Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бунт на Привокзальному ринку!

З підприємців здирали чималі суми, які рікою стікалися у чиюсь кишеню

Підприємцям та продавцям з Привокзального ринку увірвався терпець. Кількадесят людей зайшли у кабінет директора продуктового ринку з вимогою написати звіт, куди йдуть зібрані з підприємців гроші. Писати зізнання директор відмовився...

У його кабінеті знайшли сейф, у ньому — дві печатки. Одну з них мали знищити, про це свідчать відповідні документи. На ринок викликали слідчо-оперативну групу. Директора виштовхали з кабінету... Приміщення опломбували. Ринок охороняють представники «Самооборони» та «Правого сектору», підприємці. Триває розслідування.

Журналіст «ВЗ» дізнавалася про побори, які торговці неофіційно платили щомісяця в адміністрацію. Є підприємці, які «на лапу» давали близько 100 тисяч грн. на рік (!).

Підприємець пані Люба не стримує емоцій. Жінка розповідає, працює на ринку з 1993 р. (з 2000 р. — підприємець). «151 грн. 74 коп. — таку суму сплачувала офіційно у касу за оренду кв.м. торгової площі, — каже. — У мене кілька павільйонів (14 кв. м). Набігало 2124 грн. Приходив «збирач», мала щомісяця дати йому хабар на суму 5600 грн. Побори почалися у серпні минулого року. За той час заплатила тим бандитам 5 тисяч доларів...». За словами пані Люби, треба було оплатити світло (влітку набігало 3000 грн.), за оренду підвалу, охорону. Зарплата продавцям (вдень 80-100 грн.).

Якщо підприємці відмовлялися давати «на лапу», у них забирали магазини, вішали на павільйони колодки. У власника відібрали приватизовану перукарню. Підприємці кажуть, влітку на ринку — задуха! Кондиціонерів немає. Продавці не раз викликали покупцям «швидку»... Пані Руслана торгує копченою ковбасою та шинкою. «Постійно потерпаємо від корупції. Нас обкладають платежами, які ніде не зафіксовані. Я за холодильник заплатила 4000 доларів. Прийшов новий директор, сказав, щоби люди написали заяви і відмовилися від власності на холодильник (?!). Хто не зробив цього, холодильники вивозили, і людина залишалася без роботи». Пані Руслана сама виховує дитину, у неї у такий варварський спосіб забрали холодильне обладнання. Більше того, їй довелося дати 50 тисяч грн., аби повернути собі торгове місце. А потім ще й платити за оренду цього холодильника — 740 грн. щомісяця (без жодних документів). «Гроші на ті холодильники позичила. Досі не можу віддати. Хочу чесно платити податки, а не у чиюсь кишеню», — обурюється жінка.

Пані Оля торгує салом (приїжджає з Вінницької області). Разом з чоловіком і дітьми вирощує свиней. «За кожен кілограм сала нам доводилося платити 10 грн. Привезла 100 кілограмів — тисячу грн., 400 кг — 4000 грн. віддала невідомо за що, — каже вона. — Коли заходила в кабінет, аби дати гроші, адміністратор витягала з кишені флешку, вводила туди усю інформацію». Підприємець пан Анатолій розповідає, за рік віддав у кишеню близько 100 тисяч грн. Чоловік показує документи. Подивіться, що тут написано, за що ми платили: «За зберігання майна». Відколи почалася революція, торговці перестали давати хабарі.

Я зайшла в адміністрацію ринку. У кабінеті, де колись сиділа охорона базару, — громадські активісти. Пан Ігор каже, підприємці мають самі обрати директора ринку. Створена профспілка. Запитую про власників «Привокзального». «Прийшли двоє чоловіків. Один — львів’янин, живе у Києві. Інший — з Тернополя, також живе у столиці. Ззовні порядні, гарно одягнені. Ніхто документів власників не бачив. Ймовірно, у їхній власності лише підвальне приміщення. Адміністративна будівля — під питанням. А сам ринок — у комунальній власності»...