Передплата 2024 ВЗ

Понеділок, день важкий, для приймальних комісій виявився на диво легким...

Вчора, у перший день прийому документів у ВНЗ, надійшла рекордно мала кількість заяв від абітурієнтів

Схоже на те, що ажіотажні черги охочих здати документи у перші дні відходять у минуле. Колись абітурієнти та їхні батьки займали черги від п’ятої ранку, стояли плечем до плеча біля аудиторій і складали списки черговиків. Три роки тому ректор Львівської політехніки Юрій Бобало мусив протискатися у головний корпус через щільний натовп...

Вчора У ПОЛІТЕХНІЦІ зі самого ранку було затишшя. Документи приносили лише поодинокі абітурієнти. Така ж картина була у всіх ВНЗ України. Річ у тім, що переважна більшість цьогорічних випускників ще не мала результатів ЗНО з фізики, біології, історії України. Вони з’явилися на сайті Українського центру оцінювання якості освіти лише пізно ввечері у неділю. Роздрукувати сертифікат було проблематично через те, що всі одразу захотіли мати результати, і сайт почав зависати... Також дається взнаки агітація відповідальних секретарів приймальних комісій, які у пресі, на телебаченні переконують вступників не поспішати з подачею документів. Мовляв, придивіться до конкурсної ситуації, оцініть свої шанси, адже попереду ще місяць часу... Така розривка дає можливість операторам комп’ютерної реєстрації документів відшліфувати усі технологічні нюанси.

Вже третій рік діє система електронної подачі документів. Вона хоч і удосконалюється, але й досі не набула масового характеру. Не довіряють віртуальній документації наші абітурієнти, на паперових носіях — надійніше... У Львівській політехніці відмовилися від прийому документів для кожного інституту в окремих аудиторіях. Колись було так: на економіку густо, на механіку — пусто... Тепер усі оператори приймають документи на всі напрями навчання. Мало хто подає лише на один напрям. Більшість прагне використати надану Умовами прийому можливість подавати документи на три напрями в одному навчальному закладі і до п’яти різних ВНЗ. Перед абітурієнтом 15 різних стежок до вищої освіти, а вибрати доведеться одну...

Скільки часу триває прийом документів від одного абітурієнта? Колись абітурієнти самі писали заяви. Тепер на підставі документів вступника їх набирають на комп’ютері оператори, роздруковують і дають завірити абітурієнту. Це найвідповідальніша операція. Залежно від досвіду оператора прийом документів триває від 10 до 15 хвилин.

Подача документів справа важлива, але це формальність. Головне — справедливий і прозорий конкурсний відбір майбутніх студентів. Чимало абітурієнтів і батьків ставлять під сумнів доцільність такої високої ваги середнього бала атестата — 200 балів. Шкільна оцінка, на відміну від балів ЗНО, є більшою мірою суб’єктивна. Вимогливість у різних школах, гімназіях, ліцеях, у різних вчителів, як і рівень викладання, не однакові. Я далекий від думки, що усі хороші шкільні оцінки, як і золоті медалі, куплені за гроші чи за якусь спонсорську допомогу. Багато вчителів ставлять оцінки по доброті душевній, щоб діти мали більше шансів вступити. Хоча корупційного складника також не можна відкидати. Напружують такі факти. 2009 року в Україні було видано 7 тисяч золотих медалей, а 2013-го вже 16 тисяч 600! Це попри те, що працівники вищої школи криком кричать, що кожного року рівень знань випускників школи катастрофічно падає. Цього року після тривалої перер-ви у шкільні медалі додали трішечки дорогоцінного металу — 0,3 мікрометра. А чи додалося знань медалістам? Усіх першокурсників з початком нового навчального року Львівська політехніка протягом двох тижнів доучує за шкільною програмою... Після такого “натаскування” проводять вхідний контроль за тестами того ж ЗНО. Ось один із результатів. Математика: з двох тисяч першокурсників 50 — “відмінно”, 340 — “добре і “задовільно”. Реш-та — “двійки”...

Схоже на те, що і цього року збережеться ажіотажний попит на спеціальності економічні, фінансові, юридичні, на міжнародні відносини, журналістику, туризм. Принаймні перші кілька заяв, які вчора надійшли до приймальної комісії, були на економіку і туризм. Якщо торік у перший день до Львівської політехніки надійшло 1447 заяв, то цього року — 670.

Довідка «ВЗ»

Відповідно до Умов прийому, заяви та документи від абітурієнтів для вступу на денну форму навчання у 2013 році будуть прийматися з 1 до 31 липня. До участі у конкурсі при вступі на програму бакалавра будуть допускатися абітурієнти, які матимуть результати ЗНО з непрофільних предметів не нижчі як 124 бали, а з профільних предметів — не нижче як 140 балів. Передбачається, що вищі навчальні заклади можуть встановити вищу кількість балів сертифіката ЗНО з профільних предметів.

Коригування списків рекомендованих до зарахування абітурієнтів відбуватиметься у декілька етапів. Перші рейтингові списки абітурієнтів, які вступатимуть на основі повної та базової загальної середньої освіти, із зазначенням рекомендованих до зарахування, оприлюднять 1 серпня. Зарахування вступників на денну форму навчання за державним замовленням має відбутися 11 серпня.

Цього року Міністерство освіти і нау-ки зробило експеримент. Від першого вересня 2014 року бакалаври можуть вступати на магістратуру іншої спеціальності. Можливість такого перехресного вступу дозволили в межах Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”. Відповідний наказ міністерства уже оприлюднили на сайті відомства.

Юрій БОБАЛО,

ректор Львівської політехніки

Цього року на перший курс денної форми навчання на бакалаврат ми прий-мемо 2239 студентів. Державне замовлення зменшилося, але не суттєво, приблизно на 100 осіб. Це стосується таких напрямів, як “облік і аудит”, “менеджмент”, “міжнародна економіка”, “право”, “журналістика”. Саме ці напрями найбільш проблематичні щодо працевлаш-тування випускників. Залишилося на торішньому рівні для нашого університету замовлення на фахівців ІТ-технологій, хоча декларувалося значне збільшення в цілому по країні. Нам приємно, коли університет отримує велику кількість заяв. Але кількість — для нас не самоціль. Ми боремося за вмотивованого саме до Політехніки абітурієнта з високим рівнем базових знань.