Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Kozak System: «Земля Франка народить нових пророків!»

У Нагуєвичах відгримів фестиваль української культури «Франко. Місія»

Рідне село Івана Франка Нагуєвичі, що у Дрогобицькому районі Львівської області, прийняло гостей вибухом культурних заходів. Завершальний етап фестивалю “Франко. Місія” запропонував відвідувачам дві музичні сцени та одну театрально-літературну. Поціновувачі творчого відпочинку мали нагоду оглянути інсталяції українських художників, взяти участь у майстер-класах та інтерактивних іграх. Меломани насолоджувались виступами кращих музичних колективів України, Грузії, Польщі, Азербайджану, Німеччини. Особливо популярними були кулінарні шедеври місцевої кухні — від охочих спробувати бограч та кулешу не було відбою.

Обов’язковою УМОВОЮ для музичних колективів було виконання пісні на слова Каменяра. “ГИЧ оркестр” заспівав переклади Івана Яковича староісландських балад, португальської та італійської народної пісні. Михайло Барбара зробив електронну обробку “Вічного революціонера” і зізнався кореспонденту “ВЗ”, що цей твір Франка найкраще відповідає його власній життєвій позиції. Kozak System своїм запальним виступом змусили стрибати усі Нагуєвичі. Гурт поєднав войовничий текст Франка “Каменярі” з піснею ямайського революціонера Боба Марлі “Get Up, Stand Up!” (“Підіймайся, вставай!”). “Франко — один із стовпів української філософської думки, носіїв нашої культури, — розповів кореспонденту “ВЗ” лідер гурту Іван Леньо. — Його знакові слова “лупайте сю скалу” нам допоміг виконати інший знаменитий пророк — Боб Марлі. Kozak System з величезною повагою ставиться до творчості Івана Яковича, наступного року підготуємо повноцінну композицію на слова Франка. Ця земля має особливу силу об’єднувати людей різних поколінь. Вірю, що вона народить нам нових пророків!”

Мабуть, найлегше було обігравати тексти Франка хедлайнерам суботнього дня — легендарному гурту “Кому Вниз”, в арсеналі якого чимало композицій українських класиків. “Це найкраще аранжування “Кому Вниз”, бо його там взагалі немає, — жартував перед концертом Андрій Середа. — У пісні “Гей, січ іде”, якою ми розпочинаємо концерт, є лише слова Франка і народна музика. Ще одну пісню на слова Франка виконаємо вперше. Назвали її “Орач”, бо у збірнику Франка вона назви не має. Зацікавились цим твором, бо зрозуміли, що, окрім нас, за нього ще ніхто не брався. Після другого виходу на біс Андрій Середа запросив усіх опівнічників у музей Франка — послухати у його виконанні пролог з поеми “Мойсей”.

Читання розпочались ближче до третьої ночі. Усі охочі послухати “Мойсея” у виконанні музикантів та літераторів вмостились на підлозі й слухали Андрія Середу, Міська Барбару, Віталія Чупака з гурту “Кораллі”, Володимира Єшкілєва, Володимира Цибулька, Олега Лишегу, Віктора Неборака... Наступного дня фестивальники мали нагоду відвідати батьківську садибу Івана Франка, де письменник мешкав понад 20 років. Садиба відновлена у 80-х роках за описами Івана Яковича. Автентична ж батьківська хата Франків була розвалена. У першій кімнаті досі зберігається колиска, у якій засинав маленький Іванко.

Недільний вечір підготував для меломанів насичену музичну програму. Почесна гостя фестивалю, джазова співачка Ніно Катамадзе, вшанувала пам’ять Каменяра, заспівавши його грузинською.“Маю тексти Франка грузинською, і вони на дуже високому рівні, з глибоким змістом, — розповіла журналістам Ніно Катамадзе. — Я знаю, хто він для України, і дуже поважаю цю ідею. У нас є також багато цікавих культурних постатей.

Завершував “Франко. Місію” нічний виступ Олега Скрипки та його друзів з леГранд Оркестру. “На жаль, встигли підготувати лише одну пісню на слова Франка — “Твої очі, як те море”, — розповів кореспонденту “ВЗ” Олег Скрипка. — Планую записати ще одну пісню і включити їх у новий альбом”.