Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пообіцяв купити цукерків і повів у парк

Завершився суд над педофілом, якого затримали... підлітки

До десяти років позбавлення волі засудив Личаківський районний суд міста Львова 25-річного чоловіка, якого визнали винним у “розбещенні неповнолітньої” та “насильницькому задоволенні статевої пристрасті неприродним способом”. Затримали покидька, який знущався з дитини, неповнолітні хлопці.

У червні цього року на подвір’я одного із львівських будинків вийшли погуляти восьмирічна дівчинка та її дев’ятирічний і восьмирічний двоюрідні брати. Відпускаючи дівчинку гуляти під наглядом майже дорослих “козаків”, її батьки були переконані, що дитині нічого не загрожує. Поки хлопчики гасали подвір’ям, до дівчинки підійшов 25-річний чоловік, який жив у тому ж будинку. Зрозуміло, що спілкування з “дядьком”, якого мала бачила щодня, з яким віталися та про щось гомоніли її батьки, дів­чинку не лякало. Вона одразу погодилася піти з добрим сусідом до магазину, де він пообіцяв купити дитині цукерків.

Разом із дівчинкою зголосилися піти по цукерки й хлоп’ята. Та дорослий наказав їм залишатися у дворі. Пильні хлоп’ята помітили, що дорослий чомусь повів дівчинку у протилежний бік, до парку “Погулянка”. Один із хлопчиків побіг до батька малої та розповів йому, з ким дитина пішла на вулицю. Чоловік вийшов надвір і, не побачивши доньки, повернувся до своєї квартири. Бо подумав, що сусід справді вирішив пригостити дитину цукерками. Через кілька годин з роботи повернулася мати дівчинки. Жінка також намагалася розшукати малу, обходячи навколишні вулички, проте повідомити міліції про її зникнення не поспішала...

Через дощ, що лив того дня, в парку людей не було. Лише, скорочуючи шлях, однією з віддалених стежин пробігав 17-річний хлопчина. Під одним із дерев підліток побачив маленьку дівчинку, яка стояла зі спущеними штанцями та гірко плакала. Біля неї присів навпочіпки якийсь дорослий. Дитячі сльози примусили хлопчину зупинитися, він зробив кілька кроків до дивної парочки. Та дорослий, побачивши це, допоміг дитині одягнути штанці, і мала, здалося підліткові, перестала рюмсати. Підліток вирішив, що це батько відвів свою доньку під деревце, щоб та “сходила по маленькому”. І хлопчина побіг у своїх справах.

Через півгодини той же підліток повертався тією ж стежкою через парк. Підліток знову побачив під деревом дівчинку та дорослого. Мала стояла зі спущеними штанцями і плакала, а дорослий водив їй між ніжками руками. Хлопчина зрозумів, що став свідком чогось гидкого, і побіг по допомогу.

Підліток вибіг із парку та підбіг до охоронця покинутого заводу, що неподалік. Почав розповідати дорослому про те, що побачив у парку. Та охоронець лише скептично гмикав і не поспішав покидати свій пост. Підліток махнув на нього рукою і знову побіг до парку. Дорогою зустрів двох знайомих однолітків і розповів їм про педофіла. Хлопці озброїлися якимись палицями та разом рушили на пошуки збоченця. А той якраз йшов їм назустріч і вів за руку дівчинку, яка не переставала плакати. Підлітки затримали дорослого. Незабаром він давав свідчення в міліції, а малу заспокоювали її батьки...

Восьмирічну дівчинку розбещував у парку, з’ясували правоохоронці, раніше судимий за крадіжки неодружений 25-річний львів’янин. Під час досудового розслідування та на перших судових слуханнях, розповів “ВЗ” представник державного звинувачення у суді, працівник прокуратури Львівської області Михайло Дідов­ський, педофіл своєї вини не визнавав. Чолов’яга, який вже побував за ґратами, добре знав, що за високим парканом роблять засуджені з такими виродками, як він. Отож, нама­гаю­чись уникнути відповідальності, твердив, що просто гуляв із сусідською дівчинкою. А під дерево, казав, заховався з дитиною, бо пішов дощ.

Та в суді допитали маленьку потерпілу. Робили це вкрай делікатно, щоб не завдати дитині ще однієї психологічної травми. Дівчинка розповіла про все, що з нею робив “дядько”. Після цього настала черга вислухати розповіді свідків, зокрема хлопця, який на власні очі бачив дії збоченця. Лише після цих показань зловмисник був вимушений визнати, що розбещував дитину. Та до останнього засідання обвинувачений заперечував, що вчинив стосовно дитини дії, які в Кримінальному кодексі визнаються “задоволенням статевої пристрасті неприродним способом”. Проте звинуваченню вдалося незаперечними доказами довести вину зловмисника, і місто на десять років очистилося принаймні від одного збоченця.

Поради від правоохоронців

Співробітники кримінальної міліції у справах дітей, у яких кореспондент “ВЗ” з’ясовував, як захистити дитину від педофілів, зазначили, що у більшості таких злочинів діти ставали жертвами знайомих їм людей. Це могли бути двірники, сусіди, далекі родичі. Удома, пояснюють правоохоронці, пильні батьки нагадують дітям, що ті в жодному разі не повинні вступати на вулиці у розмови з незнайомими дорослими або, боронь Боже, брати від них цукерки чи інші подарунки.

Та малюки щодня бачать, як їхні батьки вітаються і спілкуються, скажімо, із дядьком, який живе в сусідньому під’їзді. Отож коли такий дорослий підійде до дівчинки чи хлопченяти та ще й згадає, як їх звуть, дитина довіриться “знайомому батьків” і охоче з таким спілкуватиметься.

Педофіли ж, коли у них прокидається хіть, сподіваються, що примусять дитину нікому не розповідати про “спільні пригоди”. Як правило, свідчить міліцейська практика, покидьки цього досягають або погрозами, або обіцянками, наприклад, щодня купувати малечі морозиво. Отож, радять правоохоронці, слід привчати дітей не спілкуватися без причини на вулиці навіть зі знайомими дорослими.

Та, головне, слід навчити дитину ділитися з батьками усіма дитячими “сек­ретами”.

Схожі новини