Передплата 2024 ВЗ

Смертоносний вірус Ебола може дістатися України!

Ні вакцини, ні ліків від цієї інфекції не існує

Спалах лихоманки Ебола в Африці налякав увесь світ. Смертоносний вірус, від якого не існує ані вакцини, ані специфічного лікування, — вже у Європі. Британця, який повертався додому з Нігерії (з пересадкою у Парижі), зняли з літака із гарячкою. Зараз він перебуває у карантині. На батьківщину також доправили двох інфікованих американців (їм будуть проводити експериментальну терапію). А у Гонконгу ушпиталили жінку зі симптомами небезпечної хвороби. Є ризик, що такі хворі можуть з’явитися і в Україні. Ймовірність, що людина заразиться при контакті з хворим (вірус проникає через слизові оболонки і мікротравми шкіри у кров і лімфу), сягає 95%!

Привезти такий “сувенір” з Африки можуть не тільки туристи. Екс-міністр оборони Анатолій Гриценко наполягає: необхідно терміново відкликати з “гарячих точок” українських миротворців. “Спалах вірусу Ебола зафіксовано у регіоні базування наших миротворців, насамперед у Ліберії, Конго і Сьєрра-Леоне, — пише у своєму блозі на “Українській правді”. — Кількість інфікованих перевищує 1300 осіб, протягом тижня у вказаних трьох країнах число жертв від Ебола зросло з 57 до 729 людей (станом на 6 серпня — до 887. За інформацією видання Rzech Pospolita, спалах захворюваності зафіксовано у Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне.

Британія скасувала всі авіарейси у цей регіон. — Авт.). У Ліберії, де базуються близько 250 наших військових, встановлюють санітарні кордони і обмеження, відправляють у відпустки державних чиновників, зупиняють роботу дитячих і шкільних закладів. Смертність серед інфікованих — 90%. Вакцини проти вірусу Ебола медицина не має. Для локалізації і протидії вірусу Всесвітня організація охорони здоров’я терміново виділяє $100 млн.”. Світовий банк погодився виділити додатково 200 млн.$

У регіон, де зафіксовано спалах смертоносної інфекції, американський уряд відрядив 50 спеціалістів, які перебуватимуть в Африці до кінця місяця. “Знаємо, як стримати поширення вірусу, — запевнив керівник американського Центру лікування та профілактики хвороб Томас Фріден. — Знаходимо всіх хворих, переконуємося у тому, що вони лікуються, відшукуємо осіб, які контактували з інфікованими, спостерігаємо за ними, проводимо просвітницьку роботу серед населення, контролюємо інфекцію у шпиталях, аби унеможливити зараження медперсоналу”.

Працюватимуть медики як сапери на мінному полі. До людини, життя якої забрав цей вірус, достатньо просто доторкнутися. Як і до предмету, на якому залишились непомітні для людського ока сліди крові, лімфи, слини інфікованого...

“Людський організм при контакті з вірусом починає виробляти антитіла, необхідні для боротьби. Вірусу Ебола це не стосується. Людина перед ним беззахисна. Недарма його відносять до IV (найвищого) рівня біологічної небезпеки. Для того, щоб отримати вакцину чи ліки від геморагічної лихоманки Ебола, необхідні зразки вірусу, а їх важко отримати, зважаючи на швидкість інкубаційного процесу (від двох до 21-єї доби)”, — каже Ентоні Санчез із Центру контролю і запобігання вірусних захворювань в Атланті.

Провідний лікар британської системи охорони здоров’я, професор Джон Ештон звинуватив крупні фармацевтичні компанії у тому, що не поспішали розробити вакцину та ліки проти лихоманки Ебола, бо донедавна ця проблема не торкалася європейців та американців. Реакцію на вірус Ебола професор порівняв із реакцією на СНІД у США і Великобританії у 1980-і роки, зазначивши, що вірус імунодефіциту людини, порівняно з вірусом Ебола, — “квіточки”.

Представники Національного інституту охорони здоров’я США запевнили світову громадськість, що близька до завершення розробка експериментальної вакцини проти вірусу, і її можуть випробувати на людях вже у вересні. Перші дані про ефективність отримають... лише наступного року. За цей час вірус може наробити великої біди. Британський уряд заявив, що Європа перебуває на межі епідемії.

“Вірус страшний тим, що ніхто не знає, як його лікувати”, — каже відомий київський лікар-педіатр Микола Фірсов. Чоловік з 1976 по 1980 рр. працював у Нігері інфекціоністом, а з 1986 по 1989 рр. завідував дитячою поліклінікою у Мавританії. Вірус Ебола був відкритий у 1976 році. Спалах інфекції був зафіксований у Судані і Заїрі.

— Ліків від цієї напасті не існує. Але не всі інфіковані помирають.

— Це пов’язано з особливостями імунітету. Якщо організм не обтяжений іншими вірусами, молодий, здоровий і йому надали медичну допомогу (йдеться про експериментальне лікування), то може виборсатися. Є ще таке поняття, як колективний імунітет. Вірус циркулює між людьми, і імунна система починає до нього потроху “призвичаюватися”. Це пояснює, чому у деяких африканців виявляли антитіла до вірусу, хоча самі вони не хворіли.

— Як проявляється захворювання?

— Як і кожна геморагічна (вірусна) лихоманка, але зі своїми особливостями. Різко піднімається температура тіла (до 39-40°С), з’являється сильна слабкість, сильні м’язеві і головні болі, біль у горлі, висипання на шкірі, блювота і діарея (нерідко з домішками крові), ознаки зневоднення організму. Іноді — сухий кашель і біль у грудній клітці. Порушуються функції нирок і печінки. Можуть виникнути внутрішні і зовнішні кровотечі — кров може текти з носа, вух, ясен і навіть очей.

— Є ризик, що наші миротворці чи туристи привезуть вірус в Україну?

— Малоймовірно. Симптоми інфікування можуть проявлятися вже через два дні після контакту з хворим (але найчастіше — на 8-10 день). Якщо котрийсь з військових інфікувався, то хвороба проявиться до того, як повернеться на Батьківщину (це ж не цивільний, який сьогодні взяв квиток, а завтра летить додому). Туристам у країни, де зафіксовані спалахи, зараз краще не потикатися.

Схожі новини