Передплата 2024 «Добрий господар»

Кондиціонер не замінить свіжого повітря

Деколи від цього приладу більше проблем, ніж користі

Улітку кондиціонер — єдиний порятунок від задухи у приміщеннях. Але деколи через нього більше проблем, ніж користі. Багато хто скаржиться: як тільки до приміщення потрапляє холодне повітря, невідомо звідки беруться кашель, нежить, свербіж у носі... Часто ці симптоми вважають алергією на кондиціонер. Як з ними боротися?

За СЛОВАМИ лікаря-терапевта Ігоря Боришка, кондиціонер провокує сухість повітря — особливо, якщо вікна постійно зачинені. Кашель, дряпання у горлі, сухість у носі — ознаки того, що організму некомфортно через пересушеність. Варто придбати зволожувач або іонізатор повітря.

У штучно охолодженому приміщенні, та й у самому кондиціонері, багато пилюки. Алергія на неї — поширене явище. Недуга дає про себе знати кашлем та симптомами, що нагадують астму. Щоб уникнути неприємностей, необхідно частіше робити вологе прибирання, прати штори та інші тканини, які вас оточують у приміщенні. Бажано користуватися мийним пилососом.

Більшість із нас негативно реагує на різкі перепади температури. Не варто вмикати охолоджувальний пристрій на температуру, значно нижчу від тої, яка на вулиці. Принаймні, не відразу — знижуйте її поступово.

Часто організм погано реагує не стільки на кондиціонер, скільки на затхле повітря: приміщення охолоджується, але не провітрюється, тож у ньому циркулюють одні й ті ж бактерії, пилюка...Зважаючи на це, декілька разів на день варто відчиняти вікна хоча б на 15-20 хвилин. Кожні дві години виходьте на вулицю або балкон, щоб подихати свіжим повітрям.

Якщо у кондиціонері тривалий час не змінювали фільтра, він засмітився, тому не дивно, що ви реагуєте на численні подразники, які там накопичилися. Чимало пацієнтів також мають алергію на пропіленгліколь — хіміч-ну речовину, яку використовують у ба-га-тьох системах кондиціонування повітря. Щоб виявити недугу, необхідно проконсультуватися з лікарем та здати аналізи. Якщо результати підтвердяться, доведеться користуватися пристроями, що не містять шкідливої для вас речовини.

Пульманолог Олена Кулітка зазначає, що кондиціонери небезпечні для нашого здоров’я з двох причин. Перша — це різкий перепад температури. Його може витримати лише сильний організм, коли імунна система абсолютно здорова. Коли ж втомлені або ослаблені, ризикуєте захворіти на будь-яку недугу — ангіну, ГРЗ, бронхіт, пневмонію...

Ще небезпечніший другий фактор: на резинових прокладках, які завжди є у кондиціонерах, можуть оселятися колонії підступних бактерій — легіонел. Вони викликають атипову пневмонію. Хвороба починається з високої температури (40-42 градуси), перебіг її важкий. У 15-20% випадків — летальний результат. Найгірше, що у нашій країні цю недугу неможливо чітко діагностувати. Зважаючи на це, діагноз “легіональна пневмонія” ставлять за клінічними ознаками. Жертв хвороби — відпочивальники, які повернулися з теплих країв. Найпоширеніша історія: “Прилетів з Єгипту, сів у машину, увімкнув кондиціонер...”.

Щоб залишатися здоровим, необхідно грамотно користуватися охолоджуючими пристроями. Уникайте підвищених вологості та сухості у приміщенні. Не варто вмикати кондицыонер на позначку, нижчу 24-25 градусів.