Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Сонці пролунав потужний вибух!

Небезпечна хвиля дісталася Землі. У найближчі кілька днів варто більше відпочивати та... носити одяг кольору хакі

Учора, близько 5.00 за київським часом, на Сонці стався потужний спалах. За потужністю випромінювання у рентгенівському діапазоні його віднесли до вищого класу — класу Х. Сонячні спалахи поділяють на п’ять класів — А, В, С, М та найсильніший Х. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі у 10 нановат на квадратний метр. З кожною наступною буквою потужність збільшується у 10 разів. Можна тільки уявити, яка ударна хвиля “пройдеться” по Землі та які наслідки спровокує!

Однак експерти панікувати не радять. Постраждають одиниці. А російські вчені запевнили — якщо планету й накриють магнітні бурі, то будуть вони незначними.

“Наскільки сильною буде магнітна буря, залежить від того, куди подує сонячний вітер. Та навіть якщо удар прийдеться безпосередньо на Землю, її магнітне поле, яке простягається на висоту до 100 тис. км, захистить нас, — заспокоює к.ф.-м.н., заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України Олександр Кендзера. — Заряджені частинки “намотаються” на силові магнітні лінії і “кинуть якір” на Північному та Південному полюсах”.

Сонце надсилає до Землі величезний потік енергії, що складається з електромагнітного випромінювання (видимого світла, інфрачервоного і радіовипромінювання); ультрафіолетового і рентгенівського випромінювань; сонячних космічних променів, які з’являються лише під час максимально потужних спалахів; та сонячного вітру — постійного потоку плазми, утвореного переважно з протонів (іонів водню). Електромагнітне випромінювання Сонця дістається до Землі через 8 хвилин, а потоки частинок рухаються зі швидкістю майже 1000 км/с та затримуються на дві-три доби. Основною причиною збурень сонячного вітру, що істотно впливають на земні процеси, є грандіозні викиди речовини з корони Сонця. Рухаючись до Землі, вони перетворюються на магнітні хмари і призводять до сильних, іноді екстремальних збурень на Землі. Особливо сильні збурення магнітного поля Землі — магнітні бурі — порушують радіозв’язок та викликають інтенсивні полярні сяйва.

“Коли магнітне поле Землі на якийсь час зникне (а таке може трапитися), постраждає все живе на Землі, — каже вчений. — Але поки перебуваємо під таким надійним щитом, хвилюватися не варто. Кепсько почуватимуться лише вразливі люди, які мають “алергію” на сонце — одні почуватимуться пригніченими, інші — надміру збудженими. Можуть скаржитися на погане самопочуття, їм може паморочитися голова. Однак у цьому є свій “плюс” — вразливі особи мають більше шансів на виживання. Ця особливість заклалася у них еволюційно”.

З думкою науковця погоджується і столичний астролог Катаріна Сінчілло. “Є люди “місячні”, які підпадають під вплив супутника Землі — коли Місяць уповні, відчувають невмотивовану тривогу, підвищену агресію. А є люди “сонячні”, які відчувають серйозні зміни у поведінці та самопочутті лише під час сонячних спалахів. Існує й третя категорія осіб — невразливі люди, які не піддаються впливу Сонця та Місяця. Переважно це — екстраверти, люди відкриті, які черпають енергію звідусіль. Інтроверти “живляться” тільки тією енергію, яка йде від них самих. А коли відчувають енергетичний “голод”, змушені підключитися до Космосу. Саме такі люди і потерпають від норовливої поведінки небесних тіл. Раджу у наступні кілька днів звести до мінімуму фізичні навантаження, уникати стресів та носити вбрання чорного кольору або кольору хакі. А от боятися виходити на вулицю, сідати за кермо чи користуватися електроприладами не варто”.