на нову пивоварню “ПРАВДА”, яку незабаром відкриває Холдинг емоцій “!Фест” на площі Ринок, 34. Експерт галузі належно оцінив пивоварню, сказав, що вона має майбутнє. Бо головна філософія роботи, на думку Ніно Баселле, — близькість до гостей.

У Бельгії Ніно робить ставку на якість хмільного напою. Жодної ненатуральної сировини, бо це обман, жодної фільтрації і пастеризації, адже це призводить до втрати смаку. Його пивоварня використовує хміль лише у вигляді шишок. Гранули, екстракти не дають такого аромату і смаку. При грануляції втрачається ароматний лупулін, жовтий квітковий пилок. Напій проходить додаткову ферментацію в пляшці. Вранці працівники компанії збирають свіжий хміль. Через кілька годин ще зелені рослини потрапляють у варку. Таке пиво називається Hop Harvest. Його майже неможливо купити, випускають у лімітованій серії. Пиво найкраще «розкривається» через 4-6 місяців після розливу в пляшки.

У ресторані Нью-Йорка пляшка пива Cuvee de Ranke коштує аж 70-80 доларів. Бельгійський пивовар настільки впевнений у якості і чистоті цього сорту пива, що дає йому п’ятирічний термін від виробництва до споживання. Усі сорти пива «Де Ранке» відповідають стратегії компанії — «Пиво не має бути нудним». Вони яскраві, свіжі, ароматні і гіркі. Журналіст “ВЗ” зустрілася з Ніно Баселле, щоб дізнатися думку про якість львівського та українського пива, його пивні смаки, особливості бізнесу у Європі та секрети розвитку його компанії у Бельгії.

— Пане Ніно, що скажете про пивні тенденції Львова?

— Відвідав у місті Лева кілька пивоварень. Заклади технічно якісні. Але львівське пиво подібне на будь-яке пиво у Європі. Можливо, це через те, що на традиції пивоваріння Львова вплинула чеська чи німецька культура. Вважаю, що львівське пиво без хімії. Масове індустріальне пиво не обов’язково поганої якості. Замість того, щоб використовувати класичні базові інгредієнти, в пиво можуть додавати якісь екстракти.

— Як розвивається пивний бізнес Європи та Бельгії зокрема?

— Бізнес має бути прибутковим, щоб працювати, варити якісне пиво та інвестувати в нове обладнання, в кращу якість. Важливо — не імітувати роботу “великої пивоварні” (в пивоварні “Де Ранке” працює лише шість осіб, середня зарплата — 1,5-2 тисячі євро на місяць. — Авт.). Треба просто робити хороший продукт, який подобається більшості людей. У власника пивоварні мають залишитися гроші, щоб рекламувати продукт. За кожного працівника сплачуємо понад 50% податків, великі витрати за медичну страхівку — 4-5 тисяч євро на місяць.

Наприклад, у своїй пивоварні бачу себе не власником, а клієнтом — споживачем пива. Ставлю себе на місце клієнта, який хоче споживати екологічне пиво, зварене на натуральній сировині. Якщо ти робиш натуральне пиво, то продукт не може бути дешевим, як, наприклад, пиво з дешевшої сировини. Але з іншого боку, хороше пиво не повинно бути занадто дорогим. Вартість має бути на 20, максимум 50% вищою, ніж “масове” пиво. Якщо ти робиш якісний екологічний продукт, то він не потребує особливого маркетингу і просування. Якість продукту говорить сама за себе.

У спеціалізованих магазинах пляшка пива пивоварні “Де Ранке” коштує 1,25 євро. Його продають у багатьох країнах світу, зокрема у США, Італії, Франції, Японії, Данії, Норвегії, Україні, Великій Британії, Ірландії, Голландії, Німеччині, Латвії.

— Які враження від пивоварні “!Фесту”?

— Це буде добра пивоварня. Представники компанії відвідали багато пивоварень Бельгії та інших країн, вивчали досвід роботи. Вони розуміються, яке добре пиво, яке не дуже, вивчили процеси ручної та індустріальної роботи. Сорти пива, які будуть розливати на цій пивоварні, проходитимуть другий процес бродіння у пляшці. Це надає напою особливого смаку.

— Який сорт пива любите пити?

— П’ю пиво різних сортів, подобається британського та німецького стилю. Щодня надаю перевагу улюбленому сорту — світлому, гіркому пиву з низьким вмістом алкоголю (4-6 градусів).

Схожі новини