Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кіна не буде?

Жодного із запланованих фільмів до 200-річчя Шевченка не знімають

Міністр культури України Леонід Новохатько висловив переконання, що ЮНЕСКО підтримає ініціативу України проголосити 2014-й Роком Тараса Шевченка. «У мене немає сумніву, що на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбудеться в листопаді, 2014 рік у всьому світі буде визнано Роком Тараса Григоровича Шевченка», — сказав Новохатько. Виходить, Шевченка вшановуватимуть по всьому світу, але не у рідній хаті. Адже досі не ведуться зйомки жодного з фільмів, присвячених Кобзарю. Беручи до уваги той факт, що стрічки мали бути представлені у березні 2014-го, можна з впевненістю зробити сумний висновок: “кіна не буде!”. Часу вже не залишається...

Найбільше надій глядачі покладали на фільм Михайла Іллєнка “Толока”. Це єдина ігрова стрічка за твором Шевченка, яка планувалась до 200-річчя Кобзаря. У липні цього року зйомки проходили успішно, зняли велику частину фільму. Проте нещодавно пан Михайло повідомив невеселу новину — зйомок довгоочікуваної стрічки не ведуть з серпня! На запитання кореспондента, чому режисер одразу не забив на сполох, Іллєнко тільки зітхає: досі сподівався, що спонсор виконає зазначені в договорі зобов’язання з фінансування фільму.

“Проблема полягає у тому, що літня дія фільму — найдовша, — каже Михайло Іллєнко. — Ми втратили дорогоцінні знімальні дні у серпні, а осінь чи зима за сюжетом з’являються рідко. Роботу над стрічкою заморожено, а я, чесно кажучи, розгублений, бо ж 60 відсотків фільму — готові! Коли планували зйомки фільму, підписували договір: половина фінансування йшла від Державного агентства України з питань кіно, іншу половину взяла на себе приватна особа, а саме благодійний фонд «Велика родина». Держава усі свої зобов’язання виконала, а от фонд, на жаль, ні. Уже третій місяць пішов, ми з ніг збилися в пошуках коштів на фільм. Держава може компенсувати й другу половину затрат на фільм, але тільки після завершення зйомок. Це безпрецедентний випадок, Україна й так заборгувала Шевченкові, адже за останні 50 років (від часів фільму Володимира Денисенка “Сон”) не було знято жодної стрічки за мотивами творів Тараса Григоровича! Це неприпустимо — настільки ігнорувати класика”.

Кореспондент “ВЗ” вирішила поцікавитись, чи знімаються анонсовані біографічні стрічки про життя Кобзаря. Нагадаємо, у березні 2014 року мали бути представлені повнометражний фільм “Прощання з пустелею” за сценарієм Олександра Денисенка та серіал “Історія одного доносу”, автор сценарію — Олександр Гаврош. “На жаль, нічим потішити вас не можу, “Історії одного доносу” не буде, — констатував пан Гаврош. — Сценарій пройшов конкурс, разом з медіа-продакшн Pronto Film я вів перемовини з телеканалами, які мали б стати партнерами проекту.

Телеканали не зацікавились, коштів на серіал про Тараса Григоровича жодна продюсерська агенція чи кінокомпанія не погодилася виділити. Причину пояснювали тим, що це історичне кіно, а його знімати — дорого. Проте я продовжую працювати над темою Шевченка, вдосконалюю сценарій. Звичайно, ніякого фільму вже не вдасться зняти — залишилось півроку, — але намагатимусь хоча б п’єсу поставити”. На запитання, чи знімається бодай один біографічний фільм про Шевченка, пан Олександр висловив припущення, що мав би йти знімальний процес фільму “Прощання з пустелею” Денисенка.

У торішньому інтерв’ю для “ВЗ” Олександр Денисенко розповідав, що кошти для фільму “Прощання з пустелею” є, і більша їх частина акумульована у вже згаданому фонді «Велика родина». “Ані фонд, ані держава жодних коштів на фільм “Прощання з пустелею” не виділили, до підписання договору діло не дійшло, — каже пан Денисенко. — Зараз працюю над іншим проектом: знімаємо п’ять серій документального фільму про Шевченка. У цієї стрічки багато продуцентів — це і Національна радіокомпанія, і Національна телекомпанія. Це великий проект з багатьма акторами з різних країн”...

Колаж Ігоря НЕСТЮКА