Передплата 2024 «Добрий господар»

860 люків – у незадовільному стані

На сесії Львівської міської ради влаштували розбірки із «Львівводоканалом»

Через два тижні після жахливої трагедії на Левандівці, коли у відкритий люк впав маленький хлопчик і загинув, проблема занедбаних каналізаційних люків у Львові набуває актуальності. У четвер, 24 жовтня, на сесії Львівської міської ради з цього приводу звітував директор ЛМКП “Львіввводоканал” Валентин Вольський.

За його словами, у місті триває тотальна інвентаризація люків будь-якої форми власності. “Під час інвентаризації виявлено

860 люків у незадовільному стані, — каже пан Вольський. — На сьогодні залишилося близько 300 люків, неналежно закритих. Проблема у поганому фінансовому стані підприємства. На місяць отримуємо близько двадцяти мільйонів гривень. З них 10,5 мільйона треба витратити на електроенергію, 3,5 мільйона — на податки, 5,7 мільйона — на зарплату. Фактично на господарку нічого не залишається. Ми просимо виділити нам додаткові кошти на закупівлю покришок для люків”.

Свого підлеглого захищав і міський голова Львова Андрій Садовий: “У Львові понад 50 тисяч люків і каналізаційних решіток різної форми власності. — На балансі Львівводоканалу лише 20 тисяч люків. Інші власники — Львівгаз, Обленерго та інші підприємства, частина з яких уже збанкрутувала і люків не пильнує. Керівник Львівводоканалу отримав завдання інвентаризувати усі 50 тисяч люків, незважаючи на форму власності. Це титанічний труд. Ми просимо, щоб з бюджету виділили 0,5 мільйона гривень на закупівлю люків”.

Валентин Вольський повідомив, що за останні два тижні у міліцію подано 12 заяв про крадіжку люків. Незважаючи на те, що керівник “Львівводоканалу” скаржився на відсутність коштів, депутати його критикували. Депутат від “Батьківщини” Олександр Алексєєв заявив, що у Львівводоканалі жахлива ситуація. “Мене вразило, що ви не володієте ситуацією, — сказав він. — На запитання журналістів, коли проводилася остання інвентаризація, ви сказали, що не знаєте. Ви повинні мати фахову освіту. Ви нарікаєте, що не маєте грошей, але треба менше красти, купувати дешевші матеріали. Ви почали рухатися тільки після трагедії”.

Андрій Садовий знову заступився за підлеглого: “Не будьте моралістами! Ви хочете, щоб Вольський вирішив питання, які не вирішувалися роками. Обленерго щомісяця погрожує відключити енергію водоканалу, бо нема чим заплатити за електроенергію”.

Депутат Іван Гринда запропонував більш реалістичну пропозицію: “Люки викрадали завжди, але чому міліція не реагує на це і не перевіряє власників пунктів прийому металобрухту? Хлопчик впав у люк, кришку якого вкрали, а поставили тимчасову кришку. Нехай міліція бере “Беркут”, УБОЗ і наведе шмон із пунктами прийому металобрухту. Давайте звернемося від сесії до міліції з такою пропозицією” (львів’яни, додамо, сподівалися, що це зробили одразу після трагедії. — Ред.).

В результаті депутати проголосували за те, щоби продовжити роботу депутатської комісії з водопостачання ще на рік.