Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Віктору Януковичу портрет не сподобався...

Художник з Рівного Володимир Вознюк малює українських і світових політичних діячів

Володимир Вознюк малює портрети відомих політичних діячів. І не лише українських. Перш ніж приступити до роботи, просить високопосадовців підписати чисте полотно. Вхід до квартири рівнянина Володимира Миколайовича загороджує важка металева решітка, яку господар щільно замикає. Вже увійшовши всередину, розуміємо — береже свої картини, яких тут набереться добра сотня.

На цій картині художник зобразив усю світову політичну еліту.

—Хисту до малювання у нашій родині ніхто ніколи не мав, — господар запрошує нас у вітальню. — Мені ж дар вимолила мати, яка в юності була закохана в одного художника. Дід із бабусею мали земельні наділи, що на ті часи вважалося багатством, а його родина була бідною, тож не дозволили мамі вийти за нього.

Володимир Миколайович писати картини почав у двадцятирічному віці. Першою повноцінною роботою став портрет мами. Згодом, під час військової служби, на замовлення керівництва малював секретарів місцевих обкомів та райкомів, навіть Брежнєва малював.

Коли ж Україна здобула незалежність, пан Вознюк взявся творити її незалежну історію — написав портрет першого президента.

— Як зараз пам’ятаю приїзд Леоніда Кравчука до Рівного 1991 року із передвиборчою програмою. Тоді з ним і познайомилися, — пригадує рівнянин. — Стою під стінами місцевої телерадіокомпанії і чекаю, аби взяти автограф. Коли ж він вийшов, спробував прорватися до нього, проте охорона мене скрутила. Вирвався від охоронців, підходжу і простягаю майбутньому гаранту полотно. Кажу, мистецтво наше збідніло, а я його відродити хочу. Він лише усміхнувся і поставив підпис. Кравчука я зобразив перед аркушем чистого паперу — символом нової держави. Оригінал подарував Національному музею історії України, собі залишив копію.

Художник жартує, що тепер політична еліта засідає в одній із багатоповерхівок Рівного, і дістає портрети Леоніда Кучми, Володимира Литвина, Петра Порошенка, Віктора Ющенка… Володимир Путін, Індіра Ганді, Жак Ширак та Білл Клінтон зображені на полотні «Ланцюг взаєморозуміння», яке Володимир Вознюк тримає на видному місці. Від останнього, до речі, художник навіть лист-подяку має. А от Віктору Януковичу робота рівнянина не сподобалася.

— Коли у вересні 2004 року показав йому ескіз майбутнього портрета, він тицьнув у нього пальцем і сказав: «Чого з мене такого дядька зробив?».

Свої картини автор дарує героям портретів. За роботу грошей у них не бере, адже це подарунки від душі.

— Я і на замовлення працювати не дуже хочу, хіба що хтось із близьких попросить, — каже художник. — Я людина мистецтва, мрію, аби у Рівному колись з’явилася справжня картинна галерея. А ще хочу написати портрет королеви Єлизавети ІІ, чекаю на її автограф.

Фото автора

Схожі новини