Передплата 2024 ВЗ

Колишній консервний завод перетворили на тютюнову фабрику

На підпільному виробництві виготовляли три мільйони (!) пачок цигарок на місяць

Що в торговій мережі чи не всіх областей України продають “ліві” цигарки, першими відчули на собі курці. Купує людина пачку цигарок улюбленої марки, закурює, та не встигає зробити затяжку, як від цигарки відлітає фільтр. Появу у тютюнових кіосках фальсифікованих цигарок задокументували і співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВСУ у Львівській області. Оперативники взялися відстежити, звідки надходить фальсифікат. Запах тютюнового диму привів правоохоронців на терени Миколаївської області.

Раніше, пояснювали кореспонденту “ВЗ” досвідчені оперативники, контрафактні цигарки виробляли здебільшого на легальних тютюнових фабриках. Власники цих фабрик пускали у справу непотріб, що залишався від сировини після вироблення легальної продукції. Згодом у тих же цехах, де виготовляли якісний товар, робили фальсифікат. Щоб отримати не обліковані державою прибутки від продажу низькопробних цигарок.

Останніми роками, коли вартість цигарок зростала, правоохоронці дедалі частіше почали викривати підпільні цехи, в яких виробляли фальсифіковану тютюнову продукцію відомих марок. Хоча до реальних виробників власники цих цехів жодного відношення не мали. Ділки-підпільники закуповували необхідну сировину та налагоджували “ручний” випуск цигарок в орендованих гаражах чи підвалах. Та цього разу правоохоронцям вдалося викрити, без перебільшення, справжню тютюнову фабрику, потужностям якої могли позаздрити легальні підприємці.

Ліквідована оперативниками підпільна фабрика була облаштована в одному з райцентрів Миколаївської області, на території колишнього консервного заводу. На цьому підприємстві виготовляли контрафактні цигарки торговельної марки Marlboro. Для їх виготовлення встановили сучасний конвеєр іноземного виробництва, який дозволяв підпільникам виготовляти понад три мільйони пачок цигарок на місяць! Робітники працювали на підпільному виробництві у дві зміни. Готову продукцію розповсюджували в усіх областях України.

Оперативники вилучили на підпільній фабриці понад 15 тонн промислової сировини та понад 150 тисяч пачок вже готових цигарок. Знайшли понад мільйон підроблених марок акцизного збору, які зловмисники клеїли на фальсифікат, щоб його легалізувати. У причетності до діяльності підпільного виробництва викрили майже два десятки осіб, серед яких дев’ять — громадяни Болгарії.

Правоохоронці також з’ясували, що пачки для буцімто іноземних цигарок насправді виготовляли на одному з поліграфічних підприємств Одеси. Під час обшуку на цьому підприємстві знайшли понад 500 тисяч пачок буцімто цигарок Marlboro та кліше для виготовлення пачок від цигарок Bond, Bond-blue, Marlboro-gold, Red. У комп’ютерах одеських поліграфістів знайшли програми та файли зі зразками етикеток для цигарок Regal, LM, West Classic. Отож десь у підпільних цехах виготовляються й фальсифіковані цигарки цих марок.

Схожі новини