Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Був благодійним, а став комерційним?

Гроші з концерту пам’яті Квітки Цісик онкохворим так і не дістались

Минуло два місяці, а організатор благодійного концерту пам’яті Квітки Цісик досі не переказав 30 тисяч гривень на рахунок Львівського регіонального онкологічного центру. Хоча обіцяв зробити це, “як тільки віддадуть гроші за квитки”.

Зав’язкою скандалу стала організація Романом Маланчуком двох благодійних концертів пам’яті Квітки Цісик. Не погодивши із виконавцями усіх умов виступу, пан Маланчук надрукував афіші з іменами співачок. Як наслідок, Ілларія, Оксана Муха, Тоня Матвієнко відмовились від участі, — оскільки організатор змінив місце проведення концерту, запланував два замість одного виступу. Кульмінацією суперечки став приїзд до Львова американського продюсера Алекса Гутмахера, який має дозвіл на використання пісень Цісик. Він звинуватив пана Маланчука у порушенні авторських прав. Роман Маланчук натомість звинуватив Гутмахера у монополізації прав на проведення концертів пам’яті Цісик, а співачок-втікачок — у бажанні отримати вищий гонорар за концерт. 5 листопада Роман Маланчук організував два благодійні концерти, присвячені пам’яті та 60-річчю Квітки Цісик, змінивши склад виконавців.

Під час розбірок із Гутмахером Маланчук засвітив перед журналістами лист за підписом головного лікаря Львівського онкологічного центру Ігоря Ковальчука. У документі йшлося про наміри пана Маланчука передати кошти з концерту в онкоцентр. Після концерту, 6 листопада 2013 року, журналіст “ВЗ” поцікавилась у Романа Маланчука, коли ж зібрані гроші передадуть у Львівський онкологічний центр? “Гроші не перераховано, бо мені ще винні кошти за квитки. Як тільки організація віддасть гроші, ми перерахуємо кошти у Львівський державний онкологічний регіональний центр. Ми хочемо переказати 30 тисяч гривень”, — заявив пан Маланчук. А 15 січня 2014 року у Львівському онкологічному центрі журналісту “ВЗ” повідомили, що обіцяні організатором гроші... досі не надійшли! “Гроші не надійшли. Лікарня у цьому випадку нічого зробити не може, тому хай це залишається на совісті тих, хто обіцяв і не зробив. Намагатимемось надалі не мати справи з такими людьми”, — прокоментував ситуацію заступник головного лікаря Львівського регіонального онкоцентру Орест Тріль.

Неоднозначність ситуації полягає не лише у тисячах розчарованих слухачів, котрі очікували, що, купуючи квиток, жертвують гроші онкохворим. «ВЗ» бачить також проблему у спекуляції на темі благодійності. Адже, заявляючи про благодійність концерту, організатор отримує «зелене світло». Як пояснили у Головному управлінні міндоходів та зборів Львівської області, юридична особа, що проводить концертну діяльність, сплачує усі податки згідно із законом. Але, передаючи гроші на благодійність, має право віднести ці кошти до витрат (у розмірі не більше 4% оподаткованого прибутку попереднього звітного року). Таким чином юридична особа зменшує податок на прибуток. Ідуть на поступки й концертні зали. «Роман Маланчук прийшов, попросив трохи знизити оренду, бо він дає гроші для онкоцентру. Дали йому зал Опери в оренду на пільгових засадах», — сказав генеральний директор Львівської опери Тадей Едер.

Куди поділись гроші з благодійного концерту? Ось яку відповідь дав кореспонденту «ВЗ» організатор концерту і керівник проекту творчо-культурно-мистецький фонд “Жорна часу” Роман Маланчук: «Журналісти зробили усе можливе для того, щоб зірвати концерти. Одинадцять днів велася серйозна антирекламна кампанія. Люди здавали квитки. Квитки повернули й голови профкомів. Мені треба було за оренду звукового обладнання платити, з артистами розрахуватись, а пільги на оренду залу були невеликі. Потрібних коштів я зібрати не зміг». На запитання журналіста «ВЗ», невже не можна було переказати якісь кошти в онкоцентр, пан Маланчук відповів: «Згадайте, скільки було концертів пам’яті Квітки Цісик. Хоч одна сума перерахована? Чому про це не питаєте?».

Схожі новини