Передплата 2024 «Добрий господар»

Озеряни можуть стати озером

Жителі тернопільського села потерпають від підтоплення

Село Озеряни, що у Борщівському районі на Тернопільщині, поволі йде під воду. Причиною лиха стала не стихія і не погодні умови — злив у тих краях не було вже тиждень. “Плавати” селян змусили зношені меліоративні труби. В результаті несправностей дощова вода збирається на людських подвір’ях, підтоплює підвали, забруднює криниці.

Найбільше селяни переживають за урожай — городи перетворились у болота. Жителі Озерян рятуються як можуть: самотужки викопують рівчаки, аби вода стікала у місцеве озеро. Селянам, городи яких визначили непридатними для експлуатації, районна комісія постановила видати нові сухіші ділянки. Але де взяти їх у сільській раді не знають, тому місцеві жителі продовжують копати рови. Євдокія Черівко, земельна ділянка якої потерпає від затоплення, каже, що, попри усі зусилля, знищено 80% майбутнього урожаю. Ті ж запаси, що залишились з минулого року, гинуть у льохах. Інша жителька села, Оксана Донн, розповіла, що у її підвалі з весни — півметра води. Криниця у пані Оксани теж затоплена, вода у ній брудна, має неприємний запах. Тож питну воду родина Донних купує у магазині.

У сільській раді лише руками розводять — нічого зробити не можуть, поки управління водного господарства не проведе експертизи. По допомогу до управління сільський голова Василь Урсуляк звернувся лише нещодавно. Місцеві жителі ж про поломки знають давно, більше того — визначили, де з’явились прориви. “Біля в’їзду в Озеряни немає стоку, який повинен переходити попід дорогу на Лашківську вулицю, а звідти — на Костанське озеро. За давніх часів стік був, а зараз меліоратори його не зробили. Труби, що мають бути виведені в озеро, прорвані. Крім того, в озері немає дамби, яка б регулювала потік води”, — каже місцева вчителька Ольга Брик. Жителі Озерян побоюються, що загроза прийде саме з місцевого озера. Якщо вода прибуватиме швидко та у великій кількості, водойма вийде з берегів та завдасть селу непоправної шкоди.

Схожі новини