Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якщо не безсмертя, то хоча б довголіття!

Доведено наукою: старість не поспішає до тих, хто багато читає і дозує випивку та солодощі

Сенсація! Учені з американського Національного інституту серця, легень і крові довели: тривалість життя людини реально збільшити на 15-16 років. Усе, що для цього потрібно, — пригнітити активність гена mTOR, який відповідає за управління метаболізмом та розподіленням енергії в організмі.

ДОСЛІДИ проводили на щурах. Генетично модифіковані гризуни росли повільніше за своїх однолітків, у генетичний матеріал яких науковці не втручалися. Тривалість життя пацюків, ген mTOR яких лише на чверть виконував план із виробництва білка, вдалося збільшити на 20% (майже на п’ять місяців). Це — абсолютний рекорд!

Однак проводити експерименти на людях дослідники не будуть. Поки що. Щури-довгожителі заплатили за додаткові місяці життя ослабленням структури кісткової тканини та зниженням активності тканини деяких органів, що зробило їх чутливими до інфекцій. Зате немає злого, щоб не вийшло на добре: у пацюків покращилася пам’ять!

“Якщо не безсмертя, то довголіття!”. Проблема старіння не дає спокою ученим усього світу. Механізми поділу клітин з плином часу сповільнюються — людина старіє. Потім клітини припиняють ділитися, і людина помирає. Версій, як можна вплинути на цей процес, у вчених — хоч греблю гати. Але наразі жодна з них не знайшла підтвердження. Одним людям вдається у 50 років виглядати та почуватися на 30, а в інших вже у 16 з’являються перші зморшки та сиві волосини. Чому до одних старість мчить на всіх парах, а зустрічі з іншими — уникає?

“Проаналізували дані за датами народження і смерті 105 тис. киян, які померли у період з 1990 по 2000 рр. Виявилося, що найдовше прожили люди, народжені у кінці року (особливо у грудні), а найменше — народжені з квітня по липень. “Зимові” чоловіки прожили у середньому на 2,6 року довше за “весняно-літніх”, а “зимові” жінки — на 2,3 року довше за тих, які народилися у квітні-липні, — розповідає доктор медичних наук, професор, завідуючий лабораторією епігенетики Інституту геронтології НАМНУ Олександр Вайсерман. — Що це означає? Що треба зачинати дітей навесні (бажано — у березні), аби вони були довгожителями? Але це абсурд! Природа не дає одним все, а іншим — нічого. Так і зі “сезонним програмуванням”.

Дослідження, які проводили у багатьох країнах (Італії, Португалії, Японії), показали, що найвищими інтелектуальними здібностями володіють школярі та студенти, що народилися наприкінці весни — на початку літа (за нашими даними — “короткожителі”).

Також займалися вивченням впливу радіації на організм, — веде далі пан Вайсерман. — Малі дози радіації позитивно впливають на тривалість життя плодових мушок дрозофіл. А як вплине така “профілактика” на людський організм? Можна експериментально підібрати такі режими опромінення, які будуть тренувати захисні сили організму — посилювати імунітет, систему репарації ДНК (здатність клітин виправляти хімічні пошкодження і розриви у молекулах ДНК. — Авт.). У такий спосіб вдасться продовжити життя. Але якщо після опромінення 999 людей оздоровляться, а один помре від раку, хто візьме на себе моральну відповідальність за це?”

Хочете дожити до 100 років? Науковець радить... засісти за книжки (а порада слушна — 51% українців востаннє брали в руки книжку ще у школі). “У Санкт-Петербурзі є район, де живе сама професура — таке собі академмістечко. Науковці вирішили встановити середню тривалість життя санкт-петербурзької інтелігенції. Виявилося, що чоловіки там живуть у середньому 73 роки, а жінки — 84. Тобто фактично стільки, скільки й у Європі, хоча у Росії середня тривалість життя для чоловіків — 60 років, для жінок — 70. У чому феномен? Інтелігенти уважніше ставляться до свого здоров’я і менше п’ють. Наші люди жили б довше, якби більше себе любили. А то мало того, що постійно депресують, то ще й “лікуються” хто чим: чоловіки — випивкою, жінки — солодощами. Фактично чоловіки “пропивають”, а жінки — “проїдають” 10-15 років свого життя. Якби у нас одного дня покращилася екологія і продукти харчування, з таким способом життя жили б максимум на рік-два довше”...

Як розминутися зі старістю?

— Висипайтеся. Спати треба 8,5-9 годин, а не 6-7. І не тому, що недоспані години “відбиваються” темними колами під очима. Брак сну негативно впливає на пам’ять, логічне мислення, вироблення нейронів та розвиток м’язової тканини.

— Налягайте на зелену квасолю, молоко і... дріжджі — у цих продуктах міститься біотин, який призупиняє старіння шкіри.

— Щодня їжте овочі і фрукти. Вони містять вітаміни А, С, Е, бета-каротин — антиоксиданти, які борються з вільними радикалами, агресивними молекулами, що руйнують структуру здорових клітин, провокують різноманітні захворювання (зокрема рак і атеросклероз) та пришвидшують старіння.

— Пийте. Не каву, не сік, не какао з молоком, а просту звичайну воду. Починаємо відчувати спрагу, коли вміст рідини в організмі — на 2% нижче від норми. Навіть таке незначне зневоднення призводить до зниження фізичної і розумової активності на 20%, а також негативно відбивається на фізіології.

— Рухайтеся. Ранкова руханка, біг підтюпцем, велопрогулянка, танці, плавання — навіть двох годин на тиждень достатньо, аби серцево-судинна система “тримала форму”, шкіра зберігала пружність, а жир — перероблявся на м’язову масу.