Передплата 2024 ВЗ

Не ковтай піґулок — займись сексом!

Люди, які регулярно переживають оргазм, не гладшають, не мають проблем із тиском і сплять як убиті

“237 — стільки існує причин, щоб... полюбити секс!” — порахували вчені з Університету Техасу (США). Фізична близькість і настрій покращує, і здоров’я зміцнює. Головне, щоб партнер був постійним, надійним. Тож якщо на День святого Валентина запланували романтичну вечерю у ресторані чи вдома при свічках, заплануйте ще й секс!

«Якісний секс дарує відчуття впевненості у власних силах. Реалізовуючи прості інстинкти, чоловік утверджується як самець, а жінка — як самка, — каже головний сексопатолог у Львівській області Василь Черепанин. — Якщо не реалізовує своїх сексуальних бажань, виникає нав’язлива ідея: “Я — поганий, нікому не потрібний, непривабливий”. Це відбивається на роботі, стосунках з людьми. На тлі пригніченості, незадоволення загострюються хронічні захворювання і розвиваються нові”.

Чим корисний секс?

Спалює калорії. Головне, подбати про прелюдію і не обмежуватися однією позицією. За півгодини спалите 85 калорій — стільки міститься в одному вареному яйці, двох персиках, 25 фісташках або восьми маслинах. Сподівалися на більше? А тепер порахуйте: щоб спалити 3570 калорій, треба провести 42 “тренування”. Цього буде достатньо, щоб позбутися півкілограма зайвої ваги — без виснажливих дієт і занять у спортзалі! Хіба це багато? У спокійному темпі — три місяці. Якраз до літа і “підтешете” фігуру...

Зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Люди похилого віку бояться віддатися на поталу пристрасті. А то ще серце схопить чи крововилив у мозок станеться! Однак британські вчені переконують: ризик віддати Богу душу прямо у ліжку — мінімальний. Навпаки, чоловіки, які займаються сексом не рідше двох разів на тиждень, ризикують “заробити” серцевий напад у два рази менше, ніж ті, хто практикує такі розваги не частіше, ні раз на місяць. А ті випадки, про які ви чули (коли сивоволосі мачо помирали в обіймах коханок), лікарі пояснюють так: причиною зупинки серця стало передозування різними стимуляторами або поєднання їх з алкогольними напоями.

Знеболює. Не треба відмовляти коханим у “сеансі ніжності” через головний біль. Навіть якщо голова справді болить, під час або відразу після сексу відчуєте полегшення: біль або стане слабшим, або взагалі мине.

Коли відчуваємо сексуальне збудження, починає виділятися окситоцин (його ще називають “гормоном ніжності”). Він стимулює вироблення особливих речовин — ендорфінів, які знижують больовий поріг.

Зміцнює м’язи таза. Жінкам гінекологи рекомендують виконувати вправи Кегеля: щоб відновити або посилити сексуальні відчуття і навчитися контролювати процес сечовипускання (аби на старості уникнути такої проблеми, як нетримання сечі). Коли займаємося коханням, задіюємо ті ж м’язи!

Бореться з безсонням. Не дивуйтеся, чому ваша “половинка” після “секс-марафону” відвертається до стіни і провалюється у глибокий сон. Вона вас любить, але втома бере своє. Та й окситоцин, який виділяється при оргазмі, сприяє швидкому “виключенню”. Зате на ранок прокинеться бадьорою, сповненою сил та наснаги. Якщо людина не скаржиться на сон, не буде скаржитися на підвищений кров’яний тиск та зайву вагу!

Зменшує ризик розвитку раку простати. “Часте сім’явиверження у 20-30-річному віці знижує ризик розвитку раку передміхурової залози у більш зрілому віці”, — такого висновку дійшли австралійські вчені. Вони порівняли якість сексуального життя здорових та хворих чоловіків, у яких розвинувся онкопроцес. Ті, які у молодості досягали піку насолоди не менше п’яти разів на тиждень, у старшому віці у три рази рідше потерпали від раку простати.

Зміцнює сімейні стосунки. Окситоцин — нейромедіатор, який відповідає за відчуття довіри і прив’язаності. Науковці з Університету Пітсбурга і Університету Північної Кароліни (США) попросили жінок різного віку описати свої почуття до партнера до і після статевого акту. Навіть якщо “до” відчували злість чи образу, “після” забували, за що гнівалися на своїх коханих.

Заспокоює. Жінок і чоловіків, які давно не мали сексу, видно за кілометр. Агресія, незадоволення собою та іншими, критичність — треба ж кудись подіти незатребувану енергію. Розрядити обстановку може навіть один статевий акт. Неважливо як довго він буде тривати і коли буде повторення. Головне, аби партнер був бажаним і докладав усіх зусиль, щоб зробити вам приємне.

Підвищує імунітет. Учені з Університету Уілса (штат Пенсильванія, США) виявили зв’язок між заняттями сексом і збільшенням кількості імуноглобулінів. Ці антитіла виконують важливу місію — протистоять вірусам та бактеріям. Науковці дослідили зразки слини молодих людей і виявили, що у тих, хто віддавався любощам не рідше як 1-2 рази на тиждень (з постійними партнером), рівень антитіл був вищим, ніж у тих, хто змушений був дотримуватися “целібату” або вів безладне статеве життя (з різними партнерами і нерідко — по кілька разів на добу).

Мінімізує вплив стресу. “Після сексу артеріальний тиск знижується. Підвищується стресостійкість”, — такого висновку дійшли шотландські вчені. Для своїх піддослідних (представників обох статей) створювали стресові ситуації, після чого вимірювали кров’яний тиск. Виявилося, що ті, хто займався сексом у звичному ритмі (1-3 рази на тиждень), легше переносили удари, аніж ті, хто не займався сексом взагалі або займався частіше ніж 4-5 разів на тиждень.

Схожі новини