Передплата 2024 «Добрий господар»

«Розумію, що на мене зараз повішають всіх собак...»

Громадський активіст Олег Мацех погодився очолити ЛКП «Лев»

Відомий громадський активіст Олег Мацех готовий очолити ЛКП «Лев», яке займається безпритульними тваринами. Як зауважив пан Мацех на прес-конференції, попередню згоду він уже дав, тепер рішення за міським головою та Львівською міською радою. Громадськість Львова, яка переймається становищем безпритульних тварин і розуміє цю проблему, у захваті — у соцмережах безліч схвальних коментарів. Як зізнався журналісту “ВЗ” сам Олег Мацех, він уже отримав масу телефонних дзвінків із запевненнями, що він найкраща кандидатура на цю посаду і з побажаннями плідної роботи.

Комунальне підприємство “Лев” давно зажило слави такого собі “міського ужастика”. Наша газета неодноразово писала про нього і про важку ситуацію із безпритульними тваринами у місті. Певний час на підприємстві діяла програма безкоштовної стерилізації чотирилапих, допомагали іноземні зоозахисники. Та потім все “зійшло на пси”. Час від часу у пресу просочувалася інформація, що на підприємстві знову жорстоко вбивають і утилізують тварин, яка, щоправда, затято спростовувалася його колишнім керівництвом. Усі колишні керівники ЛКП нарікали, що місто поставило перед ними вимогу самоокупності. Тож вони намагалися забезпечити цю самоокупність — брали “замовлення” з сусідніх міст на вилов собак... Коли про це довідалися журналісти, на підприємство їх просто перестали пускати. Якби не волонтери, які намагалися прилаштовувати тварин у добрі руки, робили акції протесту, чотирилапим би зовсім було непереливки. Досі обов’язки керівника виконує колишня волонтер Наталія Місьонг, яка де-юре є заступником директора ЛКП.

“Я б ніколи не погодився на цю посаду, якби не бачив бажання і реальних дій великої кількості волонтерів. Я тільки сказав, якщо вони вже нікого не можуть знайти на директора, то я готовий. І вони вже самі у міськраді повідомили, що мають керівника, — розповів Олег Мацех журналісту “ВЗ”. — Волонтери частково відновили програму стерилізації, заблокували заробітчанський принцип роботи ЛКП “Лев”. Мій крок — на знак підтримки їх. Розумію, що на мене повішають всіх собак. Я ніколи не працював у комунальному підприємстві. Але я створив з нуля свій бізнес, працював у громадських рухах. Розумію, що тут шалена бюрократична машина, мінімальне фінансування. Але свідомо йду на цей крок — це виклик для мене. У житті є моменти, коли розумієш, що треба зробити якусь просту, реальну, людську річ, а не говорити. Вірю, що мені вдасться змінити ситуацію у Львові у сфері поводження з безпритульними тваринами”.

За словами пана Олега, його першими кроками буде налагодження орг­роботи на підприємстві, перевірка, чи працівники відповідають критеріям і посадовим обов’язкам, які виконують. Якщо ні — звільнятиме. Також налагоджуватиме просвітницьку роботу серед львів’ян, треба їм вселити терпимість до тварин, необхідність брати над ними опіку. Відлагодити систему стерилізації безпритульних собак, зокрема співпрацю з ветклініками. Таким чином треба зупинити неконтрольоване розмноження тварин. Запровадити ідентифікацію тварин, що запобігатиме викиданню чотирилапих на вулицю їхніми власниками. Також він шукатиме різні механізми наповнення бюджету ЛКП “Лев”. Це і робота з різними підприємствами. Наприклад, можна домовитися з ресторанами про залишки їжі тощо. Можна налагодити пункти харчування для безпритульних собак.

“Головне, що треба зробити, — побудувати у Львові справжній притулок для тварин, — каже Олег Мацех. — Для нього уже виділена земля, з бюджету навіть проплатили частину коштів на виготовлення проекту. Але проект заморожений. Там гроші величезні потрібні, але таке велике місто без притулку нічого не зможе зробити. У ЛКП “Лев” офіційно 40 місць, але приміщення переповнене, там уже 70 собак. У Львові щонайменше тисяча безпритульних собак. Ця популяція росте, стає неконтрольованою...”. Олег Мацех також повідомив, що паралельно розпочав роботу над законодавством щодо безпритульних тварин на загальноукраїнському рівні. Група спеціалістів розробляє закон щодо поводження з безпритульними тваринами. Він, зокрема, передбачатиме обов’язкову ідентифікацію і чипування тварин, відповідальність за них.

Схожі новини