Передплата 2024 «Добра кухня»

Переварена вода – мертва вода?

Експерти радять надавати перевагу скляним електрочайникам.

Якщо хочете, щоб електрочайник прослужив не один рік, перед тим, як його увімкнути, перевірте, чи є у ньому вода.

Не розігрівайте в електрочайнику супи та каші, не варіть сосиски, якщо не хочете, щоб часточки їжі “намертво” приклеїлися до нагрівального елемента.

Щоб зняти наліт, не кип'ятіть у чайнику газованих напоїв — барвники та підсолоджувачі “в'їдаються” у корпус приладу. Кожне горнятко кави чи чаю, яке будете пити після такої радикальної “чистки”, буде насичене шкідливими речовинами. Ці правила знають усі. Більшість з нас їх дотримується. Та мало хто поінформований, що електрочайник навіть кришталево чисту воду, доставлену чартерним рейсом з Альп, може перетворити на воду... з калюжі.

Електрочайник можна придбати за 80-100 гривень, а на розпродажу, які часто влаштовують супермаркети — і за 60. Експерти застерігають: чим нижча ціна, тим більша вірогідність того, що прилад швидко вийде з ладу. Знайома, спокусившись на знижку, придбала дешевий електрочайник. Тішилася ним два дні. “Налила воду, ввімкнула прилад і пішла займатися своїми справами, — розповідає. — Як це часто буває, про чайник забула. Нагадав про заплановане чаювання їдкий запах, що доносився з кухні. Вимикач чомусь не спрацював. Вода википіла, почав плавитися корпус. Добре, що я в цей час була вдома і пожежі вдалося уникнути”...

Пожежники попереджають: якщо вимикач не спрацьовує і вода википає, основа електрочайника потужністю 600 Вт загоряється за три хвилини. А через 15-20 хвилин згорає поверхня, на якій стоїть прилад.

Користуєтеся лише справним електрочайником, не залишаєте його без нагляду, а по закінченні експлуатації — виймаєте вилку з розетки? Не думайте, що ви — у безпеці.

Чайники дешевого та середнього цінового сегменту виготовляють переважно або з пластику, або з металу. Дорогого — зі скла. І пластмаса, і метал (на відміну від скла) вступають у хімічну реакцію з водою, однак пластик — більше. Яскраво виражений хімічний запах пластикового електрочайника може зберігатися місяцями (навіть якщо експлуатуєте прилад щодня). При нагріванні шкідливі речовини переходять у воду.

Не варто також спокушатися на чайники з позолоченою спіраллю, яка начебто запобігає утворенню накипу. “Позолота” — це не що інше, як нітрид титану, сполука, яка захищає нагрівальний елемент від корозії. З кожним нагріванням мікродози титану та азоту потрапляють у воду. Такий “коктейль” вважається малотоксичним, проте певний вплив на організм виявляє.

“Вода повинна нести енергетику, бути збагаченою мінерами та володіти окисно-відновлювальним потенціалом, тобто бути максимально схожою на внутріклітинну воду. А такою може бути тільки сира вода, — переконаний керівник відділу ендоекології людини Українського інституту екології людини Михайло Курик. — Під час нагрівання води у її структурі відбуваються незворотні зміни. У води, яка кипіла двічі, пропадає природна енергетика. Та, яка кипіла 3-4 рази, це — мертва вода, пити її не можна. Пластик не змінює структури води. Воду можна тримати у пластикових бутлях і місяць, і два. У нашій лабораторії є зразок води, яка пробула у пластиковій пляшці 10 років, і нічого з нею не сталося. Вода — збалансована самоорганізована структура. Порушуємо її рівновагу, коли проганяємо через фільтри. Фільтр забирає домішки, і вода набуває нової якості — стає агресивною. Вона хоче повернути ті елементи, які у неї забрали. Таку воду можна використовувати лише для приготування їжі. А якщо плануєте її пити, то мусите настояти, щоб вона “заспокоїлася”. Наприклад, японці рекомендують настоювати воду на магнії. Така вода володіє протираковими властивостями”.

Схожі новини