Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З обличчя води не п’ють. З обличчя – вік розпізнають...

Кандидат хімічних наук Олена Федорова не лише вчить студентів-політехніків робити косметику, а й виготовляє і випробовує її на собі

Був здивований, коли дізнався, що студентам-хімікам однієї з кафедр Львівської політехніки викладають незвичну для технічного навчального закладу дисципліну — “технологія та застосування лікувально — косметичних засобів”. Викладач, кандидат хімічних наук Олена Валеріївна не лише вчить, а й сама виготовляє чимало косметичних засобів і випробовує їх на собі. Готуючись до зустрічі з нею на кафедрі технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнологій, думав, як би так делікатно довідатися про вік людини, безпосередньо пов’язаної зі збереженням шкіри. Кажуть, жінок не пасує про це питати... Але Олена Валеріївна звільнила мене від почуття дискомфорту. Сама сказала, що їй виповнюється 50. Відразу зробив їй комплімент: “Ви добре збереглися...”.

- А правда, жодна косметика нікому не допоможе, не збереже гарну шкіру обличчя — якщо людина не береже свого здоров’я, має шкідливі звички, не дотримується здорового способу життя?

— Однозначно! Краса обличчя — це зовнішній вияв внутрішнього стану людини. Можна користуватися дорогими кремами, хоч за тисячу євро, але якщо людина зла, похмура у душі, веде неправильний спосіб життя, зокрема нераціонально харчується, її шкіра ніколи не буде сяяти красою. Власне предмет мого наукового зацікавлення — поєднання можливостей організму із зовнішніми природними засобами лікування і омолодження шкіри, прагнення досягти певного ефекту з меншими затратами коштів і часу.

- Відколи бере свій початок косметика і косметологія?

— Ще до нашої ери були салони краси. Цариця Єгипту Клеопатра знала рецепти масок, приймала різноманітні ванни, стежила за тим, щоб її шкіра була бездоганною. Археологи, які ведуть розкопки, знаходять папіруси і розшифровують рецепти древніх косметологів. У Давньому Єгипті знатним жінкам у могилу клали баночки з кремами, мазями...

- А це навіщо?

— Щоб жінка гарно виглядала і на тому світі...

- Є така думка, що найкращі парфуми, засоби для догляду за шкірою — французькі...

— Це справді так, і цьому є кілька пояснень. Скажімо, у Франції, Італії особливо сприятливі кліматичні умови для вирощування рослин — земля, сонце, кліматичні умови. Плюс менталітет, традиції. У Радянському Союзі найбільш відомою була московська косметична фабрика. Був такий випадок, коли її парфуми були визнані кращими за французькі. Але тепер це спільне російсько-французьке підприємство. Останнім часом на передові позиції у галузі косметології виходять Японія та Ізраїль. Японська косметика максимально наближена до природної. Це мінеральна косметика, яка поєднує у собі квіти, трави, морські водорості, перлини. Ізраїль ефективно лікує найскладніші шкірні захворювання. У них — Мертве море, інтелект, технології... Добре зарекомендувала себе і наша кримська косметика. Там є унікальні плантації троянд, квіти яких замовляє навіть королева Англії.

- Чи сповідує сучасна косметологія принцип “не нашкодь!”?

— Звичайно. Можна говорити не стільки про шкоду, як про доцільність застосування тих чи інших косметичних засобів. Дівчата у 18 років вже купують крем від зморщок, і тільки завдяки рекламі. Купують, бо красива баночка і гарно пахне... Купили сильний крем з ефектом ліфтингу і уявляють себе зірками. Через п’ять років такий крем вже не діятиме, через ефект звикання.

- Якщо жінка, скажімо, і після 40 років має цілком нормальну шкіру, то чи варто їй використовувати косметику для профілактики старіння шкіри, її омолодження?

— Треба! Процес старіння усього організму, в тому числі і шкіри, починається з 25 років. У 40 років не може бути нормальної шкіри, бо змінюється гормональний фон, стає менше жіночих гормонів. Шкіра стає більш чутливою і вразливою. Необхідно підібрати комплекс відповідно до віку, стану здоров’я і типу шкіри. Це п’ять складників — хороше очищення, тонізування, живлення, зволоження і глибше проникнення у шкіру завдяки маскам та іншим складнішим процедурам.

- Згадую, у нашій газеті було фото відомої акторки. Ніби молоде обличчя, а шия видає поважний вік. Виходить, на шкіру шиї жодна косметика не діє...

— Це не так. Що таке велике жіноче обличчя? Це декольте, шия і власне обличчя. Чимало жінок доглядають тільки шкіру обличчя, а на решту частин тіла не звертають уваги. Треба займатися собою, давати певні фізичні навантаження, конт­растний душ, правильно харчуватися.

- Яким косметичним засобам ви особисто надаєте перевагу? Розкажіть, що виготовляєте власноруч.

— Мені подобається арганова олія (є таке рідкісне дерево, яке росте лише у Марокко). Виготовляє українська фірма “Ароматика” із марокканської сировини. Раджу жінкам після 40 років — під очі, на шию, на все обличчя, волосся... Може бути сама чи у поєднанні з мигдалевою олією, авокадо, жожоба, оливковою. З ефірних олій — трішечки герані, кориці, імбиру. Креми на цій основі мають той мінус, що довго не зберігаються. Якщо консервант лимонний сік, то термін використання — 7-10 днів. Коли їду подорожувати, використовую рослинну косметику фірми “Ів Роше”.

- Найбільш трудомістка косметична процедура у домашніх умовах — це маски на обличчя. Ви могли б назвати якісь маски для обличчя, які є оптимальними за ціною, витраченим часом і ефективністю?

— На лекціях кажу студентам: “Те, що їмо, те і можемо накладати на обличчя”. Найпростіше — вівсянка. Це унікальний продукт і для шлунка, і для шкіри, і для всього організму. Чудова проста маска: вівсяні пластівці перемолоти на кавомолці, додати фрукти, скажімо, сантиметр банана, трошки хурми, влітку — полуниць та чайну ложку натурального йогурту або вершків. Ефективним скрабом для всього тіла може бути гуща випитої кави без цукру, так звані фуси. Можна додати трохи кориці. Якщо шкіра суха — трохи вершків або оливкової олії.

- Набуває популярності так званий ботокс. Ваше ставлення?

— Неоднозначне. Ботокс — це лікувальна процедура, коли треба зробити корекцію обличчя після деяких травм, опіків... Внаслідок підшкірного введення ботоксу настає параліч м’язів обличчя, він “примушує” шкіру розтягнутися і “завмерти”... Чимало жінок завдяки цій процедурі підтягують шкіру лоба, використовують ін’єкції, щоб зняти зморшки під очима, і обличчя в результаті стає нерухомою маскою... Натомість позитивно оцінюю мезотерапевтичні ін’єкції, зокрема гіалуроновою кислотою. Вона присутня в організмі, є фактором природного зволоження. Внутрішкірне її введення утримує у шкірі молекули води. Це — омолодження зсередини. Такі процедури значно дешевші від пластичних операцій. Але робити це все треба без фанатизму!

- Ваші студенти теж виготовляють лікувально-косметичні засоби?

— Вони це роблять з великим задоволенням. В аптеках ми коштом університету купуємо необхідні субстанції. Щоліта студенти мають двотижневу практику на нашій базі у Славському, збирають лікарські рослини у Карпатах, роблять з них витяжки. На лабораторних заняттях виготовляють лосьони, мазі, зокрема проти целюліту. Дівчата пересвідчилися в ефективності виготовлених власноруч препаратів проти вугрового висипання. Попшикали на прищик — він зник через деякий час. Прибігли до мене — просять ще...

- Ви казали, що косметика — допоміжний фактор здорового способу життя. Бачу, у вас зовсім немає зайвої ваги...

— Колеги сміються з мене, кажуть, що я зовсім не їм. Моє харчування п’ятиразове, дрібними порціями, через кожні дві з половиною години. Це те, що може вміститися в одну склянку. Я не вживаю м’яса, хоча не є повною вегетаріанкою. Вживаю 1,5 л чистої води протягом дня. У моєму меню — морська риба, приготовлена на парі (не визнаю смаження), сир, яйця.. Щоранку роблю контрастний душ, плаваю, займаюся йогою. Моє здоров’я, мій зовнішній вигляд — це складник мого життя, моєї наукової і педагогічної діяльності.

З досьє «ВЗ»

Олена Федорова народилася 16 грудня 1963 року у Львові. Закінчила школу із золотою медаллю, а потім з “червоним” дипломом факультет технології органічних речовин Львівської політехніки. Її батько, доктор хімічних наук, професор Валерій Колєсніков (вже покійний) був засновником кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнологій. Мати Олени Федорової — Світлана Колесникова — також вихованка цієї кафедри. Її дипломна робота стосувалася виготовлення мазі для лікування грибка ніг. Цю мазь широко використовували у Радянській армії.

Доцент Олена Федорова — автор 80 наукових робіт. Співавтор навчального посібника з грифом Міністерства освіти і науки “Технологія та застосування лікувально-косметичних засобів”, який був відзначений як кращий на конкурсі посібників і підручників Львівської політехніки.

Фото Андрія САВЧИШИНА

Схожі новини