Передплата 2024 «Добра кухня»

Майдан показав, хто «формат», а хто «неформат»

Артисти обстоюють Євромайдан пліч-о-пліч з мітингувальниками

На вітчизняному радіо і телебаченні — дивні метаморфози. Усі ті виконавці, що донедавна вважались “неформатом”, увірвались в ефіри. Нові віяння принесла хвиля протесту Євромайдану. Хто мерзне зараз з мітингувальниками на Майдані, підтримує людей зі сцени і на барикадах? Руслані, Святославу Вакарчуку, Сашку Положинському, Фаготу з “ТНМК”, Юрію Журавлю з “От Вінта”, Олегу Собчуку зі “СКАЙ”, Валерію Харчишину з “Другої ріки” не знадобилось три тижні, аби визначитись зі своєю громадянською позицією.

Співачка Руслана на барикадах третій тиждень по дванадцять годин щодня, попри застереження лікарів і хвилювання родини, попри зриви голосу та хронічну застуду. Вдень — відпочиває, вночі виходить на сцену майдану Незалежності. “Усі концерти Руслани, незалежно від рівня та фінансових питань, скасовано, — повідомила прес-секретар співачки. — Виступи відмінено на необмежений термін — вона наполягла на тому, що перебуватиме на Євромайдані до кінця. З Русланою на Майдані щодня чоловік Олександр, приїздив батько, привозив чаї на травах та теплі речі”. Під час штурму Євромайдану в ніч на 11 грудня співачка усю ніч підтримувала захисників проникливими словами, щогодини виконуючи Державний гімн України, та закликала бійців внутрішніх військ не виконувати злочинних наказів.

Не покидає Євромайдану й Славко Вакарчук. Каже, що підтримує бажання людей зупинити ескалацію. “Мені не страшно, бо знаю, чому я тут, — каже співак. — Мене із дитинства вчили батьки, і я так вихований, що найголовніше для мене — це моя свобода і моя гідність, гідність моїх друзів і, зрозуміло, всіх громадян України, які для для мене теж є братами і сестрами, і заради цього я нічого не боюся”. Без агресії та провокацій, але з вірою у правильність дій пропонує висловлювати свої позиції й Сашко Положинський. Співак о другій ночі 11 грудня вийшов на Майдан протистояти солдатам Внутрішніх військ та “Беркуту”. «Коли грає пісня «Брат за брата», а на протестний Майдан, поодинці і групами, незважаючи на ніч, холод і «Беркут», стікаються люди — це неймовірне відчуття. Я знову був гордим за свій народ і моє серце співало!» — поділився враженнями Положинський.

Фома з гурту “Мандри” під час другого штурму Майдану закликав силовиків зі сцени стати на бік народу. У цей час Валерій Харчишин з гурту “Друга ріка” та Олег Собчук зі “СКАЙ” обстоювали Майдан разом з усіма не як музиканти чи публічні особи. “Я звичайний громадянин України, що має право вільно пересуватися будь-де, висловлювати свою думку, підтримуючи власну громадянську позицію. Вирішив, що повернусь на Майдан завтра і післязавтра, тобто “разом і до кінця”. Іншого шансу у нас не буде. Не хочу втратити його”, — переконаний Валерій Харчишин.

Схожі новини