Передплата 2024 ВЗ

Убивця з перукарні

Гепатит С значно ближче, ніж ми вважаємо...

Менінгіт та гепатит С розбушувалися! Статистика щодо захворюваності лякає...

Як розповіли заступник головного управління Держсанепідслужби у Львівській області Олег Когут та головний позаштатний епідеміолог Львівської області Наталія Тімко, останні декілька років зростає кількість нововиявлених хворих на гепатит С: за останні шість місяців в одній лише Львівській області їх 118! Цю недугу називають лагідним вбивцею, оскільки вона може не давати про себе знати досить довго. Час від часу людина відчуває слабкість, однак ніхто не вважає це приводом бити на сполох, тож коли жертви гепатиту звертаються до лікарів, хвороба набуває хронічної форми й важко піддається лікуванню. Щоб здолати її, потрібно близько 10 тис. грн. на місяць, курс лікування триває від трьох до восьми місяців. Медичні установи не мають змоги забезпечити пацієнтів всіма необхідними ліками. Завершення курсу не означає, що ви остаточно позбулися недуги. Постійно доведеться перебувати під наглядом лікаря.

Гепатит С неможливо “підхопити” повітряно-крапельним шляхом або через посуд, він передається виключно через кров, але хвороба значно ближче, ніж ми вважаємо. Оскільки від інфікування до встановлення діагнозу нерідко минає близько року, виявити джерело зараження — важко, адже хвороба чигає на своїх жертв у несподіваних місцях.

Статистика доводить, що 90 хворих інфікувалися у відділеннях гемодіалізу. У медичних установах обзавестися гепатитом не так складно, адже ним “нагороджують” під час операцій, переливання крові. Хвороба передається від матері до дитини під час пологів, дві нововиявлені жертви потрапили до її пастки в стоматологічних кабінетах.

Так само, як і СНІД, у багатьох випадках гепатит С передається статевим шляхом, а також під час вживання ін’єкційних наркотиків, коли “любителі кайфу” користуються одним шприцом.

Не менша кількість діагностованих цього року хворих інфікувалася у косметологічних кабінетах та манікюрних салонах. Наталія Тімко зазначає, що найбільшу небезпеку становлять манікюрниці, особливо ті, які надають свої послуги удома. Ви не можете бути впевнені, що майстриня принесла продезінфіковані належним чином інструменти, тож ризик захворіти — дуже великий.

Є випадки, коли люди заражалися під час пірсингу, татуажу. Олег Когут наголошує, що далеко не в кожному закладі працівники ретельно миють, дезінфікують та знезаражують інструменти після кожного клієнта. Складність полягає і в тому, що об’єкти, які перебувають на єдиному податку, санепідстанція не має можливості регулярно перевіряти.

Ще й менінгіт на нашу голову...

На початку цього місяця на полювання вийшов ще й менінгіт. Від 6 липня до сьогодні тільки у Львові та області зареєстровано 44 хворих. Вісім із них — діти від трьох років.

Наразі збудником небезпечної недуги вважають ентеровірусну інфекцію, хоча дослідження ще тривають. Не виключено, що недугу привозять заробітчани з Росії, де вона розбушувалася не на жарт: зафіксовано чотири смертельні випадки. У нас за кількістю хворих лідирує Буський район Львівської області: жертв менінгіту зареєстровано в 11 селах, причому у деяких з них — по семеро людей.

Інфекцію, яка ускладнюється менінгітом, легко підхопити у відкритих водоймах, а зараз — купальний сезон. Заразитися можна під час контакту з хворою людиною, тож медики просять усіх бути відповідальними: за найменших ознак недомагання вирушати не на роботу, а до лікаря. Це важливо не лише стосовно оточення, а й для вас самих, адже якщо вчасно розпочати лікування, зменшиться ризик ускладнення — набряку мозку, який загрожує інвалідністю та смертю.

Часто люди інфікуються через забруднені продукти — овочі та фрукти, які влітку на нашому столі щодня.

Щоб уникнути розповсюдження недуги, важливо дотримувати кашльового етикету: тобто кашляти тільки у хустинку або, у крайньому разі, в рукав. Краще уникати місць великого скупчення народу. Інфекція осідає на поверхнях, тож чим чистіші вони у приміщеннях — тим менший ризик захворіти. Важливо пити лише переварену (має покипіти хоча б декілька хвилин) або бутильовану воду. Вирушаючи на відпочинок, беріть пиття з собою, адже не знаєте, якої якості вода у чужому регіоні. Овочі перед споживанням необхідно обробляти окропом.

Ознаки менінгіту:

— Сильний головний біль.

- Нудота, блювання, яке не приносить полегшення.

- Внаслідок інтоксикації організму людина відчуває слабкість, прагне прилягти.