Передплата 2024 ВЗ

З хворими легенями свічки не задуєш...

Боїтеся пропустити серйозне захворювання? Періодично тестуйте свій організм

Як не пропустити серйозного захворювання? Існують спеціальні тести, які допоможуть поставити попередній діагноз.

Перевірте, як функціонують ваші легені. Запаліть свічку, відсуньте її від себе на 80-100 см та спробуйте задути, зробивши різкий видих. Не вийшло? Підсуньте свічку ближче. Чим швидше впораєтеся із завданням, тим більша життєва ємкість ваших легень (максимальний об’єм повітря, який видихаєте після глибокого вдиху). Якщо не вдалося задути свічку навіть на відстані 70 см, проконсультуйтеся з лікарем, аби не пропустити захворювання дихальної системи. Можливо, ви забагато курите або давно не робили зарядки. Запишіться на плавання. Купіть велосипед.

Зверніть увагу на щитовидку. Нестача йоду в організмі може спровокувати збільшення щитовидної залози, т. зв. дифузний зоб. Підій­діть до дзеркала, закиньте назад голову. Уважно огляньте нижню частину шиї, ковтніть слину і так — кілька разів (при цьому не відривайте погляду від шиї). Кінчиками пальців легенько, без натиску, промацайте щитовидку по всій довжині, “погладьте” боки, торкніться перешийка. Якщо під час ковтання проступають контури залози, можна промацати бокові долі і перешийок, проконсультуйтеся з ендокринологом. Для профілактики йодного дефіциту додавайте у страви йодовану сіль і щонайменше двічі на тиждень їжте морську рибу.

Не впевнені, що сітківка очей — у нормі? Проведіть тест Амслера. Вирвіть із зошита в клітинку аркуш, поставте посередині чорною ручкою (бажано чорнильною) або чорним маркером велику цятку. Аркуш тримайте на відстані 50 см від очей. Закрийте одне око і сконцентруйте погляд на центральній точці. Через 2-5 секунд присуньте аркуш до себе (відстань до очей тепер повинна становити 15 см). Повторіть процедуру, закривши друге око. Якщо під час тестування помітили, що лінії “пливуть”, розриваються або викривлюються, перед очима “літають мушки”, з’являються плями та розводи, проконсультуйтеся з офтальмологом — це може свідчити про патології центральної частини сітківки (макулодистрофії).

Часто набрякають ноги? Надворі вже не літо, та й мешти на шпильках носять не всі і не щодня... Якщо ввечері турбує відчуття важкості та біль у нижніх кінцівках, залишаються сліди від панчіх, шкарпеток і підколінок, роззувшись, вже не взуєтесь, бо стопа набрякла, проведіть контро­льні заміри. Протягом тижня зранку та ввечері міряйте об’єм щиколоток у найвужчому місці та об’єм литок — у найширшому. Усі показники записуйте. Якщо значення, які отримали ввечері, регулярно перевищують ті, які отримали зранку, на 2 см і більше, зверніться до флеболога, який перевірить стан ваших вен. А по дорозі до його кабінету зробіть кардіограму (стопи можуть набрякати, якщо є проблеми зі серцем). Якщо ви не потребуєте оперативного втручання, лікар порекомендує вам медикаментозне лікування. Ймовірно, доведеться носити компресійний трикотаж (навіть якщо ви — чоловік).

Чи справляється з навантаженнями серце. Поміряйте пульс у стані спокою протягом 15 секунд, помножте значення на чотири — отримаєте кількість ударів серця за хвилину. Нормальний пульс у стані спокою — 60-90 ударів на хвилину. Коли треба бити на сполох? Якщо у вас тахікардія (серце б’ється частіше, ніж 100 ударів на хвилину) або брадикардія (пульс — менш як 50 ударів на хвилину). Якщо пульс погано промацується, слабкий, це може свідчити про серцеву недостатність. Якщо пульс неритмічний, інтервали між ударами мають різні проміжки. Практично всі сучасні апарати для вимірювання тиску оснащені додатковою функцією — вимірюють пульс. Але апарат допомагає лише визначити кількість ударів серця за хвилину і не “чує”, наскільки він слабкий чи переривчастий. Попросіть допомоги у близьких.

Роздивіться свої родимки. Бажано — під лупою. Не кожен невус може переродитися у меланому — злоякісне новоутворення, а тільки той, який має “неправильний” вигляд. Що повинно насторожити? Асиметрія (одна половинка більша за іншу). Нерівні контури (межі родимки неправильні, нечіткі, розмиті). Неоднорідне забарвлення (є вкраплення чорного, синього, зеленого, червоного тощо). Діаметр (якщо розмір невуса перевищує 6 мм). Еволюція (якщо родимка швидко росте, кровоточить, почала свербіти, лущитися тощо).

Запобігайте раку грудей. Кожного місяця в один і той же день менструального циклу (бажано на 5-7 день від початку менструації) оглядайте молочні залози. Після менопаузи — в один і той же день місяця (наприклад, у перших числах). Подивіться, чи не має виділень із соска (можуть залишати слід на бюстгальтері). Роздивіться груди у дзеркалі — чи не змінилася їх величина, форми, контури. Руки спочатку мають бути опущеними, потім — піднятими. Перевірте стан шкіри (чи не має висипки, почервонінь, змін у вигляді “лимонної шкірки”). Мацати груди треба круговими рухами, зімкнувши пальці (крім великого). Не можна затискати складки шкіри між пальцями. Молочні залози мають часточкову структуру — може здатися, що усередині — з десяток новоутворень. Груди перевіряють також лежачи. Якщо вас щось насторожує — бігом до мамолога! Вилікувати рак можна тільки на ранніх стадіях. І далеко не кожна пухлина у грудях — злоякісна...

Недузі легше запобігти, ніж її лікувати...

“Якщо у вас немає гіпертонічної хвороби, це не означає, що не мусите міряти тиск. Раз на місяць та у разі ситуативного погіршення самопочуття — для здорових людей цього достатньо. А от гіпертоніки “зі стажем” повинні міряти тиск щодня. Так само щодня їм слід приймати антигіпертензивні засоби (рецепт на ліки виписує лікар — це дозволяє придбати їх за зниженими цінами в аптеці), — каже лікар-терапевт і кардіолог Леся Гусак. — Норма тиску для гіпертоніка — 120/80 або 130/90. Для хворого на цукровий діабет — менш ніж 120/80. Якщо показники будуть вищими, лікар скоригує схему лікування. Не можна “терпіти” високий тиск. Це загрожує серйозними ускладненнями — гіпертонічним кризом, гіпертрофією міокарда, ураженням нирок та сітківки ока (у діабетиків)”.

“Самі стежте за своїм здо­ров’ям, але й лікарів не уникайте. Раз на рік кожна жінка повинна пройти огляд у гінеколога. Лікар візьме мазок із шийки матки та проведе огляд молочної залози. Також треба зробити УЗД черевної порожнини. Якщо все гаразд, достатньо кожного місяця проводити самообстеження грудей та дивитися, чи немає дивних виділень з піхви. Біль з’являється, коли хвороба запущена, — каже головний позаштатний онкогінеколог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА Світлана Струк. — Пухлина не розвивається у зворотному напрямі. Займаю­чи вичікувальну позицію, жінка наражає себе на смертельну небезпеку — чим довший анамнез, тим більший ризик появи метастазів. У випадку раку шийки матки безнадійною вважається не лише IV, а й ІІІ стадія. В Україні рак шийки матки на ІІІ-ІV стадії діагностують у 18% пацієнток. Решту вдається врятувати. Запідозрити рак шийки матки на дораковій та І-ІІ стадії може тільки лікар”...