На грецькій Трізонії живе... 70 людей
Обійти крихітний острів у Егейському морі можна за півгодини
/wz.lviv.ua/images/news/2013/09/5cbce3b08ab6d3f40060334ab1200ef7.jpg)
Уявіть лишень: ви лежите на теплому камінні, ваші п’яти лоскоче прохолодна вода Егейського моря, ви заплющуєте очі і поринаєте у легкий післяобідній сон. Не треба турбуватися, що хтось перерве вашу сієсту чи поцупить торбину. На цьому острові усі одне одного знають в обличчя. Тут не їздять машини. Взагалі. Тут немає заводів чи фабрик. Є лише маленька церква, кілька таверн і готелів, розрахованих на кілька осіб. Назва острова Трізонія перекладається з грецької як “цвіркун”. І справді, перервати полудневу тишу може лише стрекотіння ізофії — грецького коникастрибунця, “вбраного” у кумедний червонозелений смокінг, та шепіт хвиль, що накочують на кам’янистий берег...
Від Афін на Трізонію, заховану від вітрів у Коринфській затоці, можна дістатися автобусом. Квиток коштує 25 євро. Дорога займе 2,5 години. Ще 1 євро доведеться заплатити за трихвилинну подорож на моторному човні.
Загальна площа острова 2,5 км обійти його неспішним кроком можна й за півгодини. Населення... 70 осіб.
Коли ми проходили повз один з будиночків, господиня, яка у цей час поралася в саду, запропонувала зробити “привал” пригостила апельсином, щойно зірваним з дерева, водою та трояндовим варенням. У Греції “на воду” запрошують, як у нас “на каву”... На Трізонії можна поселитися в одному з трьох готелів. Або винайняти кімнатку у приватному секторі. Туристів небагато, тож навряд чи хтось потривожить ваш спокій. Прийматимуть вас, як родичів чи приятелів — подомашньому тепло.
Поїсти можна в одній із таверн, розташованих вздовж причалу. Застілля на двох (включно з вином) обійдеться у 10-15 євро. Також можна винайняти кімнату з кухнею (25 євро у низький сезон та 30 — у високий) і готувати самим. Тільки зважте: за продуктами доведеться їхати “у велике місто” Навпактос, Парту, Дельфи чи Галаксіді.
Не дивуйтеся, якщо за столик до вас “підсядуть”... кішка або гусак, які безцеремонно почнуть випрошувати ласий шматок. Місцеві жителі не ущемляють прав братів наших менших, та й туристи хвостатим і дзьобастим у всьому потакають. Тварини на Трізонії почуваються як у Бога за пазухою: павич поважно походжає вздовж берега, прискіпливо оглядаючи новоприбулих, поні відпочиває під тінню евкаліптового дерева, а віслюки — пасуться неподалік пришвартованих суден.
Облаштованих пляжів на Трізонії кілька. Головний упізнаєте за душовою кабіною. Щоб перетворитися на солону мойву, не обов’язково “киснути” у воді півгодини. Вода в Егейському морі настільки солона, що намацати дно навряд чи вдасться вода виштовхає на поверхню. На суші шкіру вкриє білий наліт, який легко змивається струменем прісної води. Зате після такої терапії нігті будуть рости як на дріжджах. Та й ранки морська сіль продезінфікує — не знадобляться ні йод, ні зеленка.
У Греції 425 пляжів відзначені Блакитним прапором Федерації екологічної просвіти. Це означає, що води прилеглої акваторії і сам берег відповідають 29 критеріям чистоти! Але будьте пильними — на дикому пляжі (який без парасольок) дно “всіяне” морськими їжаками (їх там ніхто не визбирує — люди ж там не купаються). Якщо наступите на таку колючку, може піднятися температура — будете відходити кілька днів.
“Не любите морських їжаків? Ви просто не вмієте їх готувати”, жартують місцеві. Греки цих представників морського світу вважають делікатесом. На полювання вирушають, коли місяць уповні. Кажуть, в інший час ікра морських їжаків втрачає смакові якості. До екзотичного “смаколику” традиційно подають охолоджене біле вино з фруктовим відтінком. Їдять ікру сирою. На смак як стигла папайя...
Є на Трізонії і пляж для двох. Принаймні більш як два лежаки там не помістяться. Цей райський куточок “для молодят” захований за... кактусами. Їстівними. Плоди, які вживають у їжу, треба зрізати обережно, не торкаючись м’ясистих листків кактуса. Колючки у цієї рослинки — мікроскопічні, але якщо вже “вгризуться” у шкіру, то надовго.
У Греції вирощують їстівні сорти кактусів — опунції. Але і плоди хапати голими руками не варто. До пакета фрукти перекладають спеціальними щипцями. Потім виймають. Цього разу руками, але в гумових рукавицях. Колючі ягідки замочують у холодній воді або промивають під її струменем. Потім — витирають тришаровим паперовим рушником і тільки тоді знімають товсту шкірку, під якою сховалася їстівна частина. На смак плід кактуса нагадує інжир — кислий, соковитий, з легким солодкавим присмаком. Наш гід — представник туристичних організацій Греції Лука Метрополіс — почистив і розділив плід на рівні частинки, не зриваючи його з “дерева”. От що значить професіонал!
Кактусові плоди можна запікати у духовці, варити з них мармелад, класти у десерти, додавати у лікери і тушковане м’ясо. Листя опунції також знайшли своє застосування на грецькій кухні. Але ми вирішили не ризикувати: голок на них — більше, ніж на плодах...
Автор дякує за організацію поїздки Журналістському фонду Національної спілки журналістів України, Державному управлінню з туризму Греції, підприємствам сфери туристичних послуг Центральної Греції та особисто їх представникові Луці Метрополісу і заступнику губернатора Центральної Греції Йоті Газі.