Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Трускавецький кінофестиваль має і своє кіно, і свою валюту...

На закриття кінофоруму приїхав губернатор Олег Сало

Трускавець

Ось і відгримів ІV Трускавецький міжнародний кінофестиваль телевізійних фільмів «Корона Карпат». Журі підбило підсумки і вручило переможцям «срібні» і «золоті» корони. Перемогу здобула стрічка «Хайтарма» українського режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Це ПЕРШИЙ художній фільм в історії кримськотатарського народу. У фільмі йдеться про трагічну дату — 18 травня 1944 року — початку сталінської депортації кримських татар. У центрі сюжету — льотчик, двічі Герой Радянського Союзу, на очах якого і почалася ця депортація. Ахтем Сеїтаблаєв зіграв у своєму фільмі головну роль.

На закриття фестивалю прибув голова облдержадміністрації Олег Сало. Оскільки керівник області приїхав на 20 хвилин швидше, щоб не світитися перед публікою, його відразу ж запросили у кафе кінотеатру «Злата».

Я ще дуже мало працюю на цій посаді, сказав Олег Михайлович, але коли до мене прийшли і попросили підтримати фестиваль, відразу погодився. Фестиваль ще такий молодий, а 30 країн світу вже взяли участь у ньому. І те, що на ці кілька днів курортне місто перетворилося на центр кінематографа України, свідчить про високий рівень кінофестивалю.

Я так розумію, що берете фестиваль під своє крило, і якщо й далі будете очолювати облдержадміністрацію…

Ви так загадково сказали: «...якщо й далі будете» (сміється. — Г. Я.). Так, буду підтримувати, бо переконався, що це — серйозний захід.

Вас не можна назвати новою людиною для Львова... Маєте певну історію стосунків з Львівщиною, знаєте, що до вас тут, м’яко кажучи, неоднозначне ставлення. Чому погодилися очолити ЛОДА?

Ви ж знаєте, що я пройшов усі щаблі... А запропоновану президентом посаду не можна ігнорувати. Президент повірив у мене, тож не можу його підвести.

А як відреагували на висловлену недовіру на сесії облради?

Мене не було на тій сесії, оскільки був у міністерстві. Хто що там казав… Це їхня справа. Треба працювати і показувати результат своєї роботи, а не займатися балачками.

У мене ще було кілька запитань, але помічники Олега Михайловича, зіславшись на те, що у залі вже всі зібралися, не дали мені їх поставити. Може, боялися, що щось не те запитаю… Тому трохи безцеремонно дали мені зрозуміти, що розмову закінчено. Пан Сало повівся як палкий шанувальник кіно. У зал зайшов з букетом троянд і подарував його народній артистці України Аді Роговцевій. Губернатору довірили вручити найвищу нагороду кінофестивалю «Золоту корону» режисеру Ахтему Сеїтаблаєву. А коли демонстрували кадри з фільмів-переможців і у залі погасло світло, пан Сало з делегацією вийшли «по-англійськи»…

Організатори фестивалю провели творчі зустрічі з акторами у кінотеатрах і школахінтернатах, а на показ фільму «Іван Сила» у кінотеатр «Злата» прийшло стільки школярів, що місць усім не вистачило, тож учні повсідалися на сходах. А після фільму режисер картини «Іван Сила» Віктор Андрієнко і стронґмен Василь Вірастюк роздавали автографи. Та, мабуть, найбільшою атракцією на кінофестивалі став приїзд футболістів ФК «Карпати».

Придумали організатори сюрприз і для учасників кінофестивалю. Вручили кожному ще й гроші. Але не гривні чи долари, а «чаплінки». На кожній купюрі був намальований Чарлі Чаплін, а на звороті написано, що за нього можна купити. За одного «Чапліна» можна випити горнятко кави чи чаю, 50 г горілки або 25 г коньяку, придбати пляшку води або

100 г вина. «Ходили» «чаплінки» у кафе кінотеатру «Злата», у «Кубі», де працював пресцентр, і у ресторані «Білий дворик».

Поповнилася ще однією плитою і Трускавецька Алея слави. Цього разу її відкрили на честь минулорічного фільмупереможця «Фортеця сплячих метеликів».

Генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин організував благодійний захід «Вечеря з зірками». Будьхто з відпочивальників міг потрапити на вечірку у кафе кінотеатру «Злата», заплативши 100 гривень за квиток. Тут можна було не лише собі щось смачненьке з’їсти, а й послухати пісні у виконанні зіркових акторів Оксани Сташенко, Віктора Андрієнка, Олександра Тютрюмова, Олени Стуліної… Та коли на вечірку завітали тенори з Львівської філармонії Belcantо і заспівали «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», то аж кухонні працівники позбігалися послухати.

Зірки дарували свято, і самі отримали від нього задоволення. «Патологоанатом» з «Повернення Мухтара» Оксана Сташенко — постійний гість фестивалю, тому тут її люблять і на неї чекають. Акторка дає благодійні концерти у школах Трускавця, Борислава і Східниці. На закриття подякувати актрисі за її щирість і доброту приїхали неповносправні діти.

Були, щоправда, й такі, хто відверто демонстрував свою зірковість. Але на них не особливо звертали увагу. Як зауважила генеральний продюсер кінофестивалю Теодозія Микитка, на те вони і зірки, щоб вередувати.

Схожі новини