Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кейсарія – частинка Риму на Святій землі

У промисловій частині міста навіть у шабат працюють деякі кафе та ресторани

В Ізраїлі обов’язково потрібно зробити три речі: відвідати Єрусалим, загадати бажання або написати записочку біля Стіни плачу і поплавати у Мертвому морі. А я до цього переліку хочу додати екскурсію в місто, де свого часу жив цар Ірод і була резиденція Понтія Пилата.

Стара частина міста Кейсарії є Національним парком просто неба, де можна розглядати древні руїни, статуї, колони, акведуки, уявляти, як тут ходили римляни, хрестоносці, мамлюки чи перси. Можна годинами дивитися на розкопаний римський амфітеатр, який використовують як місцеву сцену, іподром, амфітеатр царя Ірода, площу зі статуями, систему вулиць, бані тощо. Саме тут було знайдено плиту, де згадано ім’я Понтія Пилата, і так доведено його існування (плита зберігається у музеї Єрусалима — Т. К.). До сьогодні на території ведуться археологічні роботи, навіть під водою. Адже велика частина артефактів саме там.

Місто на честь імператора

Кейсарією місто стало у римський період, коли в 30 році до н. е. Вежа Стратона була подарована царю Іроду (37 р. до н. е. — 4 р. н. е.), а назвав він його на честь свого друга імператора Октавіана Августа. Будівництво міста тривало 12 років і завершилося в 9­10 рр. н.е.

Найперше, що можна побачити, зайшовши у парк, це макет міста зі всіма його визначними місцями. Він вражає, адже тут відзначено й ті об’єкти, що лежать під водою. Перед театром є подіум з розташованими на ньому статуями. Вони без голів, і не тому, що не збереглися, а тому, що так задумано. Правителі змінювалися, і не обов’язково було робити суцільну статую, адже тіло підійде до будь-­якої голови. Після цього видовища на нас чекав найдревніший театр в Ізраїлі. Сидячи на верхньому його ярусі, бачили Середземне море. Сцена цього театру облаштована новими мікрофонами, динаміками, адже до цього часу тут радо приймають співаків та акторів.

Від театру прямуємо до руїн Палацу на рифі. Саме звідси відкривається панорама міста. Дух перехоплює від такої краси. Море б’є хвилями, дістаючи перил, що оберігають відвідувачів від падіння. Руїни колон розташовані так, що нагадують древній Херсонес у Севастополі.

Римляни — естети

Сонце в Кейсарії пече безжально, тому краще знайти тінь і звідти розглядати місцевість. Що я й зробила, попрямувавши до амфітеатру царя Ірода (іцтадіон). Це був своєрідний стадіон, призначений для змагань на колісницях, спортивних ігор у римський період (37 р. до н.е. — 324 р. н.е.). Довжина арени 250 м, а ширина близько 50 м. Прийти і подивитися на змагання могли 10 тисяч глядачів. Римляни і тут вразили своєю естетичністю, адже подумали про облаштування на території найпримітивнішого туалету.

Пізніше, коли амфітеатр Ірода перестав функціонувати, у візантійський період над ним було збудовано комплекс з банями. Ця територія досить велика і славиться своїм оздобленням, мармуровими колонами. Багато де залишилася підлога з тогочасними фресками, реставрацією яких займаються і зараз. Також у місті є руїни окремого амфітеатру овальної форми, де відбувалися бої гладіаторів та ігри звірів.

Кейсарію ще називають місто­порт. Адже, прямуючи далі парком, можна подивитися на порт і уявити, яким він був за часів Ірода. Сучасна пристань збудована після утворення Ізраїлю. У північно­-західній частині міста залишилися укріплення римського періоду. Квадратна вежа та прилегла до неї стіна, ймовірно, були залишками руїн Вежі Стратона, поселення, що існувало до Кейсарії.

Загалом екскурсію Кейсарією можна відвідати різними маршрутами, тривалість яких коливається від години до цілого дня, але, як на мене, і цього буде замало. Вхід на територію парку для дорослого коштує 23 шекелі (близько 50­ти грн.), дитячий квиток обійдеться у 12 шекелів (24 грн.). Наприкінці екскурсії всі охочі можуть придбати сувеніри та ще раз помилуватися морем, на яке свого часу дивився Понтій Пилат.

Сучасне життя в Кейсарії

Тим, хто не хоче прощатися з Кейсарією, рекомендую відвідати сучасну частину міста з курортними поселеннями. Саме сюди часто приїжджають відпочити в місцевих оздоровчих комплексах.

У промисловій частині сучасної Кейсарії популярні відкриті в шабат ресторани та кафе. Наші співвітчизники, а тепер жителі Ізраїлю, часто приїжджають сюди відпочивати, ще не призвичаївшись до того, що у вечір п’ятниці та в суботу країна відпочиває.

Довідка «ВЗ»

Шабат — в іудаїзмі сьомий день тижня, в який потрібно утримуватися від роботи. Згідно з єврейською традицією, шабат настає із заходом сонця у п’ятницю і триває до вечора суботи. Є закони шабату, за порушення яких передбачено смертну кару (але це покарання виконує не людина, а надприродні сили).

Фото автора