Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Два роки без даху над головою

Покрівлю надбрамного комплексу Золочівського замку нарешті врятовано

Перлину Золотої Підкови Львівщини, музей-заповідник “Золочівський замок”, рятують від занепаду як можуть. Два роки поспіль надбрамна вежа перебувала без даху. Сніг і дощі руйнували приміщення реставраційних майстерень та котельню. Державні інстанції розводили руками — на накриття вежі XVII ст. та прибудови XIX ст. коштів не було. Лише у серпні цього року дах почали відновлювати. Допомогли старання Лариси Разінкової-Возницької, директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького, та допомога мецената Петра Писарчука.

На початку серпня 2011 року дах надбрамного корпусу Золочівського замку обвалився. Як розповіла журналісту “ВЗ” завідувач музею Надія Гупало, дерев’яні балки прогнили, і давня черепиця впала всередину приміщення. На щастя, не завалилась сама будівля — врятувало бетонне перекриття. Проте ситуацію погіршили погодні умови — сніг та дощ повністю зруйнували верхній поверх, зокрема паркетне покриття. “Коли дах вежі впав — ми були у відчаї, — каже завідувач музею-заповідника “Золочівський замок”. — Під загрозою опинилося функціонування замку, оскільки в надбрамному корпусі розміщені котельня, охорона і сигналізація, без чого музей не може працювати. Територія замкового комплексу є зоною підвищеної вологості, тож якби робота котельні припинилась — покрились би пліснявою предмети мистецтва. Під загрозою перебували й відвідувачі замку.

Ситуація у надбрамному корпусі музею справді плачевна: підлога практично відсутня, стіни обшарпані, дерев’яні рами вікон потріскались від вологості. В одному з цих колись службових приміщень був кабінет Бориса Возницького. А на першому поверсі досі знаходяться майстерні реставраторів. Ремонту службові приміщення музею не знали давно. Чотири століття тому вежу над брамою прикрашав купол з годинником, у XIX столітті до вежі добудували ще кілька приміщень для проживання начальника в’язниці— в ті часи на території замку була тюрма. З того часу жодних ремонтних робіт у надбрамному комплексі не проводили, коштів на його реставрацію з держфондів не надходило. Це при тому, що музей-заповідник користується значною популярністю у туристів. Відвіду-ваність замку, починаючи з 2008 року, становить 118 тисяч чоловік на рік!

Лариса Разінкова-Возницька наголошує, що історична спадщина потребує постійної підтримки, але держава наразі не може надати її в повному обсязі. “Коли дах впав, на заміну дерев’яних конструкцій та відновлювальні роботи потрібно було 3 мільйони, — каже директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г.Возницького. — Коштів на ремонт не було, а тим часом почав обвалюватись карниз. Звернулись до начальника Управління охорони спадщини, а також до наших меценатів. Саме на спонсорські кошти відкрили у травні 2004 року Китайський палац, у 2007 році повністю реконструювали равелін — передбрамне оборонне укріплення, відремонтовано фасад, встановлено опалення Великого палацу (Великий та Китайський палаци формують музейний комплекс Золочівського замку. — “ВЗ”). І ось за кілька днів завершиться відновлення накриття надбрамного комплексу”.

Фото автора Золочівський р-н