Передплата 2024 «Добре здоров’я»

День кельнера, який створює «настрій у кнайпах»

21 травня Львів відзначить найкращих офіціантів. У їхній «шкурі» побудуть власники ресторанів.

У вівторок, 21 травня, у Львові уже вп’яте святкуватимуть День кельнера. Традиційно нагородять кращих офіціантів. Ресторатори закликають львів’ян прийти в улюблену кав’ярню, подарувати кельнеру квітку. Той, хто збере найбільше квітів, отримає відзнаку від Львівської міської ради. Торік нагородили п’ятдесят кращих офіціантів міста. Львів — єдине місто в Україні, де відзначають людей, які створюють гостинну атмосферу в закладах громадського харчування.

Д

ень КЕЛЬНЕРА організовує Львівська міська рада спільно з Гільдією рестораторів, Клубом галицької кухні та Львівським туристичним альянсом. Мета проекту — підвищення престижу професії, а також показати відвідувачам, настільки вона складна. Офіціант — не просто людина, яка приносить на таці напої, їжу, а потім рахунок за замовлення. Він зустрічає гостей, рекомендує скуштувати певні страви, іноді доводиться жартувати з клієнтом, згладжувати гострі кути, підвищувати настрій примхливим відвідувачам. Атмосфера в ресторані залежить саме від кельнерів, а не від адміністратора.

Мало хто з відвідувачів розуміє, настільки втомлюються кельнери. Президент Гільдії рестораторів Львова Марк Зархін розповів на прес-конференції, що на День кельнера минулих років і сам спробував увійти в роль офіціанта. Навіть не здогадувався, яке пекло його чекає впродовж дня: вибагливі відвідувачі, “робочі моменти”, а потім — сильна втома. Пан Зархін пригадує, що наприкінці дня ледь перебирав ногами... Закликав власників ресторанів і кафе одягнути форму кельнера і день попрацювати.

У рамках Дня кельнера фахівці зі стажем проведуть для новачків майстер-клас із сервірування столів, етикету подачі страв і напоїв. Свято завершиться традиційним кельнер-паті в одному з нічних клубів Львова.

Заступник начальника управління економіки Львівської міської ради Вікторія Довжик розповіла “ВЗ”, що від роботи офіціантів залежить і туристичний бум, особливо серед іноземців. “Туризм та сфера обслуговування стають домінантами в житті Львова, — каже чиновниця. — Професія кельнера створює настрій у кнайпах, які відвідують туристи. Від цього залежить, чи порекомендують приїхати сюди своїм друзям”.

Середня зарплата кельнерів у Львові — 1800-2000 гривень. Чайові — друга зарплата офіціантів. За день можуть заробити від 50 до 500 гривень. Марк Зархін пригадує, що під час його роботи кельнером за чотири години заробив на чайових 60 гривень. Каже, що ніхто з рестораторів не рахує чайових кельнерів, це їхній заробіток, як нагорода за важку працю. Офіціантка Марта розповіла “ВЗ”, що хоча професія важка, але приносить моральне задоволення: “Я себе знайшла: це спосіб життя і хобі. По обличчю відвіду-вачів бачу, що вони вдячні і задоволені обслуговуванням. Якщо пощастить, у середньому за день можу заробити 100 і навіть більше гривень чайових. Іноземці залишають 30-50 гривень, українці 1-20 гривень”.

Кельнер із п’ятирічним стажем Катерина бачить у професії більше недоліків, ніж “плюсів”. Але попри це безмежно любить свою роботу, бо мріяла про неї з дитинства. “Щодня трапляються якісь проблемні ситуації, — пригадує кельнер. — То розлиєш каву, то наступиш комусь з відвідувачів на ногу. За помилки отримуємо зауваження від адміністратора. Добре, що не штрафують. Найбільше курйозів виникає тоді, коли відвідувач сам не знає, яку страву вибрати”.

Фото зі сайту rabota.in