Передплата 2024 ВЗ

Від «Польської Сибіріади» – до «Любові на подіумі»

Проблеми молоді, емансипації та втраченого покоління у переглядах сучасного польського кіно «Під Високим замком»

Минулі вихідні відкрили місту одразу три фестивалі у різних жанрах мистецтва: “Золотий Лев” представив кращі театри України та Європи, “Тетраматика” презентувала аудіовізуальні шедеври, “Під Високим замком” подарував глядачам перегляд новинок польського кіно. І якщо театральні постановки вже відшуміли на вулицях Львова, то два останні фестивалі тішитимуть глядачів аж до 13 жовтня. Усі фестивалі відбуваються або безкоштовно, або за символічну плату. Наприклад, ІІ Фестиваль перегляду сучасного польського кіно “Під Високим замком” презентує 26 художніх, документальних та анімаційних стрічок, знятих у Польщі упродовж останніх двох років. Ціна фестивального квитка у шість разів нижча, аніж зазвичай.

Відкриття фестивалю сучасного польського кіно відбулось символічною стрічкою — “Польська Сибіріада” режисера Януша Заорського. Це найновіший фільм з представлених на фестивалі — знятий у 2013 році. Участь у зйомках брали як польські актори, так і митці з України, Росії, Казахстану, Монголії та Японії. Подія зібрала в одному залі видатних польських та українських діячів, на презентації був присутній режисер Януш Заорський, виконавці головних ролей фільму Валерія Гуляєва, Адам Воронович та Андрій Журба. Проте веселого святкування з приводу відкриття фестивалю не вийшло. Фільм “Польська Сибіріада” став справжнім потрясінням для усіх присутніх, зал ридав та аплодував стоячи — режисеру вдалось детально описати трагічну історію народів, що потрапили у лапи варварського радянського ладу.

У центрі сюжету “Сибіріади” — звичайна селянська сім’я Долінів, яку разом з іншими польськими переселенцями у 1939 році перевозять в робітничий табір Колюче у Сибіру. Фільм наочно ілюструє, як під тиском війни та тоталітарного устрою ламаються сотні людських життів. Проте, на відміну від інших стрічок на цю тему, Заорський створив максимально політкоректний твір. Наприклад, українці та росіяни, ризикуючи власним життям, допомагають польським та єврейським родинам. У стрічці немає жодного негативу стосовно націй чи народів, єдиним ворогом виступає жорстока комуністична система. “Від вересня 1939 року з земель, зай­нятих СРСР, заслано від 500 тис. до 1,5 мільйона людей. Частина з них повернулись, однак далеко не всі... В певному сенсі ті, що вижили, — перемогли. Саме про переможців і переможених системою розповідає мій фільм”, — пояснив режисер стрічки.

Окрім душероздираючої “Сибіріади”, кіномани вже мали змогу насолодитись фільмом про захоплююче життя поета Кшиштофа Бачинського — “Бачинський”, прекрасною анімацією про передвоєнну Варшаву — “Варшава 1935”, історією про кохання та модельний бізнес — “Любов на подіумі”, зображення складних подружніх стосунків та родинних скелетів у шафі — “Кохання”, висвітлення проблем “покоління Фейсбуку” у молодіжній драмі “Бейбі блюз”. Перші кіносеанси зібрали аншлаги та позитивні відгуки. “Магія кіно здатна об’єднувати народи, — зауважив Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд. — Бачу глибокий символізм у тому, що стільки поважних людей, представників обох країн, зібрались сьогодні в одному залі”. Заступник міського голови з гуманітарних питань Василь Косів доповнив: “У Львові склалась певна тенденція щодо культурних подій. Частина заходів відбувається вперше і востаннє, й деякий відсоток фестивалів стають традиційними. Дуже важливим кроком є те, що Фестиваль польського кіно відбувається вдруге. Думаю, ми є свідками зародження хорошої традиції українсько-польської культурної співпраці”.

Судячи з наповненості кінозалів, можна стверджувати: польське кіно популярне в Україні. Це й не дивно, адже у нас спільні теми: молодь, що пропадає у Фейсбуку і не адаптується до реального життя, жінки, що постають перед вибором — кар’єра чи сім’я, та страждання сотень тисяч людей, котрих покалічила безжальна радянська система. Сучасний польський кінематограф своєю високоякісністю та актуальністю ілюструє шлях, яким могло б рухатись наше кіно, проте з тих чи інших причин поступу немає.

Схожі новини