Передплата 2024 «Добрий господар»

Головне – не відсотки, а надійність банку

Українці зараз перед нелегким вибором: що робити зі своїми заощадженнями, аби не втратити бодай те, що залишилось.

За цей рік гривня впала майже вдвічі, а разом з нею — наші заробітки та заощадження. Що буде з курсом далі, не беруться прогнозувати навіть найкращі економічні експерти. Тож українці зараз перед нелегким вибором: що робити зі своїми заощадженнями, аби не втратити бодай те, що залишилось.

Попри не надто райдужну ситуацію у банківській сфері, нічого кращого, аніж вклад у банку, на сьогодні нема. По-перше, це надійніше, ніж тримати гроші вдома (рівень злочинності, на жаль, зростає). По-друге, на вклад нараховують відсотки, які принаймні частково компенсують втрати від девальвації.

Однак як обрати надійний банк серед сотні банківських установ, які працюють в Україні? Експерти радять орієнтуватись не на найвищі відсоткові ставки, а на репутацію банку. Оптимально, якщо банк має потужну іноземну материнську структуру. Європейські банки дорожать своєю репутацією, а тому не допустять, аби у їхньої української доньки виникли проблеми.

“Високі депозитні ставки на сьогодні не є аргументом для вибору банку для депозиту. Нині на перше місце виходить надійність та можливість отримати свої кошти у будь-який час, — каже адвокат Валерій Каленюк. — Я уже багато років співпрацюю з “Кредобанком”. Цей банк має багатолітню історію, а у його надійності та лояльності переконався на власному досвіді”.

Підприємець Оксана Кінаш також уже 12 років співпрацює з “Кредобанком”. Каже, що колись скористалась послугами банку за порадою подруги, і дуже їй вдячна, оскільки за цей час не було жодного випадку, коли б банк не виконав узяті на себе зобов’язання. “Я займаюсь виробництвом меблів та міжкімнатних дверей, часом маю потребу, аби мої тимчасово вільні кошти заробляли, — каже Оксана Кінаш, — На сьогодні мені важливо також знати, що зможу скористатись своїми коштами у будь-який момент. Тому пропозиція “Правильний вибір”, — це те, що потрібно саме зараз. Це надійний депозит, який дає можливість самостійно визначати терміни розміщення коштів.

Часто, коли клієнт ставить кошти на депозит на певний термін, але раптом стається так, що гроші йому потрібні раніше, тоді виникають проблеми з поверненням, адже банк не хоче повертати кошти достроково. В результаті доводиться розривати договір і втрачати відсотки. Розуміючи, що у нинішній непростий час людям важко спрогнозувати, коли їм потрібні будуть гроші, у “Кредобанку” (банк входить до міжнародної фінансової групи PRO BankPolski) створили депозит “Правильний вибір”. Він розрахований на строк до півроку, але за потреби кошти можна зняти вже за місяць. Аби клієнт був зацікавлений тримати гроші в банку якнайдовше, з кожним місяцем відсоткова ставка зростатиме з 15% річних у перший місяць до 20% у шостому місяці вкладу.

“Сьогодні клієнтам критично важливо знайти стабільний банк, якому можна довіряти. Конкурс пропозицій за процентними ставками за депозитами не відповідає нинішнім потребам ринку. Людям треба бути впевненими, що їхні кошти у надійних руках, що вони зможуть отримати їх вчасно. Намагаємось їм це забезпечити, — каже заступник голови правління ПАТ “Кредобанк” Даміан Раган. — Ми шукали відповідь на потреби ринку, яка, з одного боку, давала б клієнтові гідні відсотки за депозитами, а з іншого боку, гнучкість — аби клієнт міг скористатись коштами у будь-який потрібний момент. Для цього підготували пропозицію циклу депозитів на один місяць із автоматичним продовженням. Що довше клієнт триматиме у нас кошти, тим більше зароблятиме на відсотках. Але якщо виявиться, що йому уже треба отримати кошти, то ми без питань йому їх віддамо.

Схожі новини