Передплата 2024 «Добрий господар»

Загартовування для організму — як тренування для м’язів

Тренувати імунітет варто починати з літа

“Трохи переохолодився — відразу захворів!” — такі скарги доводиться чути все частіше. Причому скаржаться люди, які завжди мають при собі теплу кофтинку, намагаються уникати протягів та контакту з хворими. Проблема — у їхній надмірній обачності. Імунітет слід зміцнювати так само, як м’язи, а літо — найсприятливіша пора для загартовувань.

За словами лікаря-терапевта Олександра Бондарика, для того, щоб організм міг протистояти хворобам, його слід навчити давати раду з холодом. Вітер, дощ та мороз пригнічують імунітет, як наслідок, людину можуть спіткати застуди, віруси, бронхіти, запалення легенів... Щоб зміцнити захисні сили тіла та оздоровити його, слід розпочати загартовування. Найкраще це робити у теплу пору року, а саме — на початку літа

Загартовування — це поступова адаптація організму до умов навколишнього середовища, які постійно змінюються. Процедури не лише зміцнюють імунітет, а й позитивно діють на нервову систему, покращують обмін речовин та кровообіг, збільшують силу м’язів, надають тонусу, нормалізують артеріальний тиск.

Збільшити опір організму до інфекційних та застудних захворювань можна у будь-якому віці.

- Розпочинати слід з прийняття сонячних ванн. Для цього важливо обирати безлюдні місця, щоб мати змогу зняти з себе одяг. Найкраще приймати ванни лежачи або напівсидячи, періодично змінюючи положення тіла. Спочатку процедура має тривати п’ять хвилин, згодом збільшуйте час до 40-50 хвилин. Після завершення обов’язково прийміть душ.

— Далі перейдіть до повітряних ван. Оптимальна температура — 14 градусів за Цельсієм для дорослих і 22-24 — для дітей. Одяг зі себе слід знімати. Протягом двох хвилин виконайте декілька простих вправ або пройдіться. Важливо підібрати місце, де немає вітру.

— Температуру повітряних ванн потрібно поступово знижувати. Холодне повітря насичує оголене (або частково оголене) тіло, як і весь організм, киснем, позитивно діє на нервові закінчення, тренує систему терморегуляції. Процедура стимулює швидкість обміну речовин, покращує апетит і сон. Загартовування холодним повіт-рям можна починати з 20 градусів. Час тривалості для новачків — 10 хвилин. Поступово збільшуйте його до двох годин.

— Під час загартовування корисно ходити у баню. Висока температура, як і низька — потужний подразник для організму. У парилці слід доб-ре розігрітися (близько 45 хвилин), спітніти, а потім зануритися у холодний басейн. Такий вид відпочинку допомагає очистити легені, покращити газообмін, позбавляє тіло токсинів та підвищує витривалість організму.

— Чудово зміцнюють імунітет щоденні обтирання. Їх можна робити окремо або поєднувати з водяними процедурами. Температура у приміщенні має становити 18-20 градусів. Добре намочіть рушник у холодній воді та загорніться у нього на декілька хвилин. Після цього рекомендується вдягнути теплий одяг.

— Ще один додатковий або окремий варіант — прогулянки босоніж. Розпочинати їх слід влітку, а продов-жувати — протягом усього року. Найкраще розпочинати з піску. Місце слід ретельно підбирати, адже скло, гостре каміння та інші предмети можуть призвести до травм.

— Далі слід приступати до контраст-ного душу. Протягом двох тижнів мийтеся прийнятною для вас теплою водою. Згодом перейдіть на контраст: приймайте душ як раніше, але протягом 10 секунд постійте під холодною водою. Згодом збільшуйте час до 1 хвилини. Допускається максимально три контрасти — змінення гарячої та холодної води.

— Якщо подужати всі ці етапи, через вісім-десять місяців можна перей-ти на холодний душ. Його варто прий-мати не більш ніж один раз на добу.

— Головне правило загартовування — систематичність. Вчені одного з європейських інститутів довели факт, що, незалежно від періоду тренувань, організм повертається до попереднього незахищеного стану рівно через місяць “відпочинку”.

Правила загартовування дітей

За словами лікаря-педіатра Антоніни Тецик, перша та найважливіша умова — якомога більше часу перебувати з дитиною на вулиці. Причому у будь-яку погоду, навіть найгіршу — малюк має звикати до всіх капризів природи.

— Вдома дозволяйте дитині ходити босоніж. Немає нічого страшного у тому, що вона стоятиме на холодній підлозі.

— Улітку температуру у ванні знижуйте — головне, щоб дитина почувалася комфортно. Пам’ятайте: коли маля купається у морі чи озері, вода завжди прохолодна.

— Не варто весь час закутувати малюка у теплий одяг. Він хворіє тоді, коли пітніє. Якщо дитині завжди тепло — імунітет немов законсервований, тому не здатний дати відсіч хворобам.