Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мертве море повертає до життя

Вода у ньому – як кисіль. Купатися можна лише два-три рази на день, і не довше, ніж по 20 хвилин

Капелюшок, кілька купальників, сонцезахисні та зволожувальні креми плюс прісна вода — ось що потрібно взяти зі собою на відпочинок на Мертвому морі. Дорога до моря пролягає через Іудейську пустелю. Поселення бедуїнів, фінікові гаї, скелястий хребет, що тягнеться вздовж узбережжя моря. А також єдиний на цій території завод брендової косметики фірми AHAVA, що виготовляє продукцію на основі мінералів Мертвого моря…

Розглядати пустелю не набридає. Люди з усього світу їдуть на Мертве море, щоб набратися сили, відпочити від буденності. Часто туристи кепкують, коли цікавляться станом цілющого озера (фактично це озеро, в яке впадає ріка Йордан), питаючи, «чи ще воно не висохло?». Але це не жарти. У 2012 році рівень води у морі зменшився на 1,5 м. І це при загальній площі 1050 км кв. Як пояснював гід, це зумовлено утворенням навколо моря величезних ям та тріщин.

Також потрібно живити море додатковою водою, бо за спеки 43 градуси випаровування настільки інтенсивне, що здалеку море неможливо розгледіти…

Їхня домівка — безкрайня пустеля

Дістатися до Мертвого моря легко, особливо, коли їхати з Єрусалима. Приходьте на центральну автобусну станцію столиці, і вже за годину будете на морі. А от поїздка від Тель-Авіва до Мертвого моря займе близько двох з половиною годин.

Найбільш неприємним у прямуванні до Мертвого моря є постійна зміна тиску. Адже море є найнижчою точкою суходолу планети (- 420 м). Щоб не звикати до закладених вух, варто робити ковтальні рухи, які полегшать самопочуття у дорозі. Про таку незручність починаєш забувати, коли у пустинних горах бачиш розкидані бедуїнські намети. Дивитися на такі домівки можна і з жалем, і з цікавістю. Дивно бачити такий екзотичний спосіб життя. Бедуїни оселяються серед пустелі, без електрики, газу. Ці люди ведуть кочовий спосіб життя не одне тисячоліття, і таким способом бережуть традиції свого народу. Поблизу їхніх домівок, простих та особливо не доглянутих, можна побачити бедуїна, вдягненого у чорний одяг, який випасає кіз та овець.

Дорога до моря прокладена так, що з одного боку вода, а з іншого — гори. Помітно, що інколи тут стаються обвали — каміння лежать вздовж траси. Дивно бачити дорогою таблички з назвами річок, які з’являються тут лише у сезон дощів. Цікаво поспостерігати за працівниками фінікових гаїв, які одягають сітки на плоди, щоб ті не осипалися.

Ще одним місцем, де можна зупинитися, є завод косметики AHAVA, розташований на березі моря. З 1988 року тут виготовляють продукцію з натуральних компонентів. Це креми, грязі, лосьйони для обличчя та тіла. Можна подивитися, як працюють у лабораторіях, а також заглянути до магазину і придбати косметику. Ціни тут розраховані на туристів, на заводі ця косметика дорожча у декілька разів. Краще зайти в магазин косметики у Тель-Авіві чи в дьюті-фрі і переконатися у суттєвій різниці у 10-25 шекелів (20-50 грн.).

Квітуча оаза Ейн-Бокек

Відпочивати на Мертвому морі можна на одному з курортів або на загальному пляжі. Кожен готель має свої SPA-послуги, термальні басейни, лікувальні послуги і косметичні процедури.

Я зупинилась і відпочивала в готелі Lot Spa Hotel, розташованому в центрі туристичної зони оазису Ейн-Бокек. Один день перебування на морі (без вартості номера) коштуватиме 245 шекелів (490 грн.). Це якщо їхати з екскурсією з Тель-Авіва. У ціну входить обід (шведський стіл), користування необмеженою кількістю рушників, а також спортзал, джакузі, роздягальні. Можете придбати собі грязь Мертвого моря, бо на території готелю не буде чим безкоштовно намаститися.

Цілющі води Мертвого моря сприяють лікуванню різноманітних хвороб. А солона вода омолоджує шкіру та збагачує її мінералами, вітамінами. Для тих, хто на морі перший раз, є спеціальні перила, за які можна триматися і повільно занурюватися у воду. Спочатку страшно, адже дзеркально чиста вода на дотик як кисіль. Всі рухаються розважливо, без різкого хлюпання та бризок. Якщо є порізи, відкриті ранки, то вони безжально пектимуть у воді. На голові — капелюшок, варто берегти від солоної води ніс, очі. У разі чого промити обличчя під душем.

На пляжі і у морі є великі грибки, де можна заховатися від сонця. У самому морі можна купатися лише два-три рази на день, і не довше, ніж по 20 хвилин, — щоб не обгоріти і не перегрітися. Пірнати не вийде, краще розслабитись, можна навіть почитати газету, плаваючи собі як «поплавок».

Є тут багато куточків для додаткового відпочинку. Старовинну фортецю «Масада» називають неприступною або одинокою, бо до неї веде лише одна вузька стежка. Фортеця розташована на відстані 4 км від південного узбережжя Мертвого моря і споруджена за часів царя Ірода Великого у 25 році до нашої ери.

Фігурки з солі.

Неприступна фортеця «Масада».