Передплата 2024 ВЗ

Дитячий фестиваль у Львові: казкові герої, пластилінові мультики та відомі автори

Сьомий «Дитячий фестиваль у Львові» став справжньою радістю для малюків та їхніх батьків. Фестиваль наочно показав, як у вихованні малюка можна поєднати приємне з корисним.

Діти навчались малювати, ліпити, в’язати, виготовляти фігурки чудернацьких звірят з овочів, шкарпеток та навіть пластикових пляшок. Впродовж трьох фестивальних днів маленькі гості отримали шість тисяч призів, відвідали 306 акцій. На зустріч з ними прийшли понад 30 письменників і стільки ж видавництв представили свої книги. Часу нудьгувати не було!

Грандіозна вулична хода — «Парад літературних героїв» — розпочала «Дитячий фестиваль у Львові 2013». Розмаїття образів та костюмів вражало: тут був і задумливий Гамлет з черепом в руках, і Шапокляк в кумедному капелюшку, і кмітливий Шерлок Холмс, і красуня Мальвіна, і маленький чародій Гаррі Поттер... Учень 35 школи Львова Мар’ян Гробовик розповів, що костюм Гамлета допомогла вибирати вчителька зарубіжної літератури, а череп школяр позичив у кабінеті біології. На все приготування образу у хлопця пішло два дні.

Окрім казкових героїв, у параді взяли участь найкращі читачі України, котрі прибули у Львів з усіх міст країни. Відкриття сьомого Дитячого фестивалю відбулось у Палаці мистецтв.

Тут на малюків чекала масштабна гра, у формі якої й відбувався фестиваль. Весела забава «Збирай слонів», основним завданням якої було відвідати якомога більше заходів, закликала малюків брати участь у конкурсах та майстер-класах. Чим більше наліпок слонів зібрав малюк — тим кращі подарунки на нього чекали. На найктивнішого учасника чекав пристрій для читання електронних книг! Малюки радо брали участь в майстер-класах та зустрічах з письменниками. І, як розповідали юні гості, дізнались чимало нового та корисного. Дітей, наприклад, навчали правильно поводитись в Інтернеті, остерігатись вірусів та спаму, оберігати приватну інформацію. Професійні хореографи прищеплювали малюкам навички класичного танцю або брейк-дансу. А виставка-ярмарок «Ігросфера-2013» потішила дітлахів великою кількістю настільних ігор. Вітчизняні ігри — з’ясували діти та дорослі — хорошої якості та втричі дешевші за іноземні аналоги.

Львівський дитячий екологічний центр зачарував малюків колекцією екзотичних тварин. Дітей неможливо було відірвати від кліток з пухнастими кролями та від акваріумів з кольоровими жабками. Улюбленцем публіки був «королівський» пітон-альбінос.

На майстер-класі «Одного разу виникло життя, або Як розмовляє пісок» дітей вчили новомодного виду мистецтва — пісочної анімації. «Пісок є дуже цікавим матеріалом, — розповів керівник київської студії «Гра світла» Іван Білобоцький. — Він дає змогу створювати ефектні зображення, реалістичні чи абстрактні. Можна відпустити фантазію, виразити свої емоції, захоплення. Працювати з дітьми зовсім не складно. Головне — їх зацікавити. А потім, в процесі творення, вони у вас чогось навчаться, а ви — у них».

Не менше юних учасників свята побувало на майстер-класі чеської художниці Вероніки Ріхтерової, котра навчала усіх охочих перетворювати пляшки на твори мистецтва. Жінка завітала у Львів разом з чоловіком. Везла пластикові пляшки з Чехії, бо там вони бувають усіх кольорів. «Гадала, що скульптура з пластикових пляшок буде пробою на один раз, адже до того працювала з усіма можливими матеріалами, — розповіла чеська художниця. — Проте робота з пластиковими пляшками «тримає» мене вже дев’ять років. Зараз у мене назбиралось багато заготовок кольорових пляшок, бо пляшки, що виготовлялись, коли я починала цей вид мистецтва, були набагато кращі за якістю. У мене є пластикові пляшки з усього світу. Цю колекцію збираюсь передати у музей. А на «Дитячому фестивалі у Львові» навчала дітей виготовляти з пляшок тваринок, квіти та люстри».

Відвідувачі фестивалю могли обрати будь-яку дитячу книгу до вподоби — свою продукцію представило більш як тридцять видавців. А прихильники електронних книг мали нагоду безкоштовно завантажити все необхідне у електронному варіанті. За словами організаторів «Пункту завантаження безкоштовних ліцензійних е-книжок», акція сприяє популяризації читання серед дітей та молоді, адже дозволяє їм читати цікаві книжки в зручному для них місці.

Дитячий фестиваль вкотре зібрав у Львові найпалкіших маленьких прихильників книги. Найкращих з них, котрі довели свою першість на всеукраїнських конкурсах, нагороджували призами у перший фестивальний день. Переможців конкурсу «Найкращий читач України-2013» привітала президент Форуму видавців Олександра Коваль, «мама» Петрика П’яточкіна та Капітошки письменниця Наталія Гузєєва та дитяча письменниця Зірка Мензатюк. «Я зачудована вами всіма! І тими, що тут не вперше, і тими, що приїдуть в наступні роки, — сказала дітям зі сцени Зірка Мензатюк. — Я б хотіла, аби вас побачила вся Україна. Бо ви — демонстрація того, якими здібними і глибокими стають діти, котрі читають».

Президент Форуму видавців Олександра Коваль розповіла, що кожного «найкращого читача» нагородили цікавими книжками від провідних українських видавців. «На нагородження приїхало 45 дітей, котрі отримали перемогу у всеукраїнському конкурсі читання, — повідомила кореспонденту «ВЗ» пані Олександра. — Конкурс «Найкращий читач України» проводимо щорічно з 2002 року. Не відбувся він лише минулого року у зв’язку з відсутністю фінансування. Цьогоріч, завдяки нашим зусиллям та сприянню обласних бібліотек, його було проведено. Відмовились від участі лише Луганська область, Київ та Севастополь. Наші переможці — це діти 6-7 класів, які багато читають та вміють розповісти про прочитані книжки. «Найкращий читач» відбувається у три етапи — на рівні школи чи бібліотеки, міста і області».

Дванадцятирічна?Марія Кір’я­кова приїхала на нагородження з міста Макіївки Донецької області. Каже, що перемога на обласному конкурсі читання стала для неї несподіванкою. «Читаю літературу зі шкільної програми, і книжки, які туди не входять. Особливо подобається поезія, — розповіла дівчинка. — Любов до читання розвивала у собі сама, а вчителі радили, яку книжку краще обрати».

Схожі новини