Передплата 2024 ВЗ

Щоб не зістарітись до часу

Варто жити за принципом «Доки крутимо педалі, доти тримаємо рівновагу»

У Мукачевому Закарпатської області місцевий житель, не бажаючи старіти... звів порахунки з життям. У передсмертній записці написав: “Не маю ні сил, ні бажання, ні сенсу жити невиправдано. Боюся старіти. Пробачте, що завдав вам клопоту. Для мене краще не бути”.

Старіти починаємо з дня нашої появи на світ. Але з певного віку починаємо приховувати рік свого народження, хоча обличчя та тіло, зазвичай, видають свого власника з головою...

“Страх старості — це лише вершина айсберга, — каже психотерапевт, член Київської асоціації практикуючих психологів і психотерапевтів, член Українського союзу психотерапевтів Валентина Волга. — За ним приховуються інші страхи. У першу чергу — екзистенційний страх смерті. Навіть тих людей, які переконують, що не бояться смерті, лякає перспектива завершення земного буття.

Психологи помітили закономірність: люди, які панічно бояться смерті, насправді... бояться жити. Якщо людина, згадуючи своє минуле, може з гордістю перерахувати кілька серйозних, на її погляд, досягнень, з життя піде з почуттям виконаного обов’язку. А та, що згаяла молоді роки, почуватиметься загнаною у глухий кут. У старшому віці не зможе “перекроїти” свого життя — на це забракне і сил, і можливостей.

“Чим старшою стає людина, тим більше хвороб її обсідають. Закрадається думка: “Що буде, якщо стану немічним? Хто про мене подбає?”. Якщо людина розуміє, що чекати підтримки нема від кого, може замислюватися про самогубство. І обере не демонстративний, а істинний суїцид”, — каже психотерапевт.

Фахівець прогнозує: “В Україні дедалі більше людей середнього і старшого віку замислюватимуться про те, щоб звести порахунки з життям. У Європі — вищий рівень життя. Там люди і у 70, і у 90 років мають де приткнутися і чим зайнятися — відвідують клуби за інтересами, багато подорожують... У нас навіть 40-45-річні вважаються “списаними”. На роботу їх не беруть. Сфера дозвілля розрахована на молодь. На забезпечену старість годі розраховувати — навіть якщо будуть працювати за трьох. Якщо зарплату отримують копійчану, то можна тільки уявити, яку пенсію їм нарахують! Люди 40-60 років ще сповнені сил, енергії, отримали хорошу освіту, мають життєвий і професійний досвід, а їх, викидають за борт. У великих містах ще можуть якось реалізувати свій потенціал. У маленьких містечках та селах — приречені на ізоляцію. Бути “старим” в Україні означає бути “нікому не потрібним”.

За спостереженнями психологів, лише у кожної четвертої людини паспортний (біологічний) вік збігається з психологічним. Чому одні почуваються і виглядають молодшими, а інші — передчасно старіють?

“На 8-10% наше здоров’я і тривалість життя залежать від того, яка інформація закодована у наших генах, та від того, як працюють наші гормони. На 10% — від того, як організована система охорони здоров’я. Решта — залежить від способу життя: чим дихаємо, що їмо, п’ємо, багато чи мало рухаємося”, — пояснює к. м. н., викладач кафедри терапії і геріатрії Національної медичної академії післядипломної освіти Ярослава Корост. Ще донедавна атеросклероз з усіма його “побічними ефектами” вважався хворобою людей виключно похилого віку. Тепер цю недугу виявляють у молодих. А людина, яка на третій поверх піднімається із кількома “привалами”, не може почуватися на 20 років — навіть якщо їй 18...

“Здоров’я (таке визначення дає ВООЗ) — це стан повного фізичного, душевного і соціального благополуччя”, а не “відсутність хвороб і фізичних дефектів”, як звикли думати, — каже лікар-геронтолог, спеціаліст з програм антистаріння Володимир Снісаренко. — Навіть якщо настроїмося, що доживемо до 120 років, навряд чи піднімемо себе з дивана у 70... А рухатися треба. Життя — як велосипед. Доки крутимо педалі, доти тримаємо рівновагу”.

“За 100 років медицина не зробила кроку вперед, — визнає геронтолог. — Тому жоден лікар не скаже вам, як призупинити процеси старіння і що допоможе конкретно вам — особлива дієта, біодобавки, зменшення кількості психологічних навантажень чи заняття спортом. Стовбурові клітини, “гормони юності”, — не існує рецепту вічної молодості і краси. Конкретні приписи отримують лише представники світової еліти. Науковці тримають методики омолодження організму та продовження життя у строгій таємниці і... успішно застосовують їх на практиці. У нейтральних водах Світового океану, де не діє закон жодної з країн, курсує величезний лайнер, який називають “кораблем безсмертних”. На його борту — клініка, спеціалісти якої застосовують секретні технології омолодження, офіційний дозвіл на застосування яких отримають через кількадесят років. Однак вдови шейхів і престарілі магнати не хочуть і не можуть чекати так довго. Щоб отримати бажане, готові платити шалені гроші”...