Передплата 2024 «Добрий господар»

Іллєнко зібрав толоку – розбудовували українське кіно

Режисер блокбастера «ТойХтоПройшовКрізьВогонь» представив чверть нового фільму «Толока» на міжнародному фестивалі

Михайло Іллєнко зняв десяток стрічок, зокрема “Миргород і його жителі”, “Фучжоу”, “Сьомий маршрут”, “ТойХтоПройшовКрізьВогонь”, написав чимало сценаріїв, серед яких — кіноповість “Толока”. Митець поставив перед собою завдання екранізувати кіноповість і водночас зняти перший за історію Незалежності України фільм на основі твору Шевченка. Режисер зняв четверту частину фільму “Толока”. Минулого тижня проект було презентовано в програмі Works-in-Progress міжнародного фестивалю у Карлових Варах (Чехія). Попереду — участь в програмі Works-in-Progress Одеського міжнародного кінофестивалю.

«Плануємо презентувати фільм на 200-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка», — розповів Михайло Іллєнко кореспондентові “ВЗ”. За словами режисера, зараз розпочато найважливіший етап зйомок — “літня” дія фільму найдовша. Митець у всьому дотримується сюжету вірша “У тієї Катерини хата на помості”, дозволив собі пофантазувати лише стосовно часових меж стрічки. “Цей вірш високо оцінювали Михайло Драй-Хмара, Максим Рильський, зачарував і мене, — каже автор фільму. — Він у Кобзаря один з найкоротших — шістдесят сім рядків, але це великий твір, у якому міститься код гідності українців. Сюжетні лінії так і просяться до нас — у наше минуле, сьогодення та далі, у майбутнє. У вірші є цікавий момент, коли козаки їдуть рятувати Катриного брата: поет не описує, рік вони його шукали чи більше... Я дозволив собі продовжити цей термін до 400 років. Таке припущення дає можливість розширити часові межі й показати чотирнадцять важливих історичних моментів України. У фільмі представлені і часи Козаччини, і сучасність, зокрема Чорнобильські події. Очікую, що “Толока” своїм історичним вектором вкаже й на майбутнє України”.

Автор стрічки розповідає, що фільм буде знаковим для кожного українця, назву для стрічки Михайло Іллєнко теж обрав не випадкову. “Толока є традиційним підходом до будівництва хати із залученням рідні, сусідів, а то й усього села, — пояснює режисер. — При цьому основна робота — зведення стін — триває зазвичай один день. Якщо напередодні хату спалила блискавка, заздрісний сусід, чорнобильська аварія чи знищив набіг татарів, литовців, білогвардійців, німецько-фашистських загарбників, то ті, що вціліли, мають шанс швидко збудувати хату й вижити, застосовуючи матеріали, які завжди під ногами”. Саме цим займається впродовж дії фільму головна героїня Катерина: після кожної біди жінка вперто зводить стіни свого будинку, як це робили мільйони українців протягом усієї своєї історії.

Традиційно відновлювати мури оселі українцям допомагатиме пісня. Першим “голосом” 25-хвилинного матеріалу став Сергій Фоменко з гурту “Мандри”. Співак озвучив тізер фільму, виконавши пісню “Чорні очка як терен”. Режисер розповів, що ця пісня в різних виконаннях звучатиме у фільмі чотирнадцять разів, рівно стільки, скільки Катерина збиратиме толоку та зводитиме свою оселю. Не обійдеться й без властивої для іллєнківських фільмів любовної лінії. Автор фільму стверджує, що напружене, непросте кохання закладене у самому вірші, тому залишити тему поза увагою не зміг. Забігаючи наперед, можна припустити, що основні посили “Толоки” Іллєнка —любов та відновлення — зроблять стрічку оптимістичнішою, аніж сюжет, закладений Кобзарем.

У створенні фільму задіяні найкращі українські творчі сили та найсучасніші кінотехнології. Аби збудувати фільм, на толоку зібрались Богдан Бенюк, Дмитро Лінартович, Іванка Іллєнко (на фото), Сергій Рованюк, Раїса Недашківська... Бюджет фільму — 30 млн. гривень. Половину фінансування надало Державне агентство України з питань кіно.