Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

80% хворих із гепатитом С не мають виражених симптомів

Медики закликають упевнитися, що у вас немає цієї та інших інфекцій

Якщо результати швидкого тесту виявляться позитивними, цього в будь-якому разі буде недостатньо, щоб лікар міг встановити діагноз. Потрібно буде здати ще й лабораторні аналізи. А для цього кров уже братимуть не з пальця, з вени. Фото Solv
Якщо результати швидкого тесту виявляться позитивними, цього в будь-якому разі буде недостатньо, щоб лікар міг встановити діагноз. Потрібно буде здати ще й лабораторні аналізи. А для цього кров уже братимуть не з пальця, з вени. Фото Solv

Лікарі часто стикаються у своїй роботі з випадками, коли пацієнти багато років хворіють на вірусні гепатити В і С, але не звертаються по допомогу. Хтось не знає про те, що хворий, адже симптоми — відсутні. А хтось знає, але також не дообстежується та не лікується, адже нічого не турбує, та й з вигляду ніхто не скаже, що в людини є якісь проблеми зі здоров’ям. Як результат, терапію розпочинають на етапі, коли вже є цироз чи навіть рак печінки й коли шанси на одужання мінімальні. Крім того, такі пацієнти продовжують заражати інших. У Другому медичному об'єднанні м. Львова розповіли, кому варто обстежитися та зробити це так швидко, як це можливо.

Гепатит, як пояснюють ме­дики, це вірусне запаль­не захворювання печінки. Є п’ять основних вірусів, які ви­кликають запальні зміни в цьо­му органі. Найпоширенішими й найнебезпечнішими з них є ві­руси В і С.

Гепатит С виліковний, проте 80% хворих не відчувають симп­томів гострого захворювання та, відповідно, не звертаються по медичну допомогу й не отри­мують лікування. За підрахунка­ми епідеміологів, понад 1 міль­йон українців не знає, що живе з цим діагнозом. А чим швидше розпочати лікування, тим вищи­ми є шанси на одужання.

Гепатит В — невиліковний, однак тривале лікування може стримати розвиток і прогресу­вання хвороби. Від гепатиту В можна вакцинуватися, запобігши тим самим зараженню в разі кон­такту з інфікованою людиною.

Збудниками гепатитів В та С заражені сотні мільйонів людей по всьому світу. Це — найпоши­реніша причина цирозу й раку печінки.

Чи обов’язково тестуватися, якщо людина почувається здоровою

Гепатити можуть довго не проявлятися, а отже, шансів на одужання у стадії, коли людина щось запідозрить, вкрай мало. Ось чому важливо регулярно обстежуватися — це дозволить вчасно розпочати ефективне лі­кування. Від інфікування не за­хищений ніхто. Основний шлях передачі вірусу — кров і біологіч­ні рідини. Навіть просто недба­ла обробка інструментів у салоні краси, тату-салоні, стоматоло­гічному кабінеті тощо може ста­ти причиною зараження.

Кому рекомендується пройти тестування

  • Якщо ви перебували та отримували медичну допомогу у країнах із високим рівнем поши­рення вірусу гепатиту В (Украї­на до таких, на жаль, належить).
  • Якщо у вас була велика кількість партнерів і ви практи­кували незахищені статеві сто­сунки.
  • Якщо ви робили пірсинг або тату.
  • Якщо ви робили татуаж, манікюр і/або педикюр.
  • Якщо ви порушували еле­ментарні правила гігієни (ко­ристувалися разом з іншими членами сім'ї однією бритвою, манікюрними інструментами та іншими предметами, на яких може зберігатися кров).

Кому обов’язково треба перевіритися

  • медикам і працівникам ін­ших сфер, які контактують з біологічними рідинами інших лю­дей;
  • споживачам ін'єкційних наркотиків;
  • людям, які займаються сексом за гроші;
  • чоловікам, які практикують одностатеві стосунки;
  • вагітним жінкам;
  • ВІЛ-позитивним хво­рим;
  • пацієнтам, яким проводи­ли переливання крові і її компо­ненти.

Де можна обстежитися

  • Безплатно протестуватися можна у свого сімейного лікаря або у пунктах тестування на ві­русні гепатити та ВІЛ (у Львові - у Центрі інтегрованих медико-соціальних послуг за адресою: вул. Лемківська, 28).
  • Можна самостійно придба­ти експрес-тест в аптеці. Якщо результат виявиться позитив­ним, необхідно обов’язково пройти повторне тестування у медзакладі й проконсультува­тися з гастроентерологом або інфекціоністом.