Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ти подивися, який пішов накачаний!»

Культурист Микола Шишкін взявся за залізо, бо важив 145 кілограмів

У Черкасах відбувся чемпіонат України з бодібілдингу й фітнесу. Львівську область представляли шістнадцять спортсменів. Третє місце на чемпіонаті здобув 40-річний львів’янин Микола Шишкін (у категорії “ветерани”). Призовий фонд спортивного заходу організатори пожертвували бійцям АТО. Наприкінці листопада пан Микола представлятиме Львівщину на чемпіонаті культуристів у Хмельницькому. Культуризм для нього — хобі і стиль життя.

-До змагань у Черкасах готувався півроку, — розповів Микола Шишкін. — Мене готував тренер, майстер спорту України з бодібілдингу Василь Хамуляк. Крім тренувань, він радив мені, як правильно харчуватися.

Спочатку спортсмен має набрати м’язову масу. Для цього потрібно дотримуватися спеціального режиму харчування, в якому переважають складні вуглеводи (вівсянка, рис, гречка, макарони з твердих сортів пшениці), білки (куряче філе, нежирні сорти риби, телятина), корисні жири (горіхи, оливкова та лляна олія, арахісове масло).

Процес нарощення м’язів триває два місяці. У цей період спортсмену треба зменшити кардіонавантаження, акцент на силових тренуваннях з гантелями, штангами. Після двох місяців починається наступний етап — “сушка” (максимальне спалення підшкірного жиру). Для цього треба поступово зменшувати споживання каш (якщо раніше порція складалася з 300 грамів на день, то тепер щотижня треба їсти на 25 грамів менше). Порцію поступово треба зменшити аж до 50 грамів на день. Але білка треба споживати таку ж кількість, як під час набору маси (по 250 грамів на день). Тренуватися в період “сушки” потрібно двічі на день — кардіо та силові. Напередодні змагань я схуд на 18 кілограмів. Під час виступу важив 94 кілограми.

— З чого почалася ваша любов до спорту?

— Спортом почав займатися через проблему з надмірною вагою. У тридцять років важив 145 кілограмів. Тоді твердо вирішив, що такий “стиль життя” мене не влаштовує. Не скажу, що почувався погано, але не міг дивитися на себе в дзеркало... Пішов на плавання, сподівався на зміни. Це майже не допомогло. Після року плавання почав займатися на біговій доріжці. Було складно, пробігав 800 метрів і втомлювався... За рік таких тренувань схуд лише на два кілограми. Потім тренери підказали сісти на дієту. Зменшив споживання солодощів, хліба, вуглеводів. За чотири роки схуд на тридцять кілограмів (важив уже 115). Також займався рукопашним боєм, культуризмом. Спочатку не думав, що буду виступати на конкурсах. Було цікаво пізнати культуризм, чим там “дихають”. Мені сподобалося, я втягнувся!

Культуризм став стилем життя. Це додає впевненості. Тепер не боюся набрати вагу, бо вмію керувати раціоном харчування. Коли вперше вийшов на подіум на змаганнях в Ужгороді, було страшно. Був невпевнений, але переборов себе. На тих змаганнях зайняв п’яте місце. Після того мені хотілося виходити на подіум ще і ще. На змаганнях у Хмельницькому зайняв друге місце.

Два тижні можу дозволити собі їсти що хочу. Далі знову дієта, “сушка”. Цикл не можна зупиняти. Якщо ти став спортсменом, мусиш йти до кінця. У спортсменів швидкий обмін речовин. Худнеш швидко, так само можна швидко набрати вагу.

— Рідні підтримують ваш стиль життя?

— Дочка займається фітнесом, син — водним поло, дружина — займається бізнесом. Рідні підтримують мене. Але спочатку ніхто не вірив, що я надовго затримаюся в спорті. Думали, це все тимчасово. Я сам не вірив, що доб’юся таких результатів і вийду на сцену.

Але є знайомі, які критикують. Кажуть, мовляв, навіщо тобі в 40 років цей подіум, культуризм? Але я себе відчуваю на висоті. Йдеш по залу, чоловіки і жінки замовкають... Іноді чую за спиною: “Подивіться, який пішов накачаний”...

— Чи шкідливі для здоров’я спеціальні препарати, які вживають атлети?

— Ці препарати не шкодять здоров’ю, якщо їх правильно вживати. Маю особистого терапевта, з яким постійно консультуюся щодо стану свого здоров’я.

Без консультації тренера, лікаря не раджу нікому приймати жироспалювальних “болтушок”.

Більшість цих препаратів працюють під час регулярних занять спортом. Без спорту дива не буває...

Якщо спортсмени не будуть зловживати “коктейлями”, то вони не шкідливі для здоров’я. Якщо в інструкції пише, що на день треба пити по одній таблетці, то не треба приймати три-чотири. Це “вдарить” по печінці, нирках...

Але можна “загнати” себе і звичайним тренуванням, без “коктейлів”. Силове навантаження повинно тривати не більше однієї години п’ятнадцяти хвилин. Кардіотренування — від 45 хвилин до години.

— Як бодібілдери борються з моральним і фізичним виснаженням?

— Виснаження буває, особливо під час “сушки”. Треба мати велику силу волі. Спортсмен відчуває занепад сил, хочеться щось смачне з’їсти. Але не можна... У декого виникає роздратування... У спортсменів часто порушений сон. Людина знервована, знесилена. Перед виходом на сцену перед змаганнями не можна три дні пити воду. Дозволено лише кілька ковтків дистильованої води...