Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бий комара!

Маленькі кровопивці не лише докучають, а й переносять небезпечні захворювання

Відпочинок на природі — корисний для тіла та душі. Але останнім часом ми повертаємося з нього не лише з купою вражень, а й з численними укусами оводів та комарів. Цього літа докучливі комахи надто активізувалися. Крім неприємних відчуттів та неестетичних рубців, залишають на згадку небезпечні недуги.

Як ТІЛЬКИ НАСТАЄ ХОРОША ПОГОДА, нікого не дивує те, що в громадському транспорті та в офісах народ постійно чухається. Особливо це актуально на початку тижня, після проведених на природі або на городі вихідних. За словами завідувача реанімаційного відділення Новояворівської лікарні №1 Романа Левицького, насправді докучливі паразити — не такі невинні. Наприклад, укус ґедзя (комахи, що вдень докучає як людям, так і тваринам) може ускладнитися запальним процесом. Комашка виділяє токсини, які деколи провокують анафілактичний шок. Від цього людина може відійти в інший світ — це залежить від індивідуальних особливостей організму. Декілька років тому чоловік помер просто на сіннику, й причиною смерті став підступний ґедзь. Малі діти часто потерпають від алергічних реакцій, які спричиняють комарині укуси. Малята та люди з першою групою крові — основні жертви кровопивць: їхня кров особливо приваблива для комах.

За словами паразитолога Тетяни Чуняк, комарі переносять небезпечну хворобу — малярію. Недугу «привозять» люди, які повертаються з відпочинку в екзотичних країнах, заробітчани та миротворці. Оскільки надворі сприятливий для маленьких кровопивць температурний режим, вони передають недугу від інфікованої людини до здорової. За визначенням анлійських вчених позаминулого століття, малярія — маска всіх недуг. Основні її симптоми — гарячка, посилене потовиділення, озноб та болі в різних частинах тіла — м’язах, голові, животі… Деколи страшна недуга маскується під гостре респіраторне захворювання, а пізніше ускладнюється збільшенням печінки, селезінки, іншими патологіями. Особливо слід бути насторожі людям, які побували в Туреччині, Єгипті, на тропічних островах. Перед поїздкою необхідно проконсультуватися з лікарем, який призначить хіміопрофілактику у вигляді спеціальних препаратів.

Є категорія людей, особливо чутливих до комариної слини. Зазвичай це діти, а також дорослі до 35 років. Відразу після укусу їх непокоять лише сильні набряки, висипання та міхурі. Згодом — висока температура, з’являються сильні голов-ні болі, лихоманка, напад задухи. Вони можуть бути ознаками анафілактичного шоку, у випадку якого людина може померти від гострої серцевої недостатності або задихнутися від набряку гортані. Постраждалому необхідно надати допомогу ще до приїзду лікарів. На місце укусу слід прикласти лід, у жодному разі уражену шкіру не можна розчухувати. Укуси комарів також провокують небезпечні алергічні прояви та шкірні дерматити, тому від них обов’язково слід захищатися з допомогою спреїв та кремів.

За СЛОВАМИ ентомолога Андрія Байрака, в Україні багато видів комарів. Останнім часом їх кількість значно збільшилася — цьому посприяли часті опади та висока температура повітря. Личинки розвиваються у воді, активізуються комахи у теплу безвітряну погоду. Нападають на людей комарихи — самці харчуються нектарами квітів.

Улітку бажано закривати вікна та вхідні двері протимоскітною пластмасовою сіткою, яка не пропускає комах. Слід пам’ятати, що комарі полюбляють днювати у високій траві (таким чином вони рятуються від спеки), тому варто обкошувати територію навколо будинку.

Переважно кровопивці нападають перед та після заходу сонця, тому в цей період слід посилювати заходи безпеки. Добре зарекомендували себе спеціальні креми та аерозолі, можна використовувати й ароматизовані олійки — кедрову, ялицеву, гвоздику. Варто запалити мокре сіно або гумову спіраль, яка продається в багатьох магазинах.

Якщо комарі все ж таки вас покусали, слід відразу звернутися в аптеку — вам порадять засіб, який усуне набряк та біль, допоможе зняти запальний процес та запобігти алергічній реакції. Під час відпочинку на природі можна скористатися й підручними засобами. Промийте окропом та прикладіть до ураженого місця листя подорожника або шматочок цибулі. У пригоді стане календула або самотужки приготовлений розчин: одна чайна ложка соди на склянку води. Корисно промити ділянку укусу господарським милом.

Якщо алергічна реакція не вщухає, необхідно звернутися до терапевта або алерголога.

Схожі новини