Передплата 2024 «Добра кухня»

Маламути, басети, сенбернари...

“Мужику” Амуру найбільше смакує м'ясо, а “дівчинка” Вібер — “прихильниця” диванів

На “Виставці собак усіх порід-2014”, що проходила на території львівського стадіону “Динамо” хазяїни чотирилапих показували і рідкісних американських акіта-іну, і дрежелюбних маламутів. Не обійшлося і без казусів. Під час одного виступу, господар демонстрував, як невідступно собака йде за ним. Чималий ротвейлер спочатку недовго чимчикував за чоловіком, а потім йому це, мабуть, видалося веселою грою. Собака перевернулася на спину та почала перебирати лапами у повітрі. Коментатор не розгубився: “Це так має бути”, — вимовив він.

...Площа львівського стадіону “Динамо” перетворилася на собачий рай. Господарі чотирилапих регулярно напували своїх домашніх улюбленців, слідкували, чи мають апетит, бо ж на вулиці спека, обмахували хустинками, від набридливих комах та обтирали вологоми рушниками, щоб тварини легше переносили високу температуру сонячного травневого дня.

“На виставці показали 51 породу собак, — розповіла “ВЗ” її співорганізатор Олена Ширинська. — Тут і чау-чау, ротвейлери, німецькі вівчарки та доги, крихітні мальтійські болонки та чіхуахуа. А ще — маламути, басети, сенбернари, алабаї, кане корсу...”

Пані Лідавзяла на виставку дворічного чау-чау Форда чорного окрасу. “У спеку п'є дуже багато води, — розповіла власниця собаки. — Чи не щогодини поновлюю мисочку. А ще, щоб тварині було легше, його густу шерсть щодня потрібно ретельно вичісувати. У таку спекотну погоду, гуляємо з ним двічі на день — зранку, години до сьомої та пізно ввечері”. Пані Ліда розповіла, що Форд дуже активна собака, не пропускає жодної тварини. А от його брат — прихильник спокою та розміреного відпочинку.

Зустріла на виставці і компанію жінок, які з усіх боків були захищені догами. Дюжина цуценят та по-справавжньому гігантська матуся. Висота п'ятирічної Вібер у холці — 90 сантиметрів. Навіть для “дівчинки” дога це дуже багато. А от їсть вона помірно — два кілограми каші та м'яса вдень. Цуценята ж харчуються до п'яти раз протягом дня, споживають при цьому до кілограма їжі. Як і всі представники цієї породи, доги — собаки диванні. Свого дня не уявляють без того, щоб хоч трохи полежати на дивані.

Юляпривела на виставку восьмимісячного маламута- “дівчинку”. Собака уже важить 45 кілограм, і продовжує рости. “Маламути дуже дружелюбні. Крім того, за цією породою легко доглядати, — пояснила Юля. — Їдять вони раз вдень, до густої шерсті майже не пристає пил та бруд. Єдине, ці собаки дуже активні, тож з ними потрібно не просто довго гуляти, а ще й проводити спеціальні тренування”.

До велетенського сенбернара, що розмістився із господарями трохи віддаль, ні люди, ні інші собаки не наважуються підійти. Господарка чіхуахуа, який важить трохи більше кілограма завбачливо обходила “сенбернарівську точку”. “Нашому Амуру п'ять років, важить він 120 кілограм, — розповіла його хазяйка Ірина. — Характер в Амура спокійний, не боюся залишати з ним дітей. Водночас — це охоронець. Без згоди гостей не впустить, і не випустить. А ще Амур такий собі “мужик” — полюбляє бавитися з кобелями, залицяється до “дівчат”, а в їжі віддає перевагу м'ясу”. А от їсть сенбернар по-богатирськи — шість кілограм каші та м'яса протягом дня. “У Амура є подруга, — продовжила розмову Ірина. — Першого разу вони привели на світ п'ять цуценят, а нещодавно — десять. Майже усіх продали, ще дві дівчинки залишилися. Цікаво, що Амур розуміє, що це його цуценята. Можемо залишити їх на одному покривалі, і не боятися, що Амур на них ненароком ляже”.

... “Найкращою собакою виставки” став маламут Акбар Кінг Мурук Ланд, а “Найкращим цуценям виставки” — бельгійська вівчарка малінуа Пчілка.

Схожі новини